Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  33 5544
Kom hjem til innetemperatur på 33 grader. Koker i huet nå.
Og jeg skulle igang med å bestille aircon av den portable typen. Midtveis i bestillingen av en Electrolux så oppdaget jeg at dette kan jeg ikke nok om. Nå ser det ut som disse portable også krever installasjon da jeg har sjekket ut har en slange som skal ledes ut av bygget. Jeg ønsker bare en helt enkel modell med oppsamlingsbeholder.

For mange år siden så hadde jeg en rimelig model, den hadde en skuff som ble fylt vann mens aircondition kjølte ned rommet. Vannbeholderen måtte mann så tømme manuelt. Dette fungerte helt fint og krevde ingen form for installasjon. En kunne bruke den hvor som helst og den kjølte elegant ned stue på dagtid selv med solen rett på bygget. På kvelden gikk det lynraskt å kjøle ned soverommet.

Trodde at dagens modeller brukte samme prinsipp men det stemmer vist ikke. Noen som vet om en brukbar løsning for å kjøle ned stue på 25-30 kvm? Helst under 3000.
Er ikke værre en at du slenger "eksos" slangen i vindus karmen. Er vel selfølgelig best om du tetter rundt.
Ang pris/størrelse tørr jeg ikke svare på men det står jo hvor stort området dem dekker.

Kjøpte selv en sandstrøm ac for et par år siden. Rimelig fornøyd med den
Sist endret av Mrlarsen; 13. mai 2018 kl. 20:06.
Tror du blander aircondition med avfukter. Nå har riktignok de fleste aircondition (spesielt portable) mulighet for avfukting også (og dermed reservoar som må tømmes eller kobles på rørnettet), men det har ikke noe med selve nedkjølingen å gjøre, der må du ha åpning ut av boligen for å lede den varme luften bort, men de fleste portable trenger ikke permanent hull i veggen, bare et vindu på gløtt.

Jeg har denne, og er veldig fornøyd (selv om leiligheten strengt tatt er 3 ganger større enn anbefalt areal (25m^2)).
Blomzterkasse
Jeg er kjølemontør av yrke men er noen år siden jeg jobbet. Det du kaller portable er vel det samme som mobile. De fåes i to typer. Begge har beholder til vann. Den ene typen er alt i en box, og er vel mest en avfukter. Den andre typen har en slange til en box med en vifte i til fjerning av varmen. Den må settes igjennom et vindu og til ut helst. Det er vel eneste installasjon.
Du må jo verte kvitt varmen på eit vis. Difor må du ha slange ut. På mange portable er tanken at du hiver den ut vinduet, og det er gjerne med ei løysing for å tette gapet mellom vindu og karm i åpen tilstand.

Air conditioning er ikkje magiske apparat som kan fjerne energi. Dei må dumpe energien utanfor bygget du ønsker å kjøle ned.

Å redusere luftfuktigheta kan gjere at du opplever det som lågare temperatur, ettersom svette vil fordampe kjappere og fjerne meir energi. Å fordampe vatn vil senke temperaturen, ettersom det stel energi - men til gjengjeld kan det føre til at det opplevast som varmare... fordi svette ikkje fordamper like lett.
Det finnes billige "aircondition" hvor man fyller på vann som igjen renner sakte over ett register som kjøler ned luften. Men det er jo bare tull i forhold til de man faktisk forbinder med aircondition. En del av de skryter av god effekt hvis man fyller på isbiter.
Da blir det en av disse med slanger, tenker jeg forsøker å stikke innom et par butikker for å sjekke ut nærmere. Siden både stue og soverom har et vindu med samme mål så tenker jeg at jeg kunne feks hatt vinduet enten i nattluftmodus eller mer åpent og festet en plate i kryssfiner i vinduskarmen. I platen skjærer jeg hull til slangene, setter på finmasket netting utvendig så jeg ikke drar inn dritt og insekter. På innsiden av platen fester jeg slangene. Om jeg bruker gummilist ytterst rundt platen og noen remser med borrelås i karm og innenfor gummilist så skulle vel platen sitte helt ok i vinduskarmen og gummilisten burde tette helt ok rundt slik at det ikke siver inn varmluft?

Da bør air con enkelt kunne byttes mellom rom og likevel kjøle godt og effektivt. Ser det greit ut eller er det major fuxx ups?
http://https://www.vidaxl.no/e/8718475994534/vidaxl-luftkjoler-80-w-5-l-270-m-h-25x26x56-cm?gclid=Cj0KCQjw5-TXBRCHARIsANLixNy66nwNunIEnysL341uyhrx5Sj1pT0B3NnBWTMjglHpiO 3ZXfq-41AaAnRQEALw_wcB

Her er en uten noe fuss.

Dog. Den kjøler ned med vann og usikker på hvor bra den er.
Men kosta 700 da, så billig og bare teste den før en kjøper noe til 5k + utgifter med vindusmekking

Funker det ikke og du må kjøpe en med utblåsning og du har et "nyere" hus med ventilasjon i, så kan du føre varmluftslangen opp i en slik og ikke ut vinduet.
Sist endret av Kråke123456; 14. mai 2018 kl. 14:03. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Tror det er noe slikt jeg har hatt en gang tidligere. Eneste som ikke var helt topp var at den ikke kjølte til en bestemt temperatur feks 18 grader. Avhengig av varmen så tror jeg den kjølte rommet ca 6-8 grader ned fra feks 28 og ned til 20.

Disse med slanger kan kjøre tempen helt ned til 16 grader, og kan ha feks starte automatisk om tempen på soverommet kommer over 18 grader. Tror jeg heller legger ned noen kroner mer for et slikt system. Også tar jeg heller jobben med å sage til en plate til vinduene.

Hva men denne her feks?
https://www.vidaxl.no/e/871847592321...maanlegg-23-kw
Sist endret av random67489; 14. mai 2018 kl. 19:51.
Masse annet å velge i, også fra kjente merker (uten stort pristillegg): https://www.prisjakt.no/category.php...s=b=s330630819. Synes den du linker til virker mindre enn andre modeller, vekt er ikke opgitt, kan tyde på at spesifikasjonene er oppblåste.
Sjekket ut prisjakt, fant fra DeLonghi, Electrolux, Wilfa, whirlpool og mange ukjente merker.
Forsøkte å finne tester på Electrolux uten suksess. Fant test på en Sandstrøm, men kjenner ikke merket. Men la merke til at den sandstrømmen kom med en duk som festes til vinduskarm som returslangen kobles til så regner med det vil være helt ok for H-vindu.
Den Electroluxen er også varmepumpe så kan evt. brukes vinterstid på ekstra kalde dager.

Nå finner jeg dog ingen konkret info om hva som følger med disse air con kjølerne. Om det er standard å legge med duk og det en trenger for å få ut varmen tenker jeg på.
Unlicensed Surgeon
Effekt + lydnivå er vell egentlig det som har mest å si. Mer watt, raskere går det og mer desibel, mer bråker det.

Noen av de kan bråke helt sinnsykt så lurt å kikke på lydnivå. Duk tror jeg ikke er vanlig at følger med så hvis ikke det står spesifikt får du nok ikke det, slange følger nok med uansett hvis den trenger det.
Sist endret av dafog; 15. mai 2018 kl. 09:45.
Slange følger nok med de fleste, men de er ikke unødvendige lange, det må man kjøpe ekstra i så fall. Som andre her har nevnt, stillhet og effekt er hva man betaler for, og man får som regel det man betaler for.
Duken som følger Sandstrømmen er kun på 30 x 130 cm så blir for liten til å passe mitt behov. Så da blir det til å sage til en plate av noe slag og mekke til noe som tetter brukbart.

Når det gjelder støy så er ikke det et særlig problem. Jeg kan kjøre øreplugger eller headset med støyreduksjon og musikk på øret mens kjøla går. Sålenge kjøleren klarer 30 kvm så er det også helt greit. Tar kanskje litt tid å kjøle ned stue men så blir sikkert soverommet lett match.

Siden jeg uansett må lage en selvmekka løsning for å tette rundt vindu så kjenner jeg at jeg ikke orker legge ned penger på en løsning til 5000 kr eller mer. Det får bli maks 4000 kr. Så får jeg se på "roterommet" hva jeg har av flenser, plater, sag etc. Om jeg maler elg i solnedgang i lyse farger på baksiden av platen så hjelper kanskje det også til å reflektere bort noe av varmen som ellers ville kommet inn vinduet.
Var en tur rundt i butikker idag uten at det ble kjøp. Hovedproblemet var at selgerne kunne egentlig like lite om dette som meg. Fikk blant annet varierende svar på hvor mange BTU som kreves på 25 kvm. Og det virket som om alle ønsket å selge de som kostet mest selv om spesifikasjonene mellom de dyrere var ganske like som de billigere, da mtp på effekt. Ja det var forskjell på lydnivå men det sa jeg også i butikkene at det ikke var viktig.

Ser ikke ut som man får tak i Toyotomi lengre. Noen andre som har anbefalinger? Absolutt max rundt 6000, men om det er noen som har erfaring med rimeligere modeller til 3-4000 så hører jeg gjerne om dem også.
Undersått
På fredag får jeg levert Electrolux EXP09CN1W7 som kostet meg ca 3500 ink levering. Leiligheten min er ca rundt 20 kvm, og nevnte ac er oppgitt for 18 kvm. Dette blir kanskje for lite for deg, men jeg kan likevel gi en tilbakemelding ila helga på mine førsteinntrykk.
Jeg har laget en skikkelig jalla løsning, som fungerer overraskende bra.
Sånn tjukk papp man har på gulvet ved maling, for å hindre malingssøl.

Jeg klipte dette til vinduet, og tapet over vinduet (dvs, på karmen utenfor selve vinduet), på utsiden med den hvite siden ut. (Reflekterer sollys).

Så lagde jeg hull i denne pappen, til slangen fra ac-anlegget.

Funker helt knall.
Sitat av sprett Vis innlegg
På fredag får jeg levert Electrolux EXP09CN1W7 som kostet meg ca 3500 ink levering. Leiligheten min er ca rundt 20 kvm, og nevnte ac er oppgitt for 18 kvm. Dette blir kanskje for lite for deg, men jeg kan likevel gi en tilbakemelding ila helga på mine førsteinntrykk.
Vis hele sitatet...
Supert. Kanskje du kan ta noen bilder av hva som følger med av slanger, munnstykker etc? Og hvordan du får den varme luften ut av rommet?
Sitat av random67489 Vis innlegg
Ser ikke ut som man får tak i Toyotomi lengre.
Vis hele sitatet...
Hæ? Komplett/24 Nordic har 4 på lager klar til å sendes?

https://www.komplett.no/product/9434...?offerId=19148
Takk.

Jeg sjekket via denne og så ingen priser så tenkte det ikke lengre var forhandlere.

https://www.prisjakt.no/product.php?p=3899845

Nada.
Sist endret av random67489; 18. mai 2018 kl. 05:24.
Jeg skal hente en Sandstrøm SDH12L13E idag. Jeg kan gi en liten review på den om par dager men den sies og være veldig bra til den str. kvm på rom. Koster 1800 ny men jeg får den til 800 på Finn...flaks
Sist endret av Aaren; 18. mai 2018 kl. 12:42.
Noen som har fått satt opp ac i helgen eller har alle vært ute i sola?
Limited edition
Moff's Avatar
Jeg har koblet opp min løsning, som er en Andersson ARC 1.1. Jeg har kappet opp en sponplate som passer til vinduet med et hull i som jeg plugger slangen i. På utsiden har jeg trekt opp myggnetting (fordi jeg bor i skogen) og langs kantene har jeg gaffet for å unngå å ripe opp malingen i vinduskarmen. Fungerer bra.

A/C-en kostet like under 3000 kroner. Den har absolutt ingen funksjoner. Man slår den på, så kjøler den ned så hardt den klarer. Det fungerer bra for mitt bruk, fordi jeg vil ha det så kaldt som overhodet mulig. Rommet jeg bruker den på er ikke så veldig stort. Det er vinklet og har i tillegg skrått tak - så det blir innviklet å regne ut hvor mange kubikk det er på, men min antakelse er at det er noe mindre enn ditt. Like fullt så går temperaturen fra nærmere 40 grader til 20 om jeg lar enheten stå på over lang tid.

Men nok om det. Jeg ville bare gi deg min erfaring om lydnivå. Jeg tenkte at jeg vil ha en effektiv løsning så billig som mulig, samme hvor klumpete og bråkete den var. Når jeg sitter her og hører på lyden fra dette maskineriet så kjenner jeg at det hadde vært helt greit å hive på en tusenlapp eller to for å redusere støyen et par hakk. Det er som å sitte på et fly. Man blir vandt til det, men det er veldig godt når man slår den av.
Undersått
Ja, jeg sa jeg skulle gi tilbakmelding på min Electrolux her, og det er vel snart på tide.

Først av alt så har jeg ikke montert den opp sånn som anbefalt, jeg har enkelt og greit bare lagt "eksosrøret" ut av vinduet, og vinduet står halvåpent. Jeg tror ikke jeg får montert den ordentlig på noe vis her jeg bor uansett. Monteringsdelene som følger med er beregnet for amerikanske vinduer, eller skyvevindyer. Det er også med en løsning for å lage hull i veggen.

På tross av dårlig montering så kjøler den veldig bra, og hvis jeg hadde fått lukket ordentlig for luftlekkasje så hadde den nok kjølt ned den lille leiligheten min ganske kjapt. Funksjoner den har er Auto, Cool, og Dry. Jeg har utelukkende brukt Cool, siden jeg da kan kjøre viften på low(som forøvrig er ganske frisk bris). Viften har kun 2 hastigheter.

Men så var det dette med støy da, og forventningene jeg hadde til denne ac'en. Jeg hadde et håp om at jeg kunne kjøre denne ac'en på en såpass lav innstilling at man kunne sove i samme rom, det er ikke mulig. Den bråker en god del mer enn det som er komfortabelt. Og det er en blanding av viftestøy og during fra kompressoren. Viftestøyen blir litt mindre når man kjører viften på laveste innstilling, men forskjellen mellom disse er ganske liten. Kompressorbråket er det samme uansett.

Så, alt i alt så er det en god nødløsning når varmen blir for ille, men jeg bruker den ikke mer enn jeg må.


Monteringstilbehør

Fjernkontroll
Har du headset/ear plugs med noise canceling? Det gjør sikkert det hele mer levelig. For bruk på natten så kan du bruke disse gule øreproppene. Om du ikke fikser å sove med ørepropper så er jo alternativet å kjøle godt nok ned før du legger deg slik at du sover hele natten uten at tempen blir for høy men det fordrer jo at du får kontroll på glippen i vinduet.

Er det H vindu du har som er hengslet oppe og som åpner utover? Er det jeg har, og jeg kommer til å mekke en plate som dekker det vinduet som jeg fester med borrelås eller magneter til karmen. Så fester jeg slangen til platen og lar vinduet stå åpent så den varme luften går ut av leiligheten. Tettelist rundt platen og god innfestning vil gjøre at det ikke lekker inn varm luft og vil sikkert stenge ute endel lyd også. Så kan platen enkelt settes på eller taes ned om en ønsker mer dagslys eller temperaturen ikke krever bruk av ac. Kanskje du kan gjøre noe tilsvarende?

Ser ut til at det blir brukt for min del, skal hente/sjekke ut en brukt en på søndag. 12.000 BTU som skal klare opp til 45 kvm og som har max db på 57 tror jeg det var. Et par år gammel, visstnok lite brukt. Om den virker ok så blir det kjøp på søndag.
Sist endret av random67489; 25. mai 2018 kl. 22:44.
Det var det ja...
ivar_oslo's Avatar
Vet dere om det bråker mye utendørs? Jeg bor i blokk og må ta hensyn til naboene også.
Nei det vet jeg ikke da jeg ikke har fått fingrene på en ennå. Men med tanke på at både kompressor og vifter jo sitter i selve enheten som jo står inne i din bolig og det kun er luften som blåser ut gjennom slangen så kan jeg virkelig ikke tenke meg at noen kan komme til å klage på den. Da må vel klagen være grunnløs.

De som alt har air con kan kanskje si noe mer?
Hei BEKLAGER sen tilbake melding...men styr unna de mindre/portable A/C enhetene..Mulig bare denne Sandstrøm jeg kjøpte er altfor dårlig men den får skryt i anmeldelser...noen jeg ikke helt skjønner for den har veldig liten effekt her på min 30kvm stue.Finner at vifta mi faktisk gjør mer nytte en ett kjøleanlegg ( luft-sirkulasjon).og der du spørr om støy for naboer så hadde jeg en nabo som hadde anlegget sitt omtrent 6-8m fra meg og jeg hørte aldri noe...men regner med det er veldig forskjellig fra modell til modell
Sist endret av Aaren; 27. mai 2018 kl. 02:10.
Sitat av Aaren Vis innlegg
Hei BEKLAGER sen tilbake melding...men styr unna de mindre/portable A/C enhetene..Mulig bare denne Sandstrøm jeg kjøpte er altfor dårlig men den får skryt i anmeldelser...noen jeg ikke helt skjønner for den har veldig liten effekt her på min 30kvm stue.Finner at vifta mi faktisk gjør mer nytte en ett kjøleanlegg ( luft-sirkulasjon).og der du spørr om støy for naboer så hadde jeg en nabo som hadde anlegget sitt omtrent 6-8m fra meg og jeg hørte aldri noe...men regner med det er veldig forskjellig fra modell til modell
Vis hele sitatet...
Men altså, produktet du har kjøpt er jo ikke noe aircondition,

det er jo en avfukter.

Hvis selger har solgt denne til deg som en AC, så er du jo blitt lurt ...
Hva gjør en avfukter utenom og fjerne luftfuktighet? Jo den kjøler..."Humidity does not actually raise the temperature, it just makes us feel hotter. This is because humidity stops humans from cooling themselves down." Med mindre du trenger ett kjølerom for kjøleprodukter så gjør en avfukter akkurat samme jobben...Syns jeg husker dette fra grunnskolen..fkerner du luftfuktighet så kjøler kroppen seg ned selv...og det er vel snakk om hvordan "bruker" føler seg her?
Sist endret av Aaren; 27. mai 2018 kl. 20:57.
Sitat av Aaren Vis innlegg
Hva gjør en avfukter utenom og fjerne luftfuktighet? Jo den kjøler..."Humidity does not actually raise the temperature, it just makes us feel hotter. This is because humidity stops humans from cooling themselves down." Med mindre du trenger ett kjølerom for kjøleprodukter så gjør en avfukter akkurat samme jobben...Syns jeg husker dette fra grunnskolen..fkerner du luftfuktighet så kjøler kroppen seg ned selv...og det er vel snakk om hvordan "bruker" føler seg her?
Vis hele sitatet...
Den fjerner luftfuktighet ved hjelp av eit kjøleelement tipper eg. Men gitt at dingsen ikkje har slange ut av rommet, vil den varme opp rommet. Det er ei fundamental følge av termodynamikkens første lov.

Tørrare luft kan virke kjøligare enn fuktig luft, fordi svette fordamper lettare, og du kan kjøle deg sjølv betre ved å svette.

Det fungerer på ingen måte som air-conditioning, som reint faktisk flytter varme ut av rommet. Air-conditioning kan senke temperaturen i eit rom, det kan du ikkje med den dingsen du har kjøpt.

Forøvrig er det jo virkelig morsomt at du først hevder det ikkje har effekt, også i neste innlegg påstår at det har det.
Sist endret av vidarlo; 27. mai 2018 kl. 21:08.
Min første post fortalte deg vel egentlig at dette produktet var dårlig....det har vel ingenting med hvordan en effektiv maskin ville ha hjulpet er det vel? på samme måte som windshield effekt kjøler så vil også lavere luftfuktighet gjøre det samme... Det er jo akkurat som du sier...vi svetter fordi når vi svetter så vil svetten kjøle oss ned ved vind....vet ikke om du ser poenget i dette men...Man trenger ikke en slange ut av rommet...man trenger bare en fuktsamler

Selvfølgelig bli man mer nedkjølt med mindre luftfuktighet
Sist endret av Aaren; 27. mai 2018 kl. 22:44. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Sitat av Aaren Vis innlegg
Hva gjør en avfukter utenom og fjerne luftfuktighet? Jo den kjøler..."Humidity does not actually raise the temperature, it just makes us feel hotter. This is because humidity stops humans from cooling themselves down." Med mindre du trenger ett kjølerom for kjøleprodukter så gjør en avfukter akkurat samme jobben...Syns jeg husker dette fra grunnskolen..fkerner du luftfuktighet så kjøler kroppen seg ned selv...og det er vel snakk om hvordan "bruker" føler seg her?
Vis hele sitatet...
Herre min hatt. Kan du ikke bare gi deg med den kveruleringa med en gang?

Du fraråder i tidligere innlegg folk fra å kjøpe de portable air-condition anleggene, fordi de ikke gjør noe mer nytte enn vifta di, basert på din erfaring med en avfukter?? Det gir jo ingen mening overhodet.

Ja, avfukteren du har kjøpt får knallbra kunde-anmeldelser, basert på at de fjerner mye fukt fra kjellere, fukt fra rom med muggdanelse etc,
men hva i all verden har det med nedkjøling å gjøre??

Og ja, det kan tenkes en kan oppleve det som kjøligere med mindre luftfuktighet, men det er jo totalt irrelevant og minimalt i forhold til ett system som både kjøler ned lufta, og frakter overskuddsvarme ut av rommet.

Du mener du kan sammenligne en avfukter, med å ha kjøleskapet på åpen dør med en vifte inni som blåser lufta ut? (Som jo er omtrentlig hvordan en aircondition virker).
Sitat av Aaren Vis innlegg
Min første post fortalte deg vel egentlig at dette produktet var dårlig....det har vel ingenting med hvordan en effektiv maskin ville ha hjulpet er det vel? på samme måte som windshield effekt kjøler så vil også lavere luftfuktighet gjøre det samme... Det er jo akkurat som du sier...vi svetter fordi når vi svetter så vil svetten kjøle oss ned ved vind....vet ikke om du ser poenget i dette men...Man trenger ikke en slange ut av rommet...man trenger bare en fuktsamler

Selvfølgelig bli man mer nedkjølt med mindre luftfuktighet
Vis hele sitatet...
Dette er berre tåpeleg.

Vind kjøler fordi du har meir luft som er i kontakt med deg. Stilleståande luft er god isolator; luft har låg varmekapasitet og er elendig varmeleiar. Det har ingen verdens ting med air conditioning å gjere.

Det har heller ikkje avfukting. Avfukting kan redusere opplevd temperatur i ein del tilfeller. Det vil aldri senke faktisk temperatur. Air conditioning vil reint faktisk senke temperaturen, ved å kjøle ned lufta til ein lågare temperatur.

Har du kjøleskap eller frysar heime? I så fall kan du observere at dei held lågare temperatur enn rommet dei står i. Dei fungerer på nøyaktig samme vis som 99% av alt airconditioning-utstyr til bruk i heimen. Det vil du aldri oppnå med avfukting.

Ikkje kom med ei halvkveda bortforklaring igjen. Vær så snill.
Sist endret av vidarlo; 27. mai 2018 kl. 23:30.