Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  7 5927
Hei. Det er mulig jeg poster i feil underforum. Om så er tilfelle håper jeg på at jeg får beskjed om hvor det skal postes, og ikke at admin bare sletter tråden uten å informere.

Jeg har en leilighet like utenfor Bergen Sentrum (Danmarksplass). Det tar ca 10 minutter å gå til senter av sentrum, og det går kollektiv hvert 5 minutt i alle retninger.

Leiligheten er på 50 kvm. og har ett soverom med dobbelseng. I stuen har jeg mulighet for å sette opp en sovesofa, slik at det kan sove en eller to gjester der også.

Jeg er ny på dette, og aner ikke hva jeg bør ta for å leie den ut. Jeg skulle teste siden, men endte opp med å legge leilgheten ut for ca. 600 kroner natten. Jeg får ca. 10 henvendelser for dagen fra folk som ønsker å leie den, men jeg mistenker at jeg har underpriset leiligheten grovt. Jeg trodde jeg la den ut for 600 per pers./natt, men det virker som om dette var for hele leiligheten uavhengig av antall gjester.

Her kommer en rekke spørsmål, håper noen er i stand til å svare på noen av dem ihvertfall:

- Er det mulig å ta pris per pers. på nettsiden deres, istedenfor hele leiligheten slik jeg har gjort nå?
- Hvor høy pris kan jeg ta for en sentrumsnær leilghet som dette uten at det er avskrekkende?
- Hvordan fungerer det med rengjøring? Pleier folk å vaske ut etter seg? Hvis ikke vil jeg ha et ekstra gebyr for dette, er det noe Air Bnb er behjelpelig med?
- Går det an å ha ulik info på leiligheten til ulike tider? Feks. at jeg i august har plass til seks, mens jeg ellers bare har plass til to? (tenker da selvsagt på sykkel-VM som skal arrangeres)
- Hvordan er dette mtp. skatt?

Eller tas alle generelle erfaringer med å leie ut via Air Bnb imot med stor takk!
Når det gjelder skatt så er det best å kontakte skatteetaten eller lese på deres sider.
For pris søk opp andre leiligheter i området og se hva de tar.
Ellers er vel informasjonen du søker noe som airbnb må klare å svare på, eller ?
Jeg har leid en del via AIRBNB og har alltid betalt for rommet eller leiligheten. Det står vel på sidene var som er greit.
Du kan tjene en del faktisk. Mye mer enn hva du ville tjent om du leide ut selv på "vanlig" måte.
Ja, det finnes "kart" eller ulike datoer der du har for leie og ikke. Du kan også ha to annonser. En der du leier ut f.eks hele leiligheten og en der du leier ut bare ett rom.

Det er jo lov å leie ut så lenge du selv bor i største delen. Tror det er samme regel som ellers. Er vel kanskje på en annen måte når det er over kort tid. Skatteeaten skal kunne svare på det.

Du kan tjene GODE penger når det er store arrangment. Jeg la ut min sofa på gøy når Metallica var i Bergen, alle hotell var utsolgt. Jeg ble tilbudt mange tusen for sofaen min. Men gikk ikke for det da jeg var vekkreist.

Men bruk hodet! Velg bare folk som er bekreftet via AIRBNB, slik at du har en viss trygghet.
Sist endret av andan; 21. april 2017 kl. 06:59. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Har leid ut via Airbnb en del selv.

- Er det mulig å ta pris per pers. på nettsiden deres, istedenfor hele leiligheten slik jeg har gjort nå?
Ja, det er fult mulig å ha en basepris også kan du selv justere feks +60 euro per pers ekstra (som var min pris, men jeg leide altså ut en hel leilighet). Du finner dette på settings over leie pris hvor du også kan skreddersy pris dag for dag samt sette egne helge priser, og gi discount på feks om man leier over en uke osv.

- Hvor høy pris kan jeg ta for en sentrumsnær leilghet som dette uten at det er avskrekkende?
Danmarksplass er veldig sentralt. Leier du ut hele leiligheten på 50 kvm ville jeg kanskje priset meg på en 120 euro natten som standard dagspris, og opp mot 150 euro natten i helger (fredag og lørdag). Se an sesong og følg med på hva som skjer i byen om hoteller er fullbooket osv. Du kan lett se i kalenderen din om du har overprise deg grovt, er alt for rimelig eller ligger i normalt prisnivå. Selv hadde jeg flere "overprisede" dager, men de ble fortsatt booket. Har du fine bilder og et rent hjem osv vil folk fortsatt booke din framfor andres. Du må også tenke på at du tar en stor risk, og hva synes du selv det er verdt å bo hos deg? Ville du selv booket leiligheten din til den prisen? Om ikke, skru ned, og skru opp om du selv synes du er urimelig billig^^

- Hvordan fungerer det med rengjøring? Pleier folk å vaske ut etter seg? Hvis ikke vil jeg ha et ekstra gebyr for dette, er det noe Air Bnb er behjelpelig med?
Jeg vasket alltid leiligheten min før innsjekk. Når folk skriver reviews er dette ofte noe de kommenterer. Noen av mine leieboere vasket ut, og tok av sengtøy osv, noe jeg selvsagt satt pris på. Det er litt opp til deg. Dersom du har høyere pris forventer jo folk at det er rent når de sjekker inn og at du har gjort "det lille ekstra". Ha gjerne kaffe, te, kjeks, frukt osv som folk kan forsyne seg av gratis (inkludert i prisen). Da kan du fint ha et høyere prisnivå. Du kan skru på eget "vaskegebyr" (som du finner på price settings) på siden din, feks 200,- ekstra. Da forventer i hvertfall folk at det er rent, og da er det mindre sannsynlig at de vasker ut etter seg. Jeg hadde ikke ekstra gebyr på vask, ettersom jeg ikke ville at folk skulle bli pirkete å klage på renslige detaljer. Av erfaring er også yngre par i 20 årene mindre pripne på rensligheten enn eldre damer i 50 årene. Så pass litt på hvem du lar bo hos deg også! Leier heler ut litt billigere til backpackere som er litt careface enn sure grinete damer som tror de skal bo på luksus hotell. Det er ditt hjem, og airbnb er faen ikke noe hotell! De kan ikke forvente noe mer enn det de betaler for.

- Går det an å ha ulik info på leiligheten til ulike tider? Feks. at jeg i august har plass til seks, mens jeg ellers bare har plass til to? (tenker da selvsagt på sykkel-VM som skal arrangeres)
Jeg tror hvor mange sengeplasse du har kan justeres. Altså du kan hooke av for 2, men at det er plass til maks 4 ekstra med luftmadrass osv. Totalt antall sengeplasser vil alltid være det samme. Jeg hadde altså 2 som standard men alternativ 2 ekstra sengeplasser på luftmadrass. Dette kan du jo bare endre når tiden nærmer seg.

- Hvordan er dette mtp. skatt?
Du må være obs på skatt osv. Vet at i Nedeland kan man fint leie ut et rom i leilighet man selv bor i, mens det er verre med skatt om man leier ut hele kåken! I Amsterdam kan man maks leie bort en hel kåk 60 dager i året uten å havne i skatteproblemer. Betalte null skatt for det jeg leide ut. Men vet at det er fort gjort å bli busted om man overstiger et vist income eller dager man leier ut. Vet ikke hvordan lovverket er på Airbnb i Norge dessverre.

Grunnprisen din høres for øvrig ganske lav ut, tenker du kunne fint skrudd den opp til 800,- natten selv om det bare er rom/seng i kåk. I begynnelsen la jeg selv meg ganske lavt (rundt 60 euro) bare for å få good reviews så det kan være en fin strategi uansett. Du vil vel ligge litt i prisklasse for folk velger deg framfor feks hostell.

For øvrig kan du ikke ha flere bookinginger i samme leilighet om du leier ut en hel kåk. Da må du skru på "rom i leilighet", eller så må det være en grupp som booker av deg og de krysser av feks 3 pers, så blir det da standardpris + 1 pers + 1 pers (som er den prisen du har satt for ekstra personer). Jeg hadde som sagt 60 euro per person ekstra som virket å være ok for de fleste ettersom grunnprisen min ikke var helt for jævlig høy!^^
Sist endret av kn^tte; 21. april 2017 kl. 13:15. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Ikke bare et dyr
Dyret's Avatar
kn^tte har gitt gode svar på de spørsmålene du stilte, men jeg vil legge til at det lønner seg (dessverre) å være spesifikk med hvem du velger å leie ut til. Dette på tross av at AirBnB har gått hardt ut mot diskriminering i det siste. Jeg kjøpte meg ny leilighet, og leide ut den gamle inntil den kunne bli solgt. Holdt den uansett vasket og strøken i tilfelle noen skulle på privatvisning, så tenkte jeg kunne leie den ut til en overkommelig pris i samme slengen.

Du bør ha dette i bakhodet:
1. AirBnB slenger på forskjellige avgifter oppå dine priser igjen. Hva naboleilighetene tar for sine er derfor ikke det som du bør tar for din. Disse prisene er for øvrig transparente for deg, og varierer med ulike faktorer.
2. Om en gjest klager over noe, så tar AirBnB de umiddelbart i forsvar. Dette selv om klagene deres ikke står til forventningene man burde ha. Det kan ta svært mye tid og ressurser å renvaske seg fra slike anklager, og du får ikke betalt eller leid ut inntil situasjonen er løst. Dette punktet alene endte min karriere som AirBnB-utleier.
3. Du MÅ skrive en anmeldelse for gjesten din, før du kan se hva de skrev om deg, og du får mange eposter til du gjennomfører dette.
4. Du mottar en rating til slutt, og alt under 5 stjerner er faktisk negativt fra AirBnB sin side. Ikke alle gjester er klar over dette. Hvis du faller under 3 stjerner i snitt så får du nærmest trusler fra selskapet om å slutte å vanære deres rykte, og du mottar en straff om den forblir på lav rating. Under 4.8 i snitt er nok til å fjerne deg som "Superhost", så én sint gjest kan ødelegge for deg.
5. Svært bra lokaliserte leiligheter får automatisk tilbud om gratis fotografering. Jeg meldte meg opp på dette, men ingen kom, og til slutt kansellerte de hele greia uten forvarsel.

Min erfaring (for de interesserte):
Leiligheten min var på 40kvm med alt inkludert. Dobbeltseng, sofa, 55" TV med Chromecast/KabelTV, internett, vaskemaskin, kjøkken med alle fasiliteter osv. Alt inventar tastet jeg nøye inn i annonsen, og ba personer om en notis om det var noe ekstra de trengte, så jeg kunne ta med fra den nye leiligheten. I tillegg lå den så og si midt i sentrum, men ned i en liten gate der man slapp det meste av trafikkstøyen.

Først ut var en fyr i 20-åra fra Frankrike som kom sammen med mora si. Det var hun som sjekket inn, og virket fornøyd etter omvisningen. Så fikk jeg telefon 1 time etterpå fra sønnen (fortsatt i Frankrike) om at mora ikke likte leiligheten, og hadde tatt inn på hotell. Jeg måtte så dra til det nevnte hotellet for å hente nøkkelen min igjen. AirBnB tok kontakt litt senere og var svært truende i starten, men roet seg noe etterhvert. Fikk noen bildebevis, og det var: en liten klump jord i sluket på vasken på kjøkkenet (etter å ha vannet en plante jeg kjøpte til gjestene). En misfarging på ene sofaputen, antageligvis fra vasking. Sånne ting. Sinnsykt pirkete, som om de hadde sjekket inn på et klorbleket luksushotell, og ikke noens hjem. Tror jeg tok 400kr/natt, +100 per person og +150 i vasketillegg, så forventningene burde ikke vært skyhøye. Det løste seg til slutt, men jeg måtte gjennom veldig mange diskusjoner og telefoner før alt var i orden.

Neste var en familie med spedbarn, selv om jeg skrev at barn ikke var tillatt. De sa at de skulle ha med alt av barneting selv, og lovet at de skulle klare seg selv. De virket rimelig fornøyde, men ga meg 3 stjerner med kommentar om at det ikke var nok barneskåler. Samme med et eldre ektepar som kom for å fotografere byen. De virket rimelig fornøyde, og jeg hadde mye kontakt med de for å tipse om severdigheter. Både hentet og kjørte de til båten deres også. Gode kommentarer, men superdårlig rating. Her fikk jeg faktisk klage fra AirBnB bare pga. dårlig snitt-rating og sa at neste gang var siste sjanse før jeg ble "straffet".

Aller siste gjest bodde en uke, var superfornøyd, utvidet til en uke til og dro sin vei igjen med god rating. Ga meg på en topp, og la AirBnB på hylla til leiligheten ble solgt. Totalt tjente jeg 9686kr over 2 måneder, som ikke var nok til å dekke de månedlige fellesutgiftene en gang.
Sist endret av Dyret; 21. april 2017 kl. 15:45.
Hvordan er det med betaling ifra AirBnb? Betaler leier til Airbnb som overfører til utleier? og finnes det måter å unngå skatt?
Ikke bare et dyr
Dyret's Avatar
Sitat av Solarfields Vis innlegg
Hvordan er det med betaling ifra AirBnb? Betaler leier til Airbnb som overfører til utleier? og finnes det måter å unngå skatt?
Vis hele sitatet...
Alt foregår gjennom AirBnB. Du setter hva du ønsker å få betalt, så legger de på sine avgifter før prisen vises på nettsiden. De som leier betaler inn til AirBnB, så betaler de deg via ønsket betalingsform - etter å ha trekt fra avgifter og moms.

Skatt på utleieinntekter er du pliktig til å rapportere inn selv. Inntil 20,000kr er skattefritt, etter det så avhenger det av hvor stor andel du leier ut. Betydelig mindre enn 50% er skattefritt, større andeler skattes 28% av hele beløpet.
Nå leier vi ut en hytte, pass på at beskrivelsen passer med virkligheten, har bare hatt en dårlig opplevelse og det var at en krana sprang lekk, null stress for de som leide da vi ordnet opp kjapt og refunderte litt leie på stedet.

Men ikke overdriv beliggenhet og standard.