Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  6 1387
Hei der. Etter og ha sett serien 17 og 18 som går på NRK(Veldig bra serie, anbefales veldig!), sammen med min lillebror, så har jeg tenkt å reflektert litt.

Personene som er med i filmen, er helt vanlige ungdom. Akkurat slik som min lillebror er i alderen nå, og jeg kjente meg mye igjen i det samme da jeg var i samme alderen som dem.

Men over til poenget: Hvis man min lillebror som et eksempel, så mener jeg enkelt og greit at han kunne fint passet å være med i en sånn type serie som de hovedpersonene er. Han sier selv at han er åpen for tanken og har lyst til å satse på en eventuell "skuespiller" karrière i fremtiden.

Spørsmålet mitt da er: Hva slags kvalifikasjoner kreves? Hvordan klarte f.eks de ungdommene som er med i den serien å bli med? Trenger man flaks? Ble de tilfeldigvis spurt av NRK om de ville være med å spille inn en serie?

Ja, det finnes nok en skole eller universitet man kan studere for å bli skuespiller, men de ungdommene der i 20-21 årene har neppe en sånn utdanning per dags dato. Så hva er løsningen?
Samme som hvilken som helst jobb. Finner annonsen, intervju deretter jobb/ikke jobb. De med høyst utdanning og best intervju får jobben.
Dra på auditions tenker jeg er et godt steg 1
Sitat av Blixus Vis innlegg
Samme som hvilken som helst jobb. Finner annonsen, intervju deretter jobb/ikke jobb. De med høyst utdanning og best intervju får jobben.
Vis hele sitatet...
Så det du sier er at disse ungdommene fant en tilfeldig annonse, også søkte dem og kom til audition, deretter vant også fikk dem bli med i serien?

Sitat av Brekker Vis innlegg
Dra på auditions tenker jeg er et godt steg 1
Vis hele sitatet...
Så er spørsmålet: hvor finner man disse auditionsene?
Sist endret av giroud2; 7. november 2019 kl. 18:39. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Det krever vanligvis en egen utdanning og/eller relevant erfaring for å få en større rolle på film.
Som det nevnes over, er mange autitioner åpne, så talenter uten relevant utdanning kan også oppdages her.

Se et godt og utfyllende svar på hvilke veier som er mulig å gå her.

Det er litt annerledes for det som kalles statister. En statist er en bakgrunnsskuespiller, noen som har få eller ingen direkte interaksjoner med hovedrollene.
Statister behøves i alt fra reklamesnutter til spillefilmer og krever ingen utdanning i seg selv. Kanskje dette kunne ha vært et sted å starte for å få en fot i døra?

Statistjobber lyses ut her, dog, jeg kan ikke personlig gå god for siden.

En annen mulighet er å engasjere seg i teatermiljøet. Mange filmskuespillere har teaterbakgrunn, og mange med teaterbakgrunn startet i skolerevyen eller kulturskolen. Undersøk hva nærmiljøet har å tilby unge som er interessert i å stå på en scene.
Tusen hjertelig takk for svar! Dette skal jeg videresende til lillebroren min
Limited edition
Moff's Avatar
Jeg har vært en del på produksjonssiden av forskjellige småting i Norge, og hvordan denne prosessen foregår varierer veldig mye. Først og fremst; dette er et veldig, veldig, veldig vanskelig marked å komme seg inn i. Det er på ingen måte mangel på unge skuespillere her til lands, så dere må jobbe hardt for å bli lagt merke til. Det er korrekt som du sier at mange (ikke alle) som spiller i denne typen serier ikke har (fullført) høyere utdanning; de pleier som regel å være i starten av 20-årene. De fleste blir rekruttert fra musikk/dans/drama-linjer eller høgskoler for denne typen fag. Bransjen er en sånn typisk alle-kjenner-alle-business (i alle fall innenfor en viss radius av de ulike høgskolene og universitetene). Da jeg studerte var det ikke uvanlig at NRK kontaktet lærere ved universitetet og ga beskjed om at de hadde en åpning for ett eller annet, og dette ble da videreformidlet til elevene som kunne ha interesse. Du finner også at det gjerne er litt overlapp; de som underviser på høgskole og universitet har som regel jobbet i bransjen, de kjenner de som driver med casting og vil ofte også jobbe med produksjon ved sidenav å være foreleser. Det er jo ikke alle typer stillinger som vil ha like god jobbdekning, og da kan det være greit å ha en trygg stilling å falle tilbake på etter at et prosjekt er over.

En viktig ting som ikke er blitt nevnt er at det gjerne er et underliggende produksjonsselskap som lager seriene for ulike TV-kanaler. En av de største vi har i Norge nå er Mastiff. Du kan se en oversikt over større produksjoner som de har ansvar for her: https://mastiff.no/production/
Her finner du mye rart som sendes på både NRK, TV2, TV3 og Viasat. Det betyr at om du ønsker å havne på NRK, så er det ikke nødvendigvis sånn at du må se etter "NRK" i annonsene - det kan være et helt annet selskap som står for innspilling og casting.

Hvis dere er seriøse, så kan det kanskje være en grei start å se etter studentfilm-prosjekter først. Dere kan ikke forvente noe særlig betaling for sånt, men kanskje en vaffel eller to. Dere får imidlertid litt erfaring og hvis dere spør produksjonsteamet kan dere også få en kopi av filmen som dere kan bruke som en egen promo-video for større prosjekter. Det hjelper å være komfortabel med å jobbe sammen med et produksjonsteam før dere går inn i en "skikkelig" audition, og studentfilmer har gjerne en litt... lavere terskel.

Den merkeligste opplevelsen jeg selv har hatt er å vandre rundt ved Akerselva i Oslo en kveld, og bli stoppet av en studentgjeng som spurte om jeg hadde lyst til å bli med i en kortfilm. Det var sånn "vi spiller inn i det bygget der akkurat nå, og vi trenger folk som kan se fulle ut på dansegulvet. You in? Ok." Fikk vaffel. 10/10.