Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  9 1503
Ja nå har jeg sett meg lei på dette her med å måtte bruke enten bare store eller små bokstaver. Så det jeg lurer på er om noen kan fortelle meg. Hvor på tastaturet er den knappen som gjør at man får STOR BOKSTAV ETTER PUNKTUM?

Det er blitt mer og mer av dette here SMS språket, ord deling, dia lekt, og det er vanskelig å lese mye av det som står her inne nå. Selv er jeg ingen gud når det gjelder rettskriving, men jeg prøver ihvertfall å bruke stor bokstav etter punktum. Sånn, ikke. sånn. Tenkte kansje det var på tide med en diskusjon rundt dette med hvordan late fjortisser ødelegger skriftspråket. Er det skolen som er dårlig, eller er det rett å slett bare latskap?
"«Joo-jeok»"
Nichotin's Avatar
nFF Crew
Det er rett og slett latskap, med veldig ødeleggende effekt. Jeg tror de fleste har fått med seg at setninger starter med stor bokstav, men IRC og kjappe forumposter har endret dette.

Personlig håper jeg språket utvikler seg slik at det anerkjenner slik mange av oss geeks skriver, men jeg setter grensen ved ting som gjør språket mindre tydelig. Orddeling er en av disse, og det bør aldri bli lov. Ikke før man har eliminert av vidt forskjellig betydning som kan brukes i helt ulike sammenhenger, men som kan skrives likt hvis man tillater orddeling, hvertfall. Her tenker jeg på ord som "lamme lår" og "lammelår", som hverken er det samme, uttales likt, skrives likt, eller smaker likt.
Det kan vel ha noe med at folk rett å slett ikke lærer seg å skrive på datamaskiner.

det er lizzom, bare om å gjøre at det lizzom kommer fortezt mulig fram ikkezant:P hehe tihi hoho punktum komma og stor bokstav er bare så iveien azz lizzom!.!.!.!
Bare for å nevne en side av denne saken som ikke jeg har sett så mange plasser enda. Hva om dette ikke nødvendigvis har noe med datamaskinen å gjøre, men heller har sammenheng med de kravene dagens samfunn og teknologi setter til folk?

Jeg vil påstå at en person i dag produserer mye mer tekst per dag enn de gjorde for ikke så altfor mange år siden. Det skrives sms'er, det skrives emailer, det skrives på forum, blogger, på skolen, osv. Kanskje dette kravet om å produserer så store mengder tekst i løpet av så relativt kort tid rett og slett driver folk til å forenkle språket sitt mer og mer?

Bare tenk på forskjellen på hvor mange bokstaver en gjennomsnittlig person produserer per dag, i forhold til før når ting måtte skrives for hånd? Jeg tror nesten at så lenge teknologien utvikler stadig raskere metoder å produsere tekst på vil menneskene føle seg mer og mer utilstrekkelige i forhold til det som kreves av dem, og vil dermed alltid ha en dragning mot metoder som gjør denne tekstmengden mindre, raskere å produsere, og mindre krevende intellektuelt.

Ok, ble kanskje ikke den banebrytende teorien jeg hadde forestilt meg. Men uansett, er det andre her som har tenkt i samme baner?
"nattevakt"
møkk's Avatar
Jeg har ikke hatt noen problemer da på skolen eller i andre sammenhenger med å skrive "vanlig", men hører faktisk at læreren sier til alle jentene i klassen (er kun jenter) at språket deres er ødelagt, med at de skriver sms/msn/dialekt.
Det er nok mange rundt omkring på diverse forum som kunne trenge både eit og to språkkurs. Og eg må seie eg byrjar å bli småirritert over alle moglege, nokon nært opptil umoglege og enkelte høgst personlege dialektar, og bevisste skrivefeil som florerer på nettet. Det verste er gjerne når ein får servert tjukk skriftleg dialekt, og er ho godt krydra med 1337-"bokstavar" og uttrykk, då seier eg takk for meg. Det er jo tilnærma uleseleg . Eg meiner, har me ikkje utvikla eit språk fordi me skal kunne kommunisere i eit litt vidare spekter enn å klubbe kvarandre i hovudet med diverse formar for primitive slagvåpen? Og viss me først har eit, eller to velfungerande skriftspråk, kvifor skal det då vere umogleg å bruke noko som i det heile liknar på eit av dei?

Eg har sett diskusjonar der ein forsvarar dårleg rettskriving med at folk kan ha lese- og skrivevanskar, og i dei tilfella der det faktisk stemmer er dei sjølvsagt tilgitt eit par skrivefeil. Likevel synest eg det er litt merkeleg at halvparten av forumbrukarane i enkelte forum skal ha kraftige lese- og skrivevanskar.

Det vil nok alltid vere rom for forbetring i skulen, men eg klarer ikkje heilt sjå for meg at forfallet frå då eg gjekk på barneskulen til no skal ha vore så stort som enkelte kan få det til å virke som. Eg trur nok meir på at problemet ligg i at mange tenker; "Sidan eg ikkje er på skulen treng eg ikkje skrive korrekt". Så min teori på kvifor folk skriv så dårleg på forum er nok at det berre er latskap.

Angåande tekstmengde synest eg det er ein interessant teori, men eg trur ikkje det går så utruleg mykje raskare å skrive på indre døl med omtrentleg 10% meir smilefjes enn tekst, enn det gjer å skrive normert. Eg synest òg det er mykje lettare å lese ein tekst på enten bokmål eller nynorsk enn det er å lese noko på fantasifull dialekt, derfor vil det vere tilnærma utenkeleg for meg å lese ein blogg som er skriven på dialekt. Og viss det er mange nok som faktisk ikkje les ein blogg på dialekt forsvinn vel mykje av poenget med å skrive han?

Det eg finn mest interessant, og dermed verdt å diskutere i denne samanheng er om me byrjar å gå inn i ein ny fase der ein byrjar å skrive meir normert igjen. Eg har sett på fleire forum rundt omkring at folk byrjar å gå lei nesten uleselege innlegg, og eg synest eg ser ein tendens til at fleire og fleire påpeikar skrivefeil, og nokon startar til og med forumtrådar eller eit ordpoliti for å belyse problemet. Trur dykk at dette berre er dei siste krampaktige forsøka på å behalde det me har igjen av eit skriftspråk, eller trur dykk me endeleg kan fastsetje at skriftleg dialekt og "1377-speak" er "ut"?

EDIT:
Det var eigentleg meininga at eg skulle skrive noko om at det ville vore enkelt å skekke ein tekst for feil i Word eller Open Office.

Samtidig vil eg nytte høvet til å gi ein link til Nynorsk- og Bokmålsordlista på nett:
http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi
Thedeeq's Avatar
Trådstarter
NoRemorse:
Kvaliteten på verktøyet til tekstproduksjon har hatt en større vekst en selve tekstproduksjonens omfang...

Ellers var det ikke en veldig dum teori. Når jeg tenker meg om var jeg litt rask med å spørre hvor shift var. Den blir jo så til de grader brukt, men helst til << :;()(%€#"#€"#€&/()=)(/&%€#" >> og ikke til Store Bokstaver I Egennavn og Etter Punktum.

Jeg synes det skulle opprettes et språkpoliti på nFF. Som kan sende PM til brukere som skriver konsekvent på dialekt, med en liten referanse til reglene.

Det er to skriftspråk i Norge. GulliveR som her skriver på nynorsk, skriver like riktig som meg som skriver bokmål. At nynorsk er et unødig språk er en annen diskusjon, men per i dag så er de jo sidestilt da så. Kansje kan det være på tide å freshe opp reglene litt. Sende de inn til nye brukere som pop-up, eller en slags override de første 10 gangene de logger inn.

En annen diskusjon som foregår her nå tar for seg de ufattelig slitsomme userbars, som har spredt seg her inne. Å i den anleding kunne det kansje være lurt å nevne at man har jo større muligheter for å radere med sin dialekt i signatur. Så kan vi andre bli spart for det i selve forumposten.
Thedeeq:

du kan være glad du ikke er fra Jæren. tenk deg jærsk dialekt + fjortiss-sms-msn-tøffing-språket.

"eg giddche znkka mr m dg for eg e så jæa gudd."
Syns det var litt intressant det du nevnte om at lærerne klagde på jenter som ikke kan skrive. Får meg til å tenke på et spørsmål på Klara Klok (nei jeg henger ikke der inne som en vane, men må sjekke innimellom for det blir spurt om så mye idiotisk ) Og der hadde helsesøster store problemer med å forstå hva som ble skrevet, og startet svaret med "hadde vært så mye enklere å forstå hva du mente hadde du ikke skrevet sms-språk".

Skulle likt å vite hva som går i hodene på disse fjortisene. Jei r zåå kul jg ik trgnr skrv nrsk? Gir det noen som helst status i fjortismlijører å være idiot eller?
Å skrive SMS språk til daglig er en kunstart på linje med å splætte maling tilfeldig på et lærret, eller å vise et tomt lerret. Var kanskje genialt første gangen, men fra da av er det bare idiotisk latskap.
Moderer