Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  5 2466
Det arrangeres guidet tur med en lokalhistoriker til motstandbevegelsens gjemmesteder i Heggedalsområdet førstkommende søndag 6. mai. Oppmøte i Heggedal kl. 13:00. De som vil, kan møte meg under "tavla" på Oslo S mellom kl. 11:55 og 12:00. Toget går 5 min senere. Se etter en fyr med binders i "jakkeslaget".
Dette frister det å bli med på, men bor i Lier så da blir det en biltur til Heggedal tenker jeg

Legger med link med informasjon slik at andre som ikke kommer fra Oslo finner frem jeg

http://kulturasker.no/kalender/EunYh9ep
Very Important Pyrotechnician
Thoryllo's Avatar
Noen som møtte opp som er keen på å fortelle om turen og hva som ble vist + legge ut bilder om det ble tatt noen?
Eier en stor gård i/ved Heggedal, så skal ikke se bort fra at jeg kommer til å utforske det området og Asker etter hvert.
Tror jeg var den eneste av oss som møtte opp. Spurte de som ikke var over 60 om de var herfra, men fikk bare rare blikk tilbake :P Første del av turen var veldig interessant. Vi gikk bl.a. til en av hyttene hvor Osvald-gruppen skjøt seg ut. Men de siste 15 km var dødskjedelig. Skal legge ut bilder og gjenfortelle noen av historiene bare jeg finner den kabelen...

Kan forøvrig nevne at jeg gjorde et interessant funn i Asker for en del år siden, som ikke er registrert i noe kulturminnearkiv. Guidet en arkeolog til stedet i dag, og hun tok en del treprøver som hun skal sende til London. Egen post kommer!
peerulvulv's Avatar
Trådstarter
Her er den første hytten vi kom til. Lieråsentunnelen fantes ikke dengang, så all togtrafikk sørover fra Oslo gikk forbi Heggedal stasjon. Herfra kunne man følge med på togtrafikken. Det lå to mann fra Milorg her, og de hadde også en radiooperatør som kom inn fra Oslo innimellom. I 1944 var det en opprulling på gang. Flere hytter i området ble brent ned, og eierne sendt til Grini.

http://farm6.staticflickr.com/5350/7183916540_36a37cc3d8.jpg

Flere av vitnene til denne brannen var med på turen. De var små gutter dengang, og han ene fortalte at de så røyken og gjemte seg i skogen litt ovenfor der vi var og kikket på brannen. De var redde for soldatene som var her.

Lenger opp i skogen kom vi til en av hyttene Osvald-gruppen gjemte seg i.

http://farm8.staticflickr.com/7084/7183922008_545c970972.jpg

27. november 1944 så Osvald og kameratene hans at en tysk tropp var på vei mot hytta. Troppen omringet hytta og skjøt gjennom vindu og vegger. Osvald skriver i sin bok Menn i mørket at en av tyskerne sto på trammen og fiklet med magasinbytte. Da hoppet Sunde etter eget sigende ut vinduet og fylte ham med bly (usikker på sitatet der). Deretter rømte gjengen vestover, delvis i en bekk for å skjule spor. Hytten ble brent ned men bygget opp igjen etter krigen.

På et tidspunkt var Osvald, kona, deres 12 år gamle barn og ei jente i tenårene i dekning i denne hytten. Hytten fungerte også som hovedkvarter for den kommunistiske motstandsbevegelsen, og det var stadig folk innom.

http://farm8.staticflickr.com/7240/7183918720_ec6f47ce32.jpg

Turguiden vår som er en av de aktive i Heggedal historielag har intervjuet denne jenta. Hun kunne fortelle at hun svært sjeldent var ute blant folk i Heggedal. Heggedal var et lite samfunn hvor alle kjente alle, og et ukjent ansikt kunne risikere å bli rapportert av angivere.

(Kan noen fortelle meg hvordan jeg )
Flotte bilder og setter pris på litt tekst også. Kp!