Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  8 1678
Hei!

Har kommet opp i en situasjon, og vil gjerne høre hva dere tenker jeg bør gjøre.

Jeg er jobber i helsevesenet, og leverte da jeg ble ansatt en politiattest uten bemerkninger. Etter jeg ble ansatt, havnet jeg i en situasjon som førte til at jeg ble siktet for grov kroppsskade (strl. § 274). Dette er litt uheldig mtp. vandelskravet i helsevesenet. Per dags dato er jeg kun siktet.

Bør jeg på noen som helst måte si dette til sjefen? Jeg er bekymret for at jeg mister jobben om sjefen får snurten av dette, til tross for at jeg har oppført meg eksemplarisk på jobb og har en god tone med kolleger og sjefen.

Allikevel, vil det kanskje være bedre å si ifra med en gang, enn å vente til andre instanser eventuelt melder fra?
Er sjefen pliktig til å sparke meg om disse opplysningene kommer på bordet, eller kan vedkommende ta en konkret vurdering av meg som person?

Det er ganske stor sannsynlighet for at jeg blir dømt for grov kroppsskade eller kroppsskade (kommer an på hvordan rettssaken går). Da er det en risiko for at jeg må sone en fengselsdom, og da må jeg vel si noe uansett?

Hva ville dere gjort i lignende situasjon?

Takk for alle svar
Jeg ville sagt ifra. Angsten rundt jobb er ikke verdt det for meg. Lykke til!
Det er vel kanskje like greit å være ærlig på saken. Mye om saken er jo om beviser og eventuelle vitner så om du blir dømt eller ikke vet jo ingen, men er bevisene der så sliter du greit. Noen krever også oppdaterte politiattester nå og da.

Men du vil jo slite hvis du eventuelt må inn å sone da hvis du ikke velger å være ærlig hvis du ikke har ferie tilgode du kan ta ut i den perioden.
Sist endret av susiserken; 7. november 2018 kl. 23:49.
Hvis dom fører til at du kan sies opp så er det kanskje greit å vite det tidligst mulig. (At du automatisk kan sies opp bør du sjekke med fagforening / advokat, ikke så sikker på det.)
Sist endret av dggr; 8. november 2018 kl. 05:07.
Hadde valgt å ikke si noe inntil videre. Avvent å se hva som skjer i saken din. Hvor lang dom du evt. får. Kanskje kan du sone i en ferie? Du har jo alt levert politiattest og har fått jobb. Hva om du forsøker å sitte stille i båten?

Regner med at dette med vold ikke er noe som dine pasienter trenger å frykte, så hvor relevant er det egentlig for om du gjør en god jobb? Selv om du blir dømt så er det jo ikke sikkert arbeidsgiver vil finne ut det? Og om det skulle skje og du får spørsmål om hvorfor du ikke sa fra selv, så får du nesten bare si det som det er. Du var livredd for å miste jobben din.

Gjort er gjort og du får ikke endret det som har skjedd. Men hjelper det deg som person om du også mister jobben? Du skal kanskje sone og får dermed "betalt din gjeld til samfunnet". Husk at du kan søke om soning i ferien. Da kan du klare å komme gjennom dette uten at noen får vite det.

Slik jeg ser det så tjener du ingenting på å være dønn ærlig akkurat nå. Forsøk å beholde jobben. Det å ha en jobb å gå til er jo for de fleste nøkkelen til livskvalitet. Ville ikke sagt en dritt om jeg var deg.
Sist endret av random67489; 8. november 2018 kl. 06:22. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Nei, det er en helt forbanna retardert ting å gjøre ;-) Du legger aldri frem det at du har rulleblad med mindre du absolutt må, ellers kommer du ikke til å komme langt i livet med rullebladet ditt. Det er ingen instanser som kommer til å "melde ifra" om dette. Arbeidsgiver gir mest sannsynlig lange faen så lenge du gjør en god jobb, og så lenge vedkommende ikke har vandelen ditt svart på hvitt.

Lever vandelen din og få sparken på dagen, eller fortsett å lat som ingenting og behold jobben din. Blir du konfrontert så sier du sannheten, du er dømt og ville ikke "flashe" det for arbeidsgiver.

Må du inn og sone i fengsel får du gjøre ditt for å få fotlenke, eller finne på en sinnsyk unnskyldning ovenfor arbeidsplassen :I
Sist endret av brennesle; 8. november 2018 kl. 07:41.
Er du sikker på at det vil dukke opp på vandelsattester? Meg bekjent er det ikke utelukkende «uttømmende politiattest» som brukes i helsevesenet?

Sjekk opp paragrafene du er tiltalt for, mot de som dukker opp i vandelsattester du må levere (helse- og omsorgstjenesteloven?).

Men personlig tror jeg du vil ha endel igjen for å si ifra til hvertfall din nærmeste leder (sett at dere har ett godt forhold) eller fagforeningen, for å se hva neste steg blir.
Treadstone operative
UncleAndy's Avatar
Nei, meg bekjent er det kun lege profesjonen som har krav om uttømmende vandelsattest.
De fleste andre stillinger i helsevesenet krever riktignok vandelsattest, men det er stort sett brudd på seksuallovgivningen som vil bli bemerket på denne.
Mange ansatte i helsevesenet med ting på rullebladet.
Støtter de over som sier sitt stille i båten. Blir det soning så prøv å be om en lengre "ferie" i den perioden.Og eventuelt be en lege skrive en erklæring at du er litt sliten og trenger litt ferie uten lønn. Ingen grunn til å være åpen om sånne ting.