Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  12 2348
Hei, en kompis av meg har en ide til app, ting som han ønsker å starte med. Ideen er så bra, at jeg er 100% sikker på at dette vil bli en suksess(No Jinx!)

Tingen er, er at han ønsker å ha "patent" på dette, eller rettighet for å si det slik.

Spørsmålet er, hvordan går vi frem med denne ideen? Hvor er startpunktet? Først å fremst gjelder det å få patent biten i orden, men vi ønsker å få dette til på en "hemmelig" måte slik at ingen kan stjele ideen fra oss. For som sagt, denne ideen er så bra at den kommer til å lykkes, og vi ønsker ikke at noen skal stjele denne ideen fra oss.

Er det noen genier her som tidligere har vært i en slik situasjon som kan dele erfaringer osv?

Takker for svar.
Du kan ikkje ha rettigheter til ideer. Du kan patentere prosesser, og ha opphavsrett på ein implementasjon.
Ikke ment som kritikk eller demotiverende, men det har vært slike tråder før. Og det virker softe om de som har ideen tenker at det er ideen som er gull og ideen må beskyttes. Ofte viser det seg at ideer er billig men sluttproduktet dyrt.

Med andre ord, fokuser på å lage denne appen aller først. Er appen den neste tinder? Kan være. Eller det kan være en ny app som havner i app store sammen med mange andre apper og som aldri helt tar av? Mulig.

Hva dere får til vil vise seg når appen er ferdig og klar. Å bruke masse tid og energi på å forsøke å beskytte noe som ennå ikke eksisterer noe annet sted enn i hodet til kompisen din blir for meg å starte i helt gal ende. Det er en utrolig lang vei fra ide til produkt. Og før du har produktet så er ikke ideen mer enn en tanke. Og vi har alle tanker.
Sist endret av random67489; 5. desember 2018 kl. 12:25.
Dette er ikke bare snakk om en app, men et produkt som kan endre markedet betraktelig. Det er mye annet som skal gjøres før man kommer til det punktet hvor appen(som bare er en liten del av det store produktet), skal utvikles.
Første steg i denne prosessen vil da være å utvikle en forretningsplan eller en virksomhetsplan. Hvordan skal dere tjene penger? Denne forretningsplanen må også definere hvilket marked dere tenker å posisjonere dere i, og hvordan dere skal gå frem for å skape en bevissthet rundt hva dere tilbyr. Finnes produktet fra før? Hvilke(t) behov dekker produktet? Først når du har en grundig forståelse av de omgivelsene du skal utvikle produktet i, ville jeg begynt å utvikle selve produktet og satset penger på dette.

Du risikerer å liksom tape alt du investerer om du bruker masse cash på et produkt det kanskje (og mest sannsynlig) ikke er et marked for med mindre du konstruerer markedet selv. Hvilket marked er det forsåvidt du mener at dette produktet kommer til å endre?
improbable
Gusto's Avatar
DonorAdministrator
Jeg kan putte oppfinner på CVen, ettersom jeg har et patent i mitt navn.

Patenter er dyrt, og det er kjedelig møysommelig arbeid. Du bør også leie inn patentadvokat for å hjelpe deg med å skrive patentet, og gode patentadvokater tar minst 3000kr timen. De kan alle nyanser i patent legal speak - hvordan ordlyden bør være, avdekke prior art, eller tidligere kjennelser som kan invalidere din søknad. I tillegg vil de hjelpe deg med å definere en god struktur i søknaden med hva som er hovedkrav som skal patenteres, og hvilke underkrav som kan inneholde kjente teknikker som du allikevel vil få dekning for gjennom konteksten av dine hovedkrav.

For å få igjennom et patent i EPO for eksempel, kommer det garantert til å gå flere iterasjoner før du får det godkjent, og du kan lett ende opp med å bruke 300.000kr i bare patentadvokat og kostnader til EPO direkte.

Som andre sier her, du kan ikke ta patent på en idé, men måten dere har valgt å løse problemstillingen på.

Mitt forslag til dere er å bare sette i gang med å bygge firmaet og produktet. Om det blir penger i kassa, kan dere begynne å vurdere om patentering er riktig for dere.
Sist endret av Gusto; 5. desember 2018 kl. 13:24.
Første steg må vel være å ta kontakt med Patentstyret?
Del ideen deres.

Hva er sannsynligheten for at en person dere deler ideen kan og vil implementere det bedre enn dere selv? For de fleste ideer så kommer produktet av de to faktorene til å være tilnærmet null.

Fordelene med å dele ideen er at dere får innsikt i hva andre folk tenker, som er kritisk for markedsføringen og virksomhetsplanen.

Jeg sier ikke at dere burde dele det på et åpent forum, men den innstillingen der leder sannsynligvis til at dere lager noe ingen trenger eller hører om.
Sist endret av Cheeze; 5. desember 2018 kl. 15:33.
En kamerat av meg brukte noen 100 tusen på å lage en app. Han fik kontakt med en app utvikler igjennom nett. Det er mange som jobber med det i dag.
Du må overtale en investor til å støtte dere om dere ikke har penger til å starte opp selv. Og så må du kunne stole på app utvikleren. Sjekk opp hvilket arbeid han har gjort tidigere. Skriv en fortrolighetskontrakt med alle parter som skal ha noe med dette å gjøre.
Min kamerat ble overkjørt da han begynte å gå på møter for grundere. Han ble overtalt til å begynne med andre prosjekter samtidig, så gikk han konkurs.
Dette var en app som gjorde at alle kunne spille av, og sette musikk i kø, og stemme vekk eller opp sanger med sine egne telefoner ved å bare joine et wifi party, så fungerte det i sammen med spotify. Jeg fik se at appen var på markedet og at den fungerte, men nå er den vekke. Vet ikke om det nå finnes tilsvarende apper.
App utvikleren var veldig positiv til ideen, og virket proffesjonell. Appen fungerte i løpet av bare noen uker, og de chattet innimellom på skype slik at han kunne forklare hvordan han ville ha appen.
En ide uten kunnskap og evner til å virkeliggjøre ideen er kun en tanke, en dagdrøm om du vil. Sure, det finnes app utviklere å leie inn.
Det finnes muligheter til å outsource koding og grunt work. Men for å være helt ærlig så er ideen bare et lite skritt på en lang vei. Uten feks kunnskap til skape noe spesielt, eller kunnskap til vite hva som skal til for å skille dere fra alle andre så tror jeg den appen fort ender opp som en 1$ app som ikke selger særlig bra og som ingen riktig kjenner eller har behov for.

Om dere selv har kunnskap om emnet, vet hva som gjør deres ide spesiell og ikke minst nytt så er det fort en helt annen sak. Men å starte med patenter og beskyttelse før dere har jobbet med å få selve ideen til å konkretiseres til noe håndfast virker som å starte i feil ende.
Akkurat nå holder vi på å utvikle prototype og forretningsplan Dette er gøy!
Finn en teknologisk samarbeidspartner dere har tillit til, lag en grundig beskrivelse av ideen og presenter for teknologisk partner etter at han har signert en NDA. Det er den grunnleggense sikkerheten din for å dokumentere at dere har utviklet ideen. Se for deg en eventuell rettssak, hvem kan best sannsynliggjøre at de har hatt ideen først, og faktisk gjort noe for å utvikle den?
En forretningsplan er et komplisert dokument som i seg selv ikke sikrer deg noenting, den er bare et veikart for deg selv og et dokument du skal bruke for å selge inn ideen til en investor. Den sikreste måten å feile på er å tro at dere kan gjøre alt selv. Involver en seriøs og spesialisert app-utvikler først som sist.
For å hindre krangel om hvem som hadde ideen først, kan du sende det rekomandert til deg selv.