Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  9 6153
Min bestefar har en hytte stående ved et vann et stykke opp på fjellet, det er omtrent 8 km fra kjørbar vei. Hytta har ingen strøm, kloakk eller innlagt vann.
Er det lovlig for meg som privatperson å bo der over en lengre periode på 1 - 2 år?

Tankene jeg har gjort rundt diverse problematikk er:
Post: løses ved å leie en postboks på postkontoret.
Mat: nærmeste butikk er ca 12 km unna (8 av de i fjellterreng), så det anser jeg ikke som problem.
Fyring: ved ordnes i forkant og kjøres opp med snøscooter eller trekkes i pulk.
Internett: mobilt bredbånd for å ha en viss kontakt med omverdenen.
Fritidssysler: fiske, jakt, bærplukking etc.

Det jeg lurer på egentlig er hvor lovlig dette er? Alternativt kan jeg sette opp bostedsadresse oss mine foreldre for å få posten dit og "bo" der, mens jeg i realiteten bor på hytta?

Regner med noen sitter igjen med tanker om jeg naver eller lignende, nå går jeg på skole hvor jeg har samlinger en gang i måneden, om jeg ikke får fullført dette iløpet av neste skoleår satser jeg på å få en jobb i bygda, for å pendle 2 mil 5 dager i uken er ikke så mye, det er ikke spesielt tungt terreng heller.
Selvfølgelig, skulle jeg knekke en fot e.l. som gjør at jeg ikke kan pendle vil jeg finne meg alternativ soveplass nærmere jobben etc.

Delvis inspirert av NTNU studenten som bodde i gapahuk og et ønske om å gjøre noe annet et år, samt en naturglad sjel som kunne trengt litt stillhet har fått meg på denne tanken.
Et slikt prosjekt trenger en sterk utrolig psyke mtp. hvor avhengig man er av teknologi i dagens samfunn.

Jeg selv vært inne på tanken, men det har aldri vært mulig å gjennomføre noe slikt når jeg er avhengig av samfunnet og teknologien for å kunne overleve - livet er nærmest teknologisk.

Dersom du finner en måte å tjene nok penger til å overleve på tror jeg det skal gå bra, men husk at det koster å bo - selv ute der ingen skulle tru at nokon kunne bu.
Selvfølgelig, derfor jeg nevnte mobilt bredbånd for å holde kontakt med omverden, samt mobiltelefon.
Et aggregat vil ikke være vanskelig å få opp dit for strøm til ladere og pc, men ser ikke for meg å bruke datamaskinen hver dag.

Når det kommer til penger vil jeg fortsatt ha mulighet til å ha en 100% stilling uten de store komplikasjonene.
De utgiftene jeg kommer på vil være mat, klær o.l.
Jeg eier ikke hytta så får hverken eiendomsskatt eller leiekostnader, heller ikke til varme vil jeg ha utgifter annet enn bensin til motorsagen i forberedelsesperioden ettersom jeg har tilgang på en del skog som brukes til nettopp det formålet.
Kan ikke fatte å forstå hvorfor det ikke skulle være lov..
Ryktes at det var noe om 14 dagers+ regel, for hvor lenge man kan bo på en hytte. Uten å si for sikkert.
Sist endret av FlyWithMe; 22. september 2012 kl. 03:09.
ヽ༼ຈل͜ຈ༽ノ
Lima's Avatar
Det er vel egentlig ikke lov, men hvem som sjekker og håndhever denne loven er hvertfall jeg usikker på.
Men det går vel isåfall på skjønn. Er vel ingen måte man kan sjekke hvor ofte folk oppholder seg på hytta. Er mange pensjonister som bor på hytta nesten hele året så.
Sist endret av Lima; 22. september 2012 kl. 03:11.
I en periode av livet med en "kreativ livsstil" nektet jeg norske myndigheter min adresse med å i alle sammenhenger oppgi UFB som adresse. UFB betyr uten fast bopel.
Utrolig slitsomt og ikke noe jeg anbefaler.

Det du burde gjøre er å ha adresse hos noen du kjenner, både folkeregister og post. Det er nemlig ganske vanlig at folk bor ulovlig i hytter og hvis noen sladrer på deg er du i en klemme uten alternativ adresse.
Sitat av uzen Vis innlegg
Det er vel egentlig ikke lov, men hvem som sjekker og håndhever denne loven er hvertfall jeg usikker på.
Men det går vel isåfall på skjønn. Er vel ingen måte man kan sjekke hvor ofte folk oppholder seg på hytta. Er mange pensjonister som bor på hytta nesten hele året så.
Vis hele sitatet...
Det var noe slik jeg tenkte det var, ja.
Bestefaren til x'en min gjorde det. Bare dro på fjellet en dag på 70tallet og kom aldri tilbake igjen. Bodde der i 40 år eller noe.
Reglene angående å bo på hytta over en viss periode avhenger av hva kommunen du bor i har bestemt seg for. Dette avgjøres lokalt, altså.