Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  33 8274
Opptakten
Som lovet i tråden om motstandshytter i Heggedal, kommer en serie med historier om et arkeologisk funn jeg har gjort, og som er under profesjonell utredning. (Obs: Jeg kommer ikke til å dele lokasjonen, både fordi arkeologen har bedt meg vente med videre arbeid og fordi gropen allerede har blitt herpet).

For noen år siden bestemte jeg meg for å undersøke hva som lå i skogen bak huset jeg bodde i. Der fant jeg bl.a. en grop som var laftet. Jeg tenkte det så interessant ut, men gjorde ikke noe mer ut av det. Noen år senere, mens jeg jobbet med et annet lokalhistorisk prosjekt, kom jeg tilfeldigvis over dette bildet av en ulvestue i Bærum.

http://www.ableksikon.no/images/BAhbB1sHOgZmSSIyMjAxMS8wMS8wNC8wNS8xNC8zNy8zNDgvVUxWRUdSQVZfMTk5NDA3MDQuanBnBjoGRVRbCDoGcDoKdGh1bWJJIgozNjZ4PgY7BlQ

Den var prikk lik det jeg husket å ha sett i skogen, dog mindre dyp. Jeg skjønte at jeg kanskje hadde oppdaget et kulturminne, for slike ulvestuer er svært sjeldne idag. Da jeg dro tilbake for å kikke nærmere, var hullet fylt igjen med skrot og hageavfall. Det gikk ytterligere noen år med intensjoner om å tømme hullet og ta noen bilder. Denne påsken dro jeg innover med et par arbeidshansker og en slitt olabukse og satte i gang. Formålet med dette arbeidet var å fjerne nok av søppelet til å kunne ta et bilde som jeg kunne sende som "bevis" til Riksantikvaren. Slik så det ut:

http://farm8.staticflickr.com/7244/7257633996_ee8afae59d.jpg

"Lett," tenkte jeg, for jeg så selvsagt bare de avsagde trærne på toppen. Etter å ha løftet vekk det øverste laget med trær, ble jeg møtt av dette synet:

http://farm8.staticflickr.com/7078/7257637804_3b8990de72.jpg

Hele det området i bildet som avgrenses av levende trær er fylt av en blanding av pinner, knust murstein, steiner, sementsand, planterester, BETONGBLOKKER MED SKARPT ARMERINGSJERN som stakk ut og vann. Nærmere undersøkelser viste at vannet sto minst en halv meter dypt, og at denne massen var plassert på lag på lag med halvmorkne paller som kunne gi etter.

http://farm9.staticflickr.com/8148/7257697604_9ec274bcde.jpg

Vannet var den største umiddelbare utfordringen, så jeg tok i bruk Arkimedes' lov og fjernet en del store steinblokker for at vannstanden skulle synke noen cm. Deretter lot jeg gropen stå til neste dag, slik at vannet kunne fordampe. Det viste seg å funke, og jeg kunne begynne å bruke enkle graveredskaper for å fjerne de finere massene helt øverst.

http://farm8.staticflickr.com/7245/7257702312_3fdb809512.jpg
Spennende! Håper du holder tråden oppdatert etterhvert som du graver mer
The bush kangaroo
Sk!ppy's Avatar
Dette vil jeg følge med på!
Kult prosjekt, men har du hørt med noen om historien bak dett stedet hvis det finnes noe info? Slik at du ikke graver forgjeves.
Venter spent på oppdatering. Synes det er genialt at sånne som deg gjør slike ting. At du itillegg gjør det på rett måte å kobler inn riksantikvar osv. er utrolig bra. Har du noen antydning på hvor gammelt dette kan være?
Alkoholisert gamer
Spennende å se hva som finnes så nærme hjemmet.

Jeg har selv prøvd å finne ting å se nærmere på, for det meste i bærum, men må lære meg google bedre enn det jeg kan fra før. Eller bare bli bedre på å dra megselv ut fra sofaen og faktisk bevege meg ut i skogen bare for å se.

Hvor ofte går du turer og leter etter ting?
Og hvordan planlegger du turene dine?
peerulvulv's Avatar
Trådstarter
Takk, alle sammen! Holder på å laste opp flere bilder nå.

3RD: Jeg vet at gropen er der, for den har jeg sett med egne øyne. Hva den er, er jeg mer usikker på. Jeg har gravd i alt av kartmateriale jeg har kommet over, inkludert arkivet over alle registrerte kulturminner i Asker. Ingen info. Men hele omegnen er tidligere jord- og landbruksområde.

murloc: Ja, jeg liker å være veldig korrekt sånn sett. En dateringsprøve er sendt til London, oppdatering kommer senere.

ekoli: Dette fant jeg litt tilfeldig. Når jeg først har funnet et sted gjør jeg så mye research jeg får tid til. Bibliotek, Servicetorget, Google, lokalhistorielag, gamle kart...

Rom ble ikke bygget på en dag, og peerulvulv's laftegrop ble heller ikke gravd ut på en dag. De neste bildene viser utviklingen over tre dager. Dette tjente mest som dokumentasjon i tilfelle jeg skulle ødelegge noe. For å gjøre det lettere å forstå hvordan arbeidet var, så har jeg et detaljbilde fra det laget som tok meg lengst tid å grave i.

http://farm9.staticflickr.com/8012/7257916030_b07b16ce89_z.jpg

Heldigvis, var omtrent halvparten av trærne såpass gamle at de lot seg knekke med litt brutalitet. Nedenfor er et oversiktsbilde over hvordan hele gropen så ut. Det er fremdeles ikke noe spor fra det laftede tømmeret, men det er tydelig at det er en forsenkning i området, og man begynner å ane størrelsen av gropen.

http://farm8.staticflickr.com/7102/7257922586_08d8a8ede8_z.jpg

Den pallen der fortjener sitt eget bilde! Heldigvis knakk noen trebiter i pallen før rygghvirvlene mine, så jeg fikk dratt den ut. Til venstre for pallen, ser dere den verste betongblokken med armeringsjern som jeg snakket om tidligere. Ved bøtten, mot kamera, kan man ane konturene av en jerndør.

http://farm8.staticflickr.com/7222/7257919838_a8db2c880e_c.jpg

Den jerndøren hadde litt sjarm, så jeg tok noen bilder av detaljene på den. Men jeg vurderte det dithen at døren ikke var verneverdig, så jeg fjernet den òg.

http://farm8.staticflickr.com/7093/7257930386_8a929f5f20_n.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7080/7257935568_a3cf9143b4_n.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7077/7257938948_11bfd999df_n.jpg
peerulvulv's Avatar
Trådstarter
Prøv å forestille dere spenningen jeg følte da vannet sank ned så mye at man kunne se tømmeret. Tre dagers middels tungt fysisk arbeid, en enorm lokalhistorieinteresse, og flere års nysgjerrighet, kombinert med at utgravingen måtte foregå i det stille... og så dette synet:

http://farm8.staticflickr.com/7216/7257942276_c752144ec4_z.jpg

Som dere kanskje ser, henger det litt skitt på tømmeret. Dette vasket jeg vekk vha. det vannet som tømmeret hadde ligget i. Dette var en av bildene jeg sendte til Riksantikvaren, fylkeskommunen og Asker og Bærum historielag:

http://farm9.staticflickr.com/8145/7257947370_7fab904ef7_c.jpg

Nærbilde. Det finnes forskjellige lafteteknikker som hver hører til sin tidsepoke. Det hadde vært veldig kult om noen freaks kunne ha hjulpet meg og arkeologen ved å finne ut hva slags lafteteknikk som er brukt her.

http://farm9.staticflickr.com/8010/7257959008_b0895b72a4_c.jpg

Innimellom møtte jeg på nye lag med vann, og brukte bøtten for å fjerne vannet. Mye av det rant tilbake, fordi gropen ligger i en forsenkning. Noe av det fikk jeg også i munnen. Dette vannet har ligget stillestående i noen år, og luktet ikke så bra. Men smaken var ikke så ille. Følte meg som Bear Grylls

Her er det samme hjørnet vist rett ovenfra.

http://farm8.staticflickr.com/7089/7257955598_48cb8bbe80_z.jpg

På dette tidspunktet stanset jeg utgravingen, tok bilder og sendte det til diverse kulturforvaltere. Etter noen dager kom det svar, men det kommer jeg tilbake til i en senere post når jeg har tid.
Meget spennende fortsatt. Jeg er akkurat ferdig med første semesteret i arkeologi, dessverre kan jeg ikke hjelpe med dette, ikke enda ivertfall Sender pm om 4 år!
Gøy å se at det er noe som titter bak alt fyllet! Blir spennende å følge med her

Flott at noen tar initiativ til noe som dette
Kul post, og spennende prosjekt.

Edit: innlegg nr 111
Sist endret av øyvind95; 24. mai 2012 kl. 07:29.
Er det bare meg eller burde ikke det første bildet være totalt overgrodd om dette skulle være gammle saker?
Sitat av ztaale Vis innlegg
Er det bare meg eller burde ikke det første bildet være totalt overgrodd om dette skulle være gammle saker?
Vis hele sitatet...
Nå har det seg sånn at første bildet er en ulvestue som har blitt funnet og blir vedlikeholdt.
Soulgrind#2828
tribalgoth's Avatar
han har jo tatt ett bilde ut fra verdens veven for og illustrere hva han mente han hadde sett i skogen derfor det ikke er tildekt vil jeg tro

argh ninjaed
Sist endret av tribalgoth; 24. mai 2012 kl. 08:16. Grunn: blir jo fan allti ninjaed om dagen:p
Spennende greier ass! Kommer til å følge tråden Keep it up!

-saus
Av beste sort!
Kålroten's Avatar
Jeg så ikke noe abnormalt ved området du tok bildet av i starten, så du må ha et øye for slikt! Godt jobba, KP deles ut!
Soulgrind#2828
tribalgoth's Avatar
Sitat av Kålroten Vis innlegg
Jeg så ikke noe abnormalt ved området du tok bildet av i starten, så du må ha et øye for slikt! Godt jobba, KP deles ut!
Vis hele sitatet...
han hadde jo vært der som liten guttevalp elns og huska det var noe gerier som ligna på slikt
Experientia docet
UrbanFreak86's Avatar
peerulvulv : Fantastisk å se at noen legger så mye arbeid i dette her.
Jeg er mektig imponert :-)
KP.
peerulvulv's Avatar
Trådstarter
murloc, du kan jo legge ut noe om feltarbeidene du gjør, selvfølgelig med hemmelig "location" Takk, UrbanFreak. Betyr mye å få ros fra deg

Som nevnt, sendte jeg en epost til Riksantikvaren og Asker og Bærum historielag. Riksantikvaren var først ute med svar. De anbefalte meg å kontakte fylkeskommunen som har det regionale ansvaret for kulturminnene i Akershus. Som sagt så gjort, og etter en uke tikket det inn en hyggelig epost fra en arkeolog som ønsket å komme på befaring. Historielaget var litt sent ute (oh, the irony), men jeg fikk en hyggelig telefon fra dem om at de ønsker å holdes i loopen, de òg. Bilder fra arkeologbesøket kommer innen få dager. I mellomtiden, her kommer litt kuriosa:
 • Fram til tidlig på 1800-tallet fantes det 2500-3000 ulver og like mange bjørner i Norge. I dag er det omtrent 1% igjen.
 • I motsetning til andre fangstredskap, var ulvestuer enkeltstående fangstredskap som ofte ble plassert i utkanten av der dyrene beitet.
 • På Østlandet er det (pr. 2003) kun 2-3 arkeologisk undersøkte ulvestuer. De er datert til 1600- og 1700-tallet. I tillegg, vet jeg om en som ble "oppdaget" i 2012, og en ("min") som er under undersøkelse.
Dette er meget interessant. Jeg kjenner til et par fangstgroper fra forskjellige tider i fjellområder på vestlandet, men en ulvestue har jeg enda ikke vært borti. Det var vel snarere selvskudd som var den foretrukne metoden i de områdene jeg har kunnskap om.
peerulvulv's Avatar
Trådstarter
Arkeologen og jeg avtalte å møtes siste uken i april. Dagen for befaringen var det et kraftig regnvær som varte i flere timer, og vi måtte derfor utsette til mai. Mai kom, og jeg guidet arkeologen til funnstedet.

Vi var der i 1,5 time mens hun foretok målinger og tok notater om miljøet rundt. Gropen målte ganske nøyaktig 3 x 3 meter. Dette overrasket henne, for ut fra bildene trodde hun gropen skulle være mindre. Dette gjorde at hun ikke kunne utelukke at dette var en fangstgrop. Et par andre teorier var at det var en drikkebrønn for husdyr og hustufter (tror jeg). Det siste ble avskrevet.

http://farm8.staticflickr.com/7091/7297294224_e5b07f7e7d_c.jpg

Dybden var vanskelig å anslå pga fyllmassen. Som arkeolog må man være forsiktig med hvor mye kraft man bruker når man stikker måleredskaper ned i ukjent materiale, men målepinnen gikk fritt ned til 60 cm. Jeg vet fra egne observasjoner at den er minst dobbelt så dyp.

Nedenfor: Den saken som ser ut som en suppetallerken på en stav er en Windows XP-basert GPS som hun brukte til å plotte inn de synlige hjørnene i gropen.

http://farm9.staticflickr.com/8013/7297295650_7888cc3f0e_c.jpg

Så kom det virkelig spennende. Hun skulle ta treprøver til C14-datering. Jeg forventet at hun skulle ha med seg en bitteliten minidrill som hun forsiktig skulle dra ut en tynn trebit med. I stedet dro hun frem en diger kniv (jeg ser på bildene nå at den ikke var så diger allikevel... jeg var sikkert bare sjokkert).

http://farm8.staticflickr.com/7237/7297296812_e0be287c6e_c.jpg

Det som er viktig når man tar slike treprøver at bitene ikke er forurenset av annet materiale. Her ser dere at tømmeret har ligget under jord, planter og gjørme, og alt dette har sin egen C14-signatur som kan forstyrre den signaturen man får av hele prøven. Derfor måtte hun bruke en del rå kraft for å få ut store biter fra dypt inne i tømmeret.

Prøvene ble kort tid senere sendt til et forskningsinstitutt i London. Vi har et i Trondheim også, men det pleier å ta litt lenger tid. Jeg spurte henne hvor mye det koster, og det ligger på 4-5000 kroner (så hun måtte spørre sjefen om lov til å ta dateringsprøve). Det tar litt over en måned å få svar, så nå er jeg veldig spent.

Omtrent halvparten av tiden vi brukte på befaringen gikk med på å observere og ta notater fra omgivelsene. Blant de tingene hun noterte fra miljøet var:
 • avstand til veien
 • beitesteder i nærheten
 • alder på bebyggelse i umiddelbar nærhet
 • høyde i forhold til omgivelsene
 • alder på trær i nærheten (mange ungtrær tyder på at det bare har vært noen få grantrær akkurat her for 30-40 år siden)
 • gamle spor etter hogst
 • rådyr- og elgetråkk mindre enn 5 meter ved
 • om bakken består av jord eller berg
Avslutningsvis, må jeg bare si at det var skikkelig stas å ha en ekte arkeolog på besøk
Sist endret av peerulvulv; 29. mai 2012 kl. 22:28. Grunn: dobbelpost
Herlig tråd.. Bra jobba!
Det står respekt av at du bruker din egen fritid til å utforske et såpass omfattende prosjekt. Spennende greier!
Litt av en indsjel. Stå på, all respekt til deg!
▼ ... mange måneder senere ... ▼
peerulvulv's Avatar
Trådstarter
Her kommer litt godsaker til de mer tekniske av dere.

Trebitene som arkeologen tok, ble sendt til et laboratorium i England. Arkeologen videresendte meg resultatene på epost i fjor sommer, men vedlegget ble på en eller annen måte borte. I dag fikk jeg tilsendt det på nytt, og her er resultatet (forklaring under):Arkeologen skriver:
"Den viser, som vi trodde, en moderne datering. Tømmeret er datert til +/- 30-40 år BP. BP står for 'before present' og representerer året 1950. Det vil si at tømmeret kan være fra mellom 1910-1990. Trolig er det fra første halvdel eller rundt midten av 1900-tallet."

Jeg har ikke sett slike grafer før, så ta min tolkning med et visst forbehold: Det ser ut som om de har gjort to analyser. I den første har de kommet frem til at tømmeret mest sannsynlig er fra 1880-1920, mens i den andre har de kommet frem til at det mest sannsynlig er fra 1810-1920. Er det noen med bedre peiling som kan gi et mer utfyllende svar?
Sist endret av peerulvulv; 16. mai 2013 kl. 15:23. Grunn: La inn et mindre bilde
Vet ikke noe om grafen, men hva med å poste noen flere bilder?
Stilig! Stefaren min er en av de mest kunnskapsrike i Gullhella-heggedalområdet når det kommer til lokalhistorie. Dette skal jeg sannelig vise ham. Stilig at du bryr deg, og særlig at du legger ut bilder til vår glede:-)
▼ ... over en måned senere ... ▼
Legger ved en artikkel om en restaurert ulvegrop i området: http://www.nrk.no/ostlandssendingen/...lla-1.11088217
Har du ellers noe nytt i denne saken peerulvulv?
▼ ... noen uker senere ... ▼
Lafteteknikken som er brukt heter iallefall Raulandslaft. Den ble først brukt i år 1200. Men er idag den mest brukte lafteteknikken. Veldig vanskelig og kunne si noe helt konkret utifra bildene om hvor gammelt det kan være men utifra tilstanden på treverket og siden de fleste ikke laftet noe særlig på 1900 tallet i østlandsområdet vil jeg tippe att det er en grop fra rundt 1850-1880. Men kunne sagt mer om jeg hadde sett den selv og kunnet på sett endestokkene på laftingen
The World Is Yours
Dongerino's Avatar
Veldig interessant selv om det er en gammel tråd, hadde vært kjempekult å fått oppdateringer på dette!
Interessante opplysninger, npiterje. Kan du beskrive kjennetegnene på raulandslaft? Hvis du har noen form for ekspertise på lafteteknikker, så tar jeg deg gjerne på en sightseeing. Send PM.
Raulandslaft kjennetegnes ved att stokkene har ett V hakk. og alder kommer ann på om stokkene er runde eller ovale. andre måter og se alder på er og se på merker etter redskapen. fra 1880-1920 vil det være ujevne merker etter øks. 1920-1960 vil det være tegn på håndsag og etter det er det nok mulig motorsagmerker. en annen ting er og se på tømmeret. vanskelig og forklare på stående fot men er ikke lafteekspert men har stor interesse for lafting og dermed har jeg lest litt om faget og har litt div tverrsnitt og tegninger på div lafteteknikker
▼ ... noen uker senere ... ▼
En ny teori er at dette har vært en brønn. Jeg ser i denne artikkelen om funn i Middelalderparken at de har funnet en konstruksjon av laftet tømmer, 2 x 2 meter, som de mener er en brønn fra middelalderen. Selv om "mitt" funn er fra nyere tid, tror jeg dette er den mest sannsynlige forklaringen på hva laftegropen er.
Sitat av peerulvulv Vis innlegg
En ny teori er at dette har vært en brønn. Jeg ser i denne artikkelen om funn i Middelalderparken at de har funnet en konstruksjon av laftet tømmer, 2 x 2 meter, som de mener er en brønn fra middelalderen. Selv om "mitt" funn er fra nyere tid, tror jeg dette er den mest sannsynlige forklaringen på hva laftegropen er.
Vis hele sitatet...
Artikkel med bilde i nrk
De har funnet flere slike i gamlebyen, en av disse så jeg.
Den var en god del mindre enn din, og arkeologen sa det var en regnvannscisterne oppført fordi elva var for skitten.
Jeg har også sett en i lillomarka ca 100 år gammel, der har de gravd i en myr og kantet med sten.
Det ser absolutt ut som om grava di ligger i en gammel myr, da er det nok brønn.

Men dateringen din plasserer den midt i en statlig utrydningsjakt på ulv, skuddpremie fra midten av 1800-tallet.

Jeg tror jeg ville lett etter svaret i området rundt, har det vært myrlendt er det brønn.
En vannfyllt ulvegrop ville fungert dårlig.