Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  29 14239
Heisann folkens. Jeg startet tidligere i høst på ett voksenopplæringskurs VG1 for bygg og anlegg da jeg tenker å utdanne meg som tømrer. Nå som jeg snart er ferdig med løpet har jeg kontaktet en bedrift som er villig til å ta meg inn som lærling når jeg er ferdig med VG1 kurset.

Over telefon var daglig leder litt usikker hvordan lønnen er for en voksenlærling i forhold til en vanlig lærling da jeg er eldre og har andre krav. Så lønn var noe vi måtte diskutere å bli enige om i ett eventuelt møte.

Nå er jeg litt usikker hva en tømrer tjener, men en lærling skal vell ha 1 årslønn delt utover på 2 år. Jeg lurer da på hva er en grei lønn for en voksenlærling og forhandle seg til? Dette vil jeg tro vareier ut i fra bosituasjon og andre forhold i livet som kan innvirke. Men jeg er litt redd for å komme til det møte å kreve for mye, virke nedlatende og kravstor.

Noen her inne som har noen formeninger om hva er en grei lønn for en voksenlærling som jobber som tømrer? Ville satt stor pris på hjelp, eller bare en pekefinger i en retning
Jeg var voksenlærling som elektriker for ca ti år siden og da fikk jeg hjelpearbeiderlønn. På den tida var det ca 150 kr.
dette gjelder deg, selvom du er «lærling» så er du egentlig en hjelpearbeider i faget, sånn det funker her i Vestfold iallafall

Minstelønn per time:

For fagarbeider: 203,80 kroner
For ufaglærte uten bransjeerfaring: 183,10 kroner
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 191,00 kroner
For arbeidstakere under 18 år: 122,90 kroner
Satsene gjelder fra 1. desember 2018.
Trådstarter
Hei, locking123! Det du sier er at hvis jeg hadde hatt denne stillingen i Vestfold, ville jeg ha ligget på ca 28000 KR i mnd? Jeg var nesten nervøs for å foreslå 14000 KR i mnd som lønn, det ville jo ha vært underbetalt ifølge satsene du deler.
Hjelpearbeiderlønn er rimelig i denne situasjonen
Jeg er voksenlærling og går med hjelpearbeiderlønn på 161kr timen.
Med litt overtid så pusher jeg lett 30k måneden.
Sitat av locking123 Vis innlegg
dette gjelder deg, selvom du er «lærling» så er du egentlig en hjelpearbeider i faget, sånn det funker her i Vestfold iallafall

Minstelønn per time:

For fagarbeider: 203,80 kroner
For ufaglærte uten bransjeerfaring: 183,10 kroner
For ufaglærte med minst ett års bransjeerfaring: 191,00 kroner
For arbeidstakere under 18 år: 122,90 kroner
Satsene gjelder fra 1. desember 2018.
Vis hele sitatet...
99% sikker at dette gjelder hele norge
Hvor gamle er dere som går voksenlærling? Må dette gjøres gjennom fylket med søknad osv?
Trådstarter
Vet ikke hvor gammel mann er nødt til å være. Daglig leder nevnte værtfall om jeg var akutell etter møtet skulle vi signere en kontrakt.
Sitat av locking123 Vis innlegg
99% sikker at dette gjelder hele norge
Vis hele sitatet...
Har du noen "kilder" på dette?
Er voksenlærling selv og i en alder av snart 30, etter 2 år som voksenlærling er ikke læregutt lønna på 14k/ mnd noe å leve av.

Sitat av Kutulu Vis innlegg
Hvor gamle er dere som går voksenlærling? Må dette gjøres gjennom fylket med søknad osv?
Vis hele sitatet...
Som voksenlærling er du ansvarlig for å finne læreplass selv, når det er i orden kontakter du det lokale opplærlingskontoret for faget ditt som ordner resten av formalitetene. Det er i utgangspunktet 4 år læretid, men mulighet for 1/2 års fratrekk om du har bestått fellesfagene fra vgs.
Sist endret av konvolutt; 15. mars 2019 kl. 20:36. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Trådstarter
Håper da jeg ender opp på mere enn 14K. Det skal jo skattes av dette også. Jeg har idag utbetalt 12,2K av NAV, dette er AAP etter skatt. Hvis jeg ender opp med mindre enn dette så sliter jeg og samboeren da det såvidt akkurat går rundt med dette og hennes livsopphold :s
Digital nomade
trippy's Avatar
Jeg var ferdig som voksenlærling i fjor. Selv hadde jeg noen års erfaring innen yrket så begynte ikke på den laveste satsen men tror jeg hadde 120 i timen de første månedene. Måtte supplementere inntekten med div. lysskye aktiviteter for å få det hele til å gå rundt. Ikke fett å bo for seg selv å få 10-12 løk ut.

Min arbeidsgiver syntes dog jeg var veldig flink i mitt yrke så jeg fikk den samme lønnen som de som var ufaglærte hadde det siste året mitt som lærling, tror det var 186 eller noe da nå er det vel 191. Har nå 210kr i timen. Er gulvlegger/maler.
Sist endret av trippy; 16. mars 2019 kl. 12:04.
Inspirerend. Kanskje det jeg skal gjøre. Gikk teknisk byggfag og blikkenslager som vk1. Dette var i 2001 da og aldri jobbet innen noe av dette. Vil jeg komme unna md 3år voksenlærling siden jeg har teknisk byggfag h is jeg vil prøve å bli rørlegger feks?
Har du muligheten så forsøk å bli hjelpearbeider i faget, for så å ta fagprøven som praksiskandidat. Tror du rent økonomisk vil komme bedre ut av det, og det vil antageligvis ta seg bedre ut på CV'n. Kommer du inn i "voksenlærling løpet" blir du på mange måter umyndiggjort og må ta til takke med det du får, både i forhold til lønn og arbeidssted. Mange anser deg som mindre begavet og du blir lønnet der etter.
Økonomisk er det et hardt slag i trynet å klare seg på 50-60 kr/timen de første 18 mnd av læretiden dersom du forsørger deg selv.
https://www.fellesforbundet.no/globa...ggfag-2018.pdf

FOB`en regulerer alle vilkår for oss i byggebransjen og er det som er gjeldende for ORGANISERTE arbeidstakere.
Ta en titt der - har du vilkår som avviker fra hva som er beskrevet i FOB (dette er minstesatser) så ta kontakt med tillitsvalgt i bedrift , eventuelt din lokale fagforening og få hjelp til å endre dette.

Jeg har tilgode å oppleve at en økonomiansvarlig i en bedrift informerer deg om du får for LITE utbetalt iforhold til hva du har krav på.
Det er som regel stikk motsatt - og ofte vet ikke bedrift hva du egentlig skal ha og ikke ha.


Voksenlærling vil jeg tilslutt si er en særdeles dårlig ordning for enhver person med litt selvstendighet.

Om du er oppgående og målbevisst burde du prøve komme deg inn som hjelpearbeider.

Det vil i ett hvert byggfag være omtrent 5,5 års dokumentert fartstid du trenger for å melde deg opp til en svenneprøve.

Fratrekk på 5,5 år gjøres ved å sende inn eventuell tidligere kompetanse til realkompetansevurdering i ditt fylke.

For eksempel kan du ha jobbet i en byggvare forretning i 3 år og ha mye relevant kompetanse som kanskje kan gi 1-2 år fratrekk på læretid.
Sitat av juped Vis innlegg
https://www.fellesforbundet.no/globa...ggfag-2018.pdf

Jeg har tilgode å oppleve at en økonomiansvarlig i en bedrift informerer deg om du får for LITE utbetalt iforhold til hva du har krav på.
Det er som regel stikk motsatt - og ofte vet ikke bedrift hva du egentlig skal ha og ikke ha.
Vis hele sitatet...
Har man i det hele tatt krav på noe som voksenlærling?
Dette er en situasjon mange befinner seg i, men som er dårlig beskrevet i overenskomstene for de forskjellige fagene. Prinsippet om at man lønnes for 50 % opplæringstid og 50 % verdiskapingstid er helt bak mål og fungerer ikke i praksis. Selv har jeg vgs elever på utplassering "under meg" og ansvar/oppgaver som vanlig ansatt.
Økonomiavdelingen her, i samarbeid med det lokale opplæringskontoret kom frem til at de første 12-18 mnd som voksenlærling har man i utgangspunktet ikke krav på lønn i det hele tatt da den perioden skal veie opp for vg1/2.
Har vært i kontakt med ulike organisasjoner og kommune/fylkeskommune men ingen vil sette navnet sitt bak noe når det kommer til penger. En gjenganger er desverrre at man blir behandlet som mindre begavet i kontakt med de forskjellige instansene når man greier ut om situasjonen.
For alle som vurderer voksenlærling vil jeg anbefale hjelpearbeider, med mindre du kjenner sjefen personlig slik at dere kan komme til en brukende avtale - da kommunen kan være behjelpelige med å dekke ulike sikkerhetskurs slik de gjør for vgs. elever
Voksenopplæring via skole og Voksenlærling, hva er forskjellen? Jeg har lyst å ta opp videregående, men NAV nekter meg hjelp til det via økonomisk sosialhjelp. AAP er jo borte forlengst. Hva må du ha for å bli voksenlærling? Kan KVP hjelpe meg? saksbehandlerne mine vet ikke forskjellen på venstre og høyre.
Slik jeg forstår det trenger du ingenting for å kunne bli voksenlærling, men uten vgs blir det et løp på fire år og det er vanskelig å finne en bedrift som er villig til ta inn en med null kompetanse. Ser noen i tråden her snakker om dårlig lønn, fylket betaler lønn til lærlinger, men som voksen over 25år så har man ikke krav på lærlingelønn fra fylket og det er opp til bedriften å lønne lærlingen fra egen lomme og da får man som oftest hjelpearbeider lønn fordi det er det man blir ansatt som, i kontrakten har jeg stilling som hjelpearbeider med utdanningsløp eller noe i den duren, har arbeidskontrakt med bedriften og lærlingekontrakt med fylket. Arbeidskontrakten gir meg rett på en minstelønn på 161kr/t så jeg fatter ikke helt hva dere snakker om at man blir lønnet dårlig?

Nå har jeg vg1 og 2 så jeg har ordinær læretid på 2år og trenger ikke gå som hjelpearbeider i 5år som nevnt over her.

Behandlet som mindre begavet? Hvorfor da? Man får prøvetid til å vise hva man er god for, kompenase fra kurs eller skole, erfaring fra tidligere jobber kommer også godt med på å vise at man er kompetent.
Kilder på dette?
Sist endret av Kjelldriver; 19. mars 2019 kl. 14:29.
▼ ... over en uke senere ... ▼
Trådstarter
Voksenopplæring via skole og Voksenlærling, hva er forskjellen? Jeg har lyst å ta opp videregående, men NAV nekter meg hjelp til det via økonomisk sosialhjelp. AAP er jo borte forlengst. Hva må du ha for å bli voksenlærling? Kan KVP hjelpe meg? saksbehandlerne mine vet ikke forskjellen på venstre og høyre.
Vis hele sitatet...
Forskjellen er at du har 60 timers opplæring "Teoretisk" på voksenkurs, isteden for 300 + + timer i ett vanlig videregåendeløp. 300 + timer er da tilsvarende 1 år på videregående. Jeg started først ved Namsos, men jeg sluttet der å søkte om å bli flyttet over til en annen skole da læreren var dårlig og ikke lærte meg stort. Null lekser, innleveringer eller prøver. Bare snakking fra klokken. 17.00 til 22.00, fyfaan jeg ble lei. Men nå fullfører jeg ved Verdal VGS med en annen lærer, han virker mere kompetent og gir oss innleveringer og noen prøver. Dessuten kjører han masse powerpoint og viser masse videoer på Youtube av hvordan ting blir fullført, isteden for å sitte å glane i boken i 5 timer å lese svære blokkader med tekst.

Hvordan du søker deg inn husker jeg ikke helt, men jeg tror du må søke via kommunen. Jeg gjorde dette selv av eget initiaiv uten hjelp fra NAV, nevnte ikke engang at jeg søkte. Saksbehandler ble dog veldig glad når hun først fikk vite at jeg søkte, og stopped dermed å plage meg med å møte opp på dette dritt jobbsøke kurset. Tror jeg må ha skrevet CV/Søknad tusen ganger snart.

Kjelldriver; Du sier at du har hjelpearbeider lønn, og de kontraktene du nevnte. Dette høres fint ut! Jeg kan også nevne at den karen jeg har vært i kontakt med ang lærling/voksenlæring (Vet ikke om drt har noe å si på navnene) er ett enmannsforetak, han jobber alene. Sitter å tenker på om dette kan innvirke på hvilken lønn han vill gi meg? Han virker veldig nærvøs med å skrive en kontrakt med en gang da han er redd for å få inn en skikkelig slask, og ønsker derfor å høre om NAV kunne være med å hjelpe til med værtfall 50% av lønnen i 2 - 3 mnd slik at han kunne få ett overblikk over hva jeg duger til/om han ønsker meg der.

Skal også i møte med denne sjefen på NAV, sammen med en mann fra opplæringskontored nå på Fredag. Er veldig nærvøs! :P
Sitat av juped Vis innlegg
Det vil i ett hvert byggfag være omtrent 5,5 års dokumentert fartstid du trenger for å melde deg opp til en svenneprøve.
Vis hele sitatet...
Det er vel fem år som er kravet, ikke fem og et halvt. Hvor får du de siste seks månedene fra?
Sitat av Rubllr Vis innlegg
Han virker veldig nærvøs med å skrive en kontrakt med en gang da han er redd for å få inn en skikkelig slask, og ønsker derfor å høre om NAV kunne være med å hjelpe til med værtfall 50% av lønnen i 2 - 3 mnd slik at han kunne få ett overblikk over hva jeg duger til/om han ønsker meg der.

Skal også i møte med denne sjefen på NAV, sammen med en mann fra opplæringskontored nå på Fredag. Er veldig nærvøs! :P
Vis hele sitatet...
Dette er den riktige veien å gå, det at arbeidsgiver ønsker lønnstilskudd fra nav skal gå helt fint, så lenge han kan love deg jobb vil nav mest sannsynlig gå med på dette.
Glemte forsåvidt å si at jeg fikk slikt tilskudd de seks første månedene, nav betalte halve lønnen og bedriften resten.
Sist endret av Kjelldriver; 28. mars 2019 kl. 07:16.
Trådstarter
Har selv hørt at nav bruker å være veldig behjelpelige hvis det kan skaffe h*n en jobb/utdanning. Spørs vell også litt på hvor mye denne mannen kan love av fast jobb i ettertid.
Sitat av Kjelldriver Vis innlegg
Slik jeg forstår det trenger du ingenting for å kunne bli voksenlærling, men uten vgs blir det et løp på fire år og det er vanskelig å finne en bedrift som er villig til ta inn en med null kompetanse. Ser noen i tråden her snakker om dårlig lønn, fylket betaler lønn til lærlinger, men som voksen over 25år så har man ikke krav på lærlingelønn fra fylket og det er opp til bedriften å lønne lærlingen fra egen lomme og da får man som oftest hjelpearbeider lønn fordi det er det man blir ansatt som, i kontrakten har jeg stilling som hjelpearbeider med utdanningsløp eller noe i den duren, har arbeidskontrakt med bedriften og lærlingekontrakt med fylket. Arbeidskontrakten gir meg rett på en minstelønn på 161kr/t så jeg fatter ikke helt hva dere snakker om at man blir lønnet dårlig?

Nå har jeg vg1 og 2 så jeg har ordinær læretid på 2år og trenger ikke gå som hjelpearbeider i 5år som nevnt over her.

Behandlet som mindre begavet? Hvorfor da? Man får prøvetid til å vise hva man er god for, kompenase fra kurs eller skole, erfaring fra tidligere jobber kommer også godt med på å vise at man er kompetent.
Kilder på dette?
Vis hele sitatet...

Njaa, jobber i malebransjen, startet i en alder av 22-23 år, begynte på 120 men den reelle lærlinglønna lå på 80 kr timen ellerno. Men her hvor jeg bor var det lauget som hadde bestemt at alle lærlinger startet på 120. Tror det er forskjellig praksis litt rundt om i landet
Det kom nye regler for voksne i arbeidslivet som vil bli lærling. Dette gjelder selvsagt om man er ansatt i fra før og bedriften ønsker å bli en lærebedrift. Men kort fortalt kan man være lærling med lønna man allerede har, for så deretter gå opp som privatist. Altså slipper man lærlingelønna, og har samme livsopphold man ville hatt som en vanlig arbeidstaker.

https://fagbladet.no/nyheter/slik-ta...385.4d6b00dced

Tror kanskje det er mulig å forhandle litt med opplæringskonoret i forhold til lønn. Men vanligvis som ordinær lærling vil lønna blir fordelt som nevnt over, altså på 2 år. Fire år høres jo veldig mye ut..
30% av hjelpearbeiderlønn første halvår. 40% 2.halvår. 50% 3.halvår og 75% siste. Det jeg har iaf som voksenlærling
Trådstarter
Da har jeg vørt i møtet, og her ble det sagt mye positivt. I forhold til lønn ville han lønne meg etter produksjon. Produserer jeg for 80%, så får jeg 80% lønn. Først ville han ha 2-3 mnd prøveperiode med tilskudd fra nav slik at han får ett bilde over hva jeg duger til og hvor fort jeg lærer.

Med ståpå vilje og ett bra oppmøte ville jeg stå sterkt med engang. Ser veldig frem til dette
Jeg gikk fra hjelpearbeider til lærling av flere grunner

-kortere læretid
-mye relevant kursing som blir dekket
-du har kontrakt med fylkeskommunen som gjør at du har et løfte om opplæring uansett
- Firmaet mitt er tverrfaglig og jeg jobbet med så mye forskjellig at praksis innenfor det faget kunne ikke dokumenteres
- Du blir oppfulgt av ditt lokale opplæringskontor.

Lønnen kan betales gjevnt ut gjennom hele læretiden hvis man er voksen, i mitt tilfelle ville det vært rundt 170kr. Minuset mitt var selfølgelig at jeg gikk ned i lønn. Nå er det sikkert litt annerledes med tømrere i ren tømrerbedrift, men i mitt fag følte jeg at det var best og ha en lærekontrakt.
Trådstarter
Jeg tenker også dette med en kontrakt må jo være lurt. Uten den står du jo ganske usikkert i forhold til opplæring. Som hjelpearbeider kan du også våkne en dag å få beskjed om at de ikke trenger din hjelp lengre, og den tanken er skummel. Har hørt noen skrekkhistorier angående de megastore tømrerfirmanene i mitt nærområde som er så store at sjefen ser på deg som en sjakkbrikke, og kaster deg bort om han ikke trenger deg, gir faen i livssituasjonen din.
Da er det trygt å ha en kontrakt. Lav lønn i starten kan skje, men da vet jeg at jeg har en utdanning innen (2,9 år i mitt tilfelle) hvis jeg klarer å bestå svenneprøven såklart.

Så jeg ser bare positive sider ved at du valgte å gå veien igjennom lærling, Fluxx!
▼ ... noen uker senere ... ▼
hei har ett spørsmål. går for tiden på voksen opplæring og har fullført alt utenom selve eksamen i IKT. den skal være om noen uker. har bestått i alle fag og fått innvilget fra Nav at jeg skal få tatt de ekstra nødvendige fagene jeg trenger fra høsten av til studiekompetanse.men jeg sliter noe alvorlig iforhold til selve eksamen, da jeg ikke føler meg forberedt en plass. jeg har tatt de andre prøvene så jeg vil uansett få en standpunkt karakter, men hvor viktig er det å bestå den eksamen med tanke på at jeg aldri kommer til å få bruk for den? eneste er at den er grei å ha på CV
Trådstarter
I IKT vet jeg ikke hvor viktig den vil være. Vet jeg fikk beskjed fra lærer- om jeg går VG2 'må' jeg opp i eksamen og bestå denne i Bygg teknikk. På en annen side forstår jeg ikke hvorfor jeg 'må' ha den eksamen, for jeg går etter sommeren ut som lærling og skipper da denne eksamen på VG2. Vet dog ikke om jeg må ta den igjen senere iløpet av læretiden.