Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  13 1063
Hei.

Jeg har det siste året måtte lagt gaming på hylla da pcen min ikke lenger klarer å kjøre de letteste spillene. FPS er nede i 20-40 på CSGO, lettere spill som Age of empires lagger like mye. Jeg har nå tatt opp prosjektet på å prøve å fikse den før jeg evt oppgraderer.

Pcen er generelt mye dårligere nå en den var ny, det er ikke bare i spill verden jeg legger merke til dårlig performance.

Det siste jeg har gjort er å oppdatere bios, samt innstallere skjermkort driver, det hjalp med omtrent 10 fps.

Pc specs:
OS: Windows 10 Home 64b
AMD FX-8370 Eight core processor (overklokket fra 4ghz til 4,3)
ASUS DVD writer, DRW-24f1mt
Cooler Master G750M, 750W PSU
Gigabyte Geforce G1 Gaming GTX 960 4GB
HyperX Fury DDR3 1600Mhz 8GB Black x2
MSI 970 Gaming
Samsung EVO 250GB SSD
WD Blue 500GB 2.5" SSD

Oppgavebehandling

https://www.dropbox.com/s/pcwb50apj8...pgbh1.PNG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/fujnzkz5y7...pgbh2.PNG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/p8tymbv7st...pgbh3.PNG?dl=0

Temp

https://www.dropbox.com/s/ut5ltuxph2...Temp1.PNG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/chymih7rbg...Temp2.PNG?dl=0

Systeminf:

https://www.dropbox.com/s/wmdxrn4rwe...eminf.PNG?dl=0

Hvis det er noe jeg har utelatt så sifra. Ville satt veldig pris på tips angående hva jeg kan gjøre, er ikke super dreven på pc, men klarer å følge en google guide liksom.

Hvis noen klarer å løse problemet vippser/overfører de resterende 700 kroner på kontoen min
Går ut ifra at de temperaturene på bildet er på idle? Hvordan ser de ut under load? Har du renset maskinen for støv og byttet kjølepasta? Har du stock-kjøler, eller tredjeparts til CPU?

Du kan prøve å stressteste maskina mens du har HWMonitor kjørende i bakgrunnen, da vil du få min/max temp, clocks etc.

https://www.futuremark.com/benchmarks/3dmark last ned 3DMark Basic Edition her, og kjør det, også kan du poste bilder av temperaturene etterpå.

Greit nok at det er en eldre maskin, men du skal teoretisk ha veldig mye høyere FPS i spillene du nevner, så kan hende det er thermal throttling. Men idle temps ser tross alt fine ut...
Har du prøvd å klokke ned CPU til standard verdier?
Ganjalf the Green
EpicSnusBox's Avatar
Hvis det lagger i selv de gamle age of empires spillene er det nok noe galt. Har du prøvd å formatere? Ting kan også begynne å gå sakte om du har lite plass på disken og om den er svært fragmentert. Hvis du har en HDD kan du jo prøve en defragmentering.
Trådstarter
58 4
Sitat av McVik Vis innlegg
Går ut ifra at de temperaturene på bildet er på idle? Hvordan ser de ut under load? Har du renset maskinen for støv og byttet kjølepasta? Har du stock-kjøler, eller tredjeparts til CPU?

Du kan prøve å stressteste maskina mens du har HWMonitor kjørende i bakgrunnen, da vil du få min/max temp, clocks etc.

https://www.futuremark.com/benchmarks/3dmark last ned 3DMark Basic Edition her, og kjør det, også kan du poste bilder av temperaturene etterpå.

Greit nok at det er en eldre maskin, men du skal teoretisk ha veldig mye høyere FPS i spillene du nevner, så kan hende det er thermal throttling. Men idle temps ser tross alt fine ut...
Vis hele sitatet...


Temperaturene på bildet var etter csgo hadde kjørt i rundt 10 minutter. Maskinen er renset for støv/ har ikke brukt noe kjølepasta. CPU kjøleren jeg har er: Cooler Master Hyper 212 Evo CPU Kjøler
115x/2011/2011-3/2066, AM2/AM3, 600~1600 RPM, 66 CFM, 9~31 dBA.

Når jeg ser inn i kabinettet ser det ut som at CPU kjøleren går altfor tregt.


Over til 3Dmark så kunne jeg ikke stressteste uten å betale, men jeg kjørte en benchmark test.

Resultater:
Temp etter benchmark test
https://www.dropbox.com/s/whr2bky323...p%201.PNG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/df1cc4jxln...p%202.PNG?dl=0
Selve benchmark resultatet
https://www.dropbox.com/s/jxd7sbxvev...t%201.PNG?dl=0

Sitat av Rosander Vis innlegg
Har du prøvd å klokke ned CPU til standard verdier?
Vis hele sitatet...
Nå har jeg gjort det, virker ikke som det endret på noe performance messig

Sitat av EpicSnusBox Vis innlegg
Hvis det lagger i selv de gamle age of empires spillene er det nok noe galt. Har du prøvd å formatere? Ting kan også begynne å gå sakte om du har lite plass på disken og om den er svært fragmentert. Hvis du har en HDD kan du jo prøve en defragmentering.
Vis hele sitatet...
Det jeg tenker også.

Jeg har ikke formatert pcen, det jeg har gjort er å gjenopprette pcen via windows.

https://www.dropbox.com/s/l70t92rfvz...tting.PNG?dl=0

Pcen min kjører på 2 SSD harddisker, går det da an å defragmentere?
Sist endret av ronny23; 17. mars 2018 kl. 11:17. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Sitat av ronny23 Vis innlegg
Temperaturene på bildet var etter csgo hadde kjørt i rundt 10 minutter. Maskinen er renset for støv/ har ikke brukt noe kjølepasta. CPU kjøleren jeg har er: Cooler Master Hyper 212 Evo CPU Kjøler
115x/2011/2011-3/2066, AM2/AM3, 600~1600 RPM, 66 CFM, 9~31 dBA.

Når jeg ser inn i kabinettet ser det ut som at CPU kjøleren går altfor tregt.



Over til 3Dmark så kunne jeg ikke stressteste uten å betale, men jeg kjørte en benchmark test.

Resultater:
Temp etter benchmark test
https://www.dropbox.com/s/whr2bky323...p%201.PNG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/df1cc4jxln...p%202.PNG?dl=0
Selve benchmark resultatet
https://www.dropbox.com/s/jxd7sbxvev...t%201.PNG?dl=0



Nå har jeg gjort det, virker ikke som det endret på noe performance messig



Det jeg tenker også.

Jeg har ikke formatert pcen, det jeg har gjort er å gjenopprette pcen via windows.

https://www.dropbox.com/s/l70t92rfvz...tting.PNG?dl=0

Pcen min kjører på 2 SSD harddisker, går det da an å defragmentere?
Vis hele sitatet...
Kjøleren blir styrt via MB, så den går akkurat så fort som den trenger. Virker ikke som at cpuen din klokker riktig, ingen av kjernene dine er noen gang over 1416mhz under load. Altså 1,4GHz.

Temperaturene du har peker også til at det ikke er noe særlig last på CPU, da den aldri tipper over 30 grader.

Har du overklokket cpu manuelt, eller "automatisk" med hovedkortet?

Mistenker trøbbel med cpu. Prøv å sett factory defaults I bios og reseat CPU og kjøler...

Trenger ikke defragge en SSD. Vil uansett ha nada effekt og muligens bare medføre trøbbel.
Trådstarter
58 4
Sitat av McVik Vis innlegg
Kjøleren blir styrt via MB, så den går akkurat så fort som den trenger. Virker ikke som at cpuen din klokker riktig, ingen av kjernene dine er noen gang over 1416mhz under load. Altså 1,4GHz.

Temperaturene du har peker også til at det ikke er noe særlig last på CPU, da den aldri tipper over 30 grader.

Har du overklokket cpu manuelt, eller "automatisk" med hovedkortet?

Mistenker trøbbel med cpu. Prøv å sett factory defaults I bios og reseat CPU og kjøler...

Trenger ikke defragge en SSD. Vil uansett ha nada effekt og muligens bare medføre trøbbel.
Vis hele sitatet...
CPU ble overklokket inne på BIOS, så vil anta at det ar automatisk? (Det var ikke jeg som gjorde det)

Når det kommer til å reseate CPU og kjøler, det vil si å bytte plass på det? slenger med noen bilder av insiden på pcen min.

https://www.dropbox.com/s/d379x7i2r8...mypc1.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/pdi7k1beou...Mypc2.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/rh2gbnedo2...mypc3.jpg?dl=0

Tror du har rett i at problemet ligger i CPU
Sitat av ronny23 Vis innlegg
CPU ble overklokket inne på BIOS, så vil anta at det ar automatisk? (Det var ikke jeg som gjorde det)

Når det kommer til å reseate CPU og kjøler, det vil si å bytte plass på det? slenger med noen bilder av insiden på pcen min.

https://www.dropbox.com/s/d379x7i2r8...mypc1.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/pdi7k1beou...Mypc2.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/rh2gbnedo2...mypc3.jpg?dl=0

Tror du har rett i at problemet ligger i CPU
Vis hele sitatet...
Med reseating mener jeg ta av CPU kjøleren, ta ut CPU fra socket på hovedkortet, rens begge deler for kjølepasta, støvblås rundt, legg på ny kjølepasta (en dært på størrelse med en halv lillefingernegl på CPU holder som oftest) og sett alt sammen igjen.

Klokking gjøres i BIOS uansett, men var det noen andre som gjorde det for deg, eller var det automatisk fra leverandør? F.eks på min har jeg profiler direkte fra ASUS hvor jeg kan velge "Performance", "Quiet" eller "Normal" f.eks, som gjør at når jeg velger profilen så klokker hovedkortet automatisk.

Har du prøvd å resette BIOS til factory defaults?

Syns 23 grader er ekstremt lav temp under load, og mtp på at hwmonitor viser en klokkehastighet på 1,4GHz så stemmer jo forøvrig det siden CPU aldri bruker de fulle 4GHz den skal ha.
Trådstarter
58 4
Sitat av McVik Vis innlegg
Med reseating mener jeg ta av CPU kjøleren, ta ut CPU fra socket på hovedkortet, rens begge deler for kjølepasta, støvblås rundt, legg på ny kjølepasta (en dært på størrelse med en halv lillefingernegl på CPU holder som oftest) og sett alt sammen igjen.

Klokking gjøres i BIOS uansett, men var det noen andre som gjorde det for deg, eller var det automatisk fra leverandør? F.eks på min har jeg profiler direkte fra ASUS hvor jeg kan velge "Performance", "Quiet" eller "Normal" f.eks, som gjør at når jeg velger profilen så klokker hovedkortet automatisk.

Har du prøvd å resette BIOS til factory defaults?

Syns 23 grader er ekstremt lav temp under load, og mtp på at hwmonitor viser en klokkehastighet på 1,4GHz så stemmer jo forøvrig det siden CPU aldri bruker de fulle 4GHz den skal ha.
Vis hele sitatet...
Det du sier gir mye mening. Når det kommer til overklokkingen så ble det gjort av en bekjent med mer peiling en det jeg har. Jeg bestillte kjølepasta fra komplett nå, så da vil jeg reseate når den kommer. I mellomtiden tenker jeg å kjøre en fresh windows 10 install.

Takk for at du tok deg tiden til å svare!

Resette BIOS til factory defaults har jeg gjort
Sist endret av ronny23; 17. mars 2018 kl. 16:47. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Mistenker det er noe galt med overklokkingen hvis det er slik at cpu'en aldri kommer seg opp i 4Ghz. Når jeg ser på skjermbildet ditt benyttes kjernene 100% på 1.4Ghz. Har vært borti dette tidligere at klokkehastigheten har låst seg på lavere hastighet når jeg har overklokket. Fikk den aldri opp igjen, hvis jeg ikke tok en clear cmos på denne måten, det var eneste måten jeg fikk den opp igjen på. Hjalp ikke å gjøre noe inni selve biosen med andre ord. Kan kanskje være verdt ett forsøk?

Det er helt greit å skifte kjølepasta, men hvis det ikke er noe varmeproblem så ligger problemet ett annet sted.
Trådstarter
58 4
Sitat av Jens1 Vis innlegg
Mistenker det er noe galt med overklokkingen hvis det er slik at cpu'en aldri kommer seg opp i 4Ghz. Når jeg ser på skjermbildet ditt benyttes kjernene 100% på 1.4Ghz. Har vært borti dette tidligere at klokkehastigheten har låst seg på lavere hastighet når jeg har overklokket. Fikk den aldri opp igjen, hvis jeg ikke tok en clear cmos på denne måten, det var eneste måten jeg fikk den opp igjen på. Hjalp ikke å gjøre noe inni selve biosen med andre ord. Kan kanskje være verdt ett forsøk?

Det er helt greit å skifte kjølepasta, men hvis det ikke er noe varmeproblem så ligger problemet ett annet sted.
Vis hele sitatet...
Nå har jeg resettet cmos, jeg hadde ikke den pinnen man skal putte over, så jeg brukte en skrutrekker. Litt vanskelig å vite om det ble resettet eller ikke, men i teorien skal det ha fungert. Byttet også batteriet.

Det virker ikke som det gjorde noe performance messig. minne og prosessor 10-20% med bare chrome og spotify åpent. - https://www.dropbox.com/s/lxiqj5fhox...bh232.PNG?dl=0
Måken's Aspirant
Fleff's Avatar
Hva viser hastighet til cpu i bios?
Vet du om cpu faktisk ble overklokket, eller ble bare turbo enablet? (stock turbo er nemlig 4.3GHz) Denne cpuen har mye mer å gå på enn dette etter en faktisk overklokking.

Det at cpu kjører på mellom 1.3-1.4GHz er nok fordi en eller flere strømsparingsmoduser er aktivert i bios. Da klokker den seg ned ved lavt forbruk.

Det kan derimot også være fordi slow mode er aktivert på hovedkoret, da jeg ser du har et MSI 970 hovedkort, disse har en liten dipswitch som derav navnet tilsier; slow mode


Dersom ingenting over hjelper, så er det godt mulig bryteren har blitt defekt, dette har jeg sett før, da er det bare å deaktivere Intel Adaptive Thermal Monitor i bios.
Trådstarter
58 4
Problemet ble løst i går kveld! Nå kjører jeg med stødig 200+ fps på csgo, kan spille pubg uten lag, livet er smertefritt. Vet ikke helt hva som løste problemet, da jeg gjorde en rekke med forandringer i BIOS, mulle mekka litt inne i kabinettet (reseating, cmod reset, lekte litt rundt med batteriet på hovedkortet og slowmode switch)

CPU tempen er stabilt på 55 grader når jeg spiller nå (for høyt?)
https://www.dropbox.com/s/gu21mlagjh...hmark.PNG?dl=0

Idle
Idle https://www.dropbox.com/s/sfloe7d2va...inale.PNG?dl=0

Takk alle for hjelpen!
Så bra! 55 grader er helt innafor under load. Tipper det 70-80 grader så skrur maskina seg som oftest av for å beskytte komponentene. Have fun med gaming!