Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  359 175801
Hvem: Insomnia av Stephen King (1994)

Hva: Boka handler om en pensjonist som får insomnia etter konas død. I takt med pensjonistens våkenetter begynner overnaturlige ting å skje i småbyen Derry, og vår gamle helt blir sugd inn i entiteter som er større enn han selv.

Hvorfor: En venn hadde mast i lengre tid på at jeg måtte lese Stephen King, da jeg så denne til 40 spenn på Fretex slo jeg til. I tillegg hadde jeg søvnvansker da jeg fant boka.

Hvordan: Boka er for lang og jeg klarer ikke å tro på det King skriver. Den er svulstig, billig og forutsigbar, selv om det tok 100 sider inn før historien var i gang. Jeg lo og ristet på hodet flere ganger i epilogen over klisjéene. Det er sjelden jeg angrer på å ha lest en bok, men dette var bortkastet tid.
1/5
Sist endret av Johan Nagel; 22. januar 2018 kl. 11:49.
▼ ... over en uke senere ... ▼
Hvilken: The Phoenix Project av Gene Kim,‎ Kevin Behr og‎ George Spafford.

Hva: En fagbok/novelle som handler om omstillinger innen en IT-avdeling hos et stort firma(Parts Unlimited). I korte trekk handler boken om Bill, som blir forfremmet noe motvillig og får 90dager på seg til å endre en katastrofal produktlansering og et enda mer katastrofalt IT-samfunn over til noe som fungerer.
Alle som jobber innen IT vil nok kjenne seg igjen i mye her. Det er nedetider, corporate-helvete, arbeidsmetodikker, databaseendringer som knekker bygg og eureka-øyeblikk.

Hvorfor: Fikk den anbefalt av et par folk på jobben. Og trengte en pause fra sci-fi/fantasy-marathonet jeg har kjørt den siste tiden.

Hvordan: Det er en veldig bra bok. Det er en fagbok, men også en novelle. Så selv om dette er en bok som i store trekk skal lære bort hvordan man kan arbeide effektivt i en IT-organisasjon er den også underholdende og morsom. Noe så weird som en fagbok-page turner.
Anbefales til alle som har en jobb. Og ikke bare IT-folk, dette er lærerikt for alle.

Hvilken: The Demon Cycle, som er en serie på 5 bøker, skrevet av Peter V. Brett. Ventet med å skrive inn her til jeg fikk fullført alle. I tillegg er det en del stand alone-bøker i samme univers, men jeg har ikke hoppet på disse enda.

Hva: Dette er litt vanskelig å akkurat si hva dette er, for det er snakk om typ 3000 sider med historie her og jeg suger på sammendrag. Men kort fortalt er verden oversvømt av monstre/demoner som kommer fram på natterstid og spiser alt de kommer over. Dette gjør at menneskeheten gjemmer seg bak elgamle symboler(wards) som holder demonene på avstand. Dette er forståelig nok ikke alle like happy med og bøkene følger et knippe personer i deres kamp mot natten, demonene og hverandre.

Hvorfor: Leste et intervju av et band for lenge siden. En av gutta i bandet sa at de trakk mye inspirasjon fra TV, bøker og spill fra fantasy og trakk spesielt fram denne serien. Så da måtte jeg jo bare lese disse bøkene da.

Hvordan: Dette er topp underholdning. Drittbra hovedpersoner, god historiefortelling, magi-systemet er innovativt og interessant, innviklet og fengende drama, action, og enda mer action. Det hele er særdeles god lesning, og ikke minst er denne serien noe eget og noe originalt i fantasy-sjangeren.
Ikke minst er kanskje historiefortellingen spennende; det hele begynner ganske liniært og plott basert før shitten tar en 180graders sving og slår deg i trynet med kompleksitet. A Song of Ice And Fire møter helt standard coming-of-age-fortelling som igjen møter Dune. Eller noe.
De to små tingene jeg vil gi minus på i serien er at man får skikkleig lyst til å slå noen av karakterene i ansiktet. Det er til tider frustrerende hvor fucka enkelte av samfunnene fungerer og hvordan hovedkarakterene oppfører seg.
I tillegg er det mye bruk av dialekt for enkelte av karakterene, som er noe slitsomt i lengden.

Alt i alt 6/6. Om man ser etter noen tusen sider lesestoff i et fantastisk fengende univers er dette noe å sjekke ut.
Sist endret av moret; 31. januar 2018 kl. 13:50. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
Hvilken:
Ulvefellen av Aslak Nore.

Hva:

Sakset (hvis det er lov å si) fra lenken over:

«Den unge frontkjemperen Henry Storm vender nedbrutt og desillusjonert tilbake fra Østfronten sommeren 1942. Med seg har han Jernkorset og vissheten om at han har kjempet på feil side. Da en høyerestående tysk offiser foreslår at Henry gjenopptar sine tekniske studier i Tyskland, øyner han muligheten for å tjene motstandsbevegelsens sak.

I Berlin er den fremadstormende SS-offiseren Werner Sorge på jakt etter «Griffen» - en tysk spion som lekker informasjon om det topphemmelige rakettprogrammet V2 til de allierte. Da Sorge skjønner at nordmannen Storm kan lede ham til Griffen, legger han ut en ulvefelle: en vakker, polsk kvinne som opererer som dobbeltagent.

Hvis Henry lykkes med sine planer, kan han forandre krigens gang, men Sorge rykker stadig nærmere.
»

Hvorfor:
Følger Aslak på Twitter, og mener han lenket til en bra anmeldelse eller lignende, hvert fall et eller annet som vekket interessen min for boka. Liker WWII-tematikk, så ga den følgelig en sjanse.

Hvordan:
Uten å ha sjekket, virker det som at historien er bygget opp med en del presise historiske fakta som bakteppe, noe jeg syns fungerer fint. Jeg syns aldri den ble megaspennende, og syns kanskje den manglet det lille ekstra, en liten uventet vri, eller lignende, for å bli helt super. Likefullt er det en bra bok, og liker man tematikken og spionsjangeren blir man neppe dypt skuffet.
Hvilken : Psychobabble: Exploding the myths of the self-help generation

Hva : en bok om selvhjelpsmyter og hvordan de er bare myter

Hvorfor : trengte en bok før en 12 timers flight og denne lyste mot meg på flyplass bokhandelen

Hvordan :Exposing the self-help myths that make us all more miserable. This is what your psychologist would really tell you–if he thought you could handle it!

This is the kick up the backside the self-help genre needs: an intelligent, provocative and thought-provoking expose of the modern myths that we’re told make us happier, but in reality screw us up.
Sist endret av gekko4u; 31. januar 2018 kl. 16:19. Grunn: leif
Hvilken: When Breath Becomes Air - Paul Kalanithi (2016)

Hva: En selvbiografi skrevet av en fremadstormende hjernekirurg med en lysende fremtid som får kreft. Spoiler: Han dør.

Hvorfor: Tidvis rives jeg vekk fra gamle favoritter og klassikere og titter på topplistene over nye utgivelser. Dette er en av dem.

Hvordan: Mesterlig skrevet om liv, død, forskning, kirurgi og litteratur. Forfatteren stiller med en unik posisjon der han som lege er rasjonell og klok, til pasient med dødsangst og et sinne mot en Gud han ikke trodde på. I tillegg hadde Kalanithi en master i litteratur, så han skriver underholdende og godt med mange litterære digresjoner.

5/5
▼ ... noen uker senere ... ▼
Queen of Blades
Jonta's Avatar
DonorCrew
Hvilken: The One World Schoolhouse: Education Reimagined - Sal Khan

Hva: Mer utdypende tanker om utdanning fra Khan Academy-grunnleggeren

Hvorfor: Fattet interessen for prosjektet igjen, så at han hadde skrevet bok nå

Hvordan: Hørte lydboka med økt tempo. Helt grei. En del gjentagelse om man har sett noen foredrag og intervjuer, men også nye idéer. Anbefales
Hvilken: "Deep Work" av Cal Newport (2016)

Hva: Cal Newports bok "Deep Work" handler om hvordan man ved enkle triks i hverdagen kan øke sin produktivitet gjennom det han kalles Deep Work, eller fokusert arbeid. På motsatt side setter Newport det han kalles Shallow Work, eller arbeid som i sin grad er lite produktivt og nyskapende. Boken er skrevet som en rekke prinsipper og regler og er utdypet i en rekke eksempler på hvordan prinsippene har fungert hos andre, ofte kjente, mennesker som har oppnådd store resultater i livet. Et av de største argumentene som Newport presenterer, er at evnen til "Deep Work" vil bli stadig mer attraktiv for arbeidslivet, og at man derfor bør starte å kultivere en slik evne så tidlig som mulig.

Hvorfor: Har lenge hatt en stor interesse for selvhjelp og produktivitetspsykologi, og hvordan man hele tiden kan utfordre seg selv og presse sine kognitive grenser. Deep Work presenterer her flere "arbeidsfilosofier" som går på å jobbe intenst konsentrert rundt et tema over tid, og hvordan man som person i en travel hverdag kan få disse "filosofiene" til å passe inn i hverdagen. Et kortere sammendrag av boken kan du finne her.

Hvordan: Selv likte jeg boken godt, og følte at jeg fikk et stort produktivt utbytte av å lese den. Selv enkle små knep i organiseringen av hverdagen fører til at jeg nå får gjort mer enn hva jeg gjorde før jeg fant den "arbeidsfilosofien" som passet best for meg. Boken har likevel et preg av selvhjelp, selv om dette ikke kommer veldig ekstremt til uttrykk i Newports bok. Her ligger fokuset mer på andre mennesker som har gjort store ting, men boken argumenterer fortsatt for at hvem som helst kan bli en produktivitetsmester.

Alt i alt var jeg veldig fornøyd med boken, den var en god leseropplevelse i tillegg til å være informativ. Boken anbefales for deg som ønsker å bli mer produktiv uten å måtte ofre for mye av din egen hverdag.
Hvilken: The Three-Body Problem av Cixin Liu

Hva: Den første i en serie på tre bøker. Denne boken spenner over 40-50ish år fra den kinesiske revolsjonen til nyere tid.
Vi begynner i 1967 under den kulturelle revolusjonen i Kina. Ye Wenjie ser faren sin bli drept for så senere å bli forvist til en radiostasjon langt ute på den kinesiske landsbygda.
40år senere blir Wang Miao dratt inn en konspirasjon av Bejing Politiet.
Herfra legges en kabal av intriger og forskjellige mennesker, hvis valg vil påvirke hele menneskeheten.

Hvorfor: "Winner Hugo Award for best novel 2015", kombinert med fantastiske kritikker på internet gjorde at jeg måtte få med meg denne.

Hvordan: Jeg har delte meninger om denne. Plottet er knallbra. Sci'en i sci/fi er helt fantiastisk og utrolig innovativt, det tekniske er forklart på en vanvittig bra måte. Det er også uvant og morsomt å få den kinesiske revolusjonen som et backdrop, det er en bra tvist.
Men gawd damn! så utrolig kjedelige karakterer, jeg får liksom ingen sympati eller følelse for noen av dem. Kanskje det er den kinesiske kulture, idk, men det er utrolig vanskelig å bry seg om noen av dem.
Sleit med å komme meg gjennom den første delen, men når plottet utfolder seg så blir det en bedre page-turner.

Litt usikker på om jeg gidder å lese resten av serien...

Anbefales om du vil nerde på hardcore sci/fi-teknologi.
Hvilken: Hjernen er Stjernen av Kaja Nordengen (2017).

Hva: "Hjernen er stjernen" er en fascinerende og lettlest bok om kroppens kanskje mest mystiske organ. Nordengen tar leseren med gjennom sentrale anatomiske trekk i hjernen, samtidig som mye av det gjennomsnittsmennesket opplever i løpet av en dag blir tematisert og forklart på en både interessant, men også sjarmerende måte.

Hvorfor: Fant den på salg hos den lokale bokhandleren, og hadde tidligere hørt om Nordengens arbeid med å gjøre denne informasjonen lett tilgjengelig.

Hvordan: Til å være et ganske komplekst og ukjent tema for de aller fleste, forklarer forfatteren på en levende og introduserende måte om hjernens mysterier og komplekse funksjoner og organisering. En faktabok som definitivt bør leses om du ønsker å vite mer om kroppens eneste uerstattelige organ. 7/10.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Hvilken: Bear av Marian Engel

Hva: Historien begynner med at Lou, en ensom biblotekar fra en større by i Canada, blir sent til skogene ved Ontario for å kartlegge et dødsbo instituttet hun jobber ved har arvet. Nå har det seg slik at en bjørn bor på øya som dette huset ligger på. Lou utvikler etterhvert et ganske spesielt forhold til denne bjørnen og det hele blir en het sommerflørt, for hennes del. Vi snakker bear-on-girl action.

Hvorfor: Jeg har lenge sett boken bli delt fram og tilbake over internett(eksempel) og måtte selvfølgelig ta del i dette evnetyret.

Hvordan: Ganske bra greier faktisk.
"Bear: come for the animal sex scenes, stay for the commentary on loneliness and communication.“ - Karen

---------------------------------------------------

Hvilken: Snow Crash av Neal Stephenson

Hva: I en ikke altfor fjern framtid har regjeringen kollapset og verden er i en anarkistisk/libertansk tilstand. Politet og militæret er nå private selskaper, det mektigste selskapet i verden er en pizza-kjede, grupper kan erklære krig mot enkeltmennesker, og du kan være statsborger i en hotell-kjede.

Hiro Protagonist(come on, det er navnet hans) er en kjent, sverdfektende, hacker i Metaverse, et matrix-lignende datasystem. Til daglig lever han av å levere pizza for mafiaen. Når et datavirus sprer seg fra Metaverse og smitter mennesker i den virkelige verden tar Hiro på seg jobben med å redde menneskeheten.

Hvorfor: Fikk den anbefalt av en kompis jeg stoler på når det kommer til kul fiction.

Hvordan: Det her er top notch shit. At boken også er 25år gammel er helt utrolig for ideene, techen og universet som er skapt her holder seg latterlig bra.

Virkelig, virkelig, utrolig bra lesing. Ultimat cyberpunk.
Altså, jeg synes synd på alle som ikke har lest denne. Så om du ikke har gjort det er det bare å sette i gang.

Ser at amazon driver med pre-prod for en serie, krysser fingre og tær!
HVILKEN: monster av Jørgen jæger

HVA: Den handler om gravide Anne som lever på hemmelig adresse med datteren sin mannen sin og hunden Aic i angst for eksmannen hennes som var veldig voldelig mot både hun å datteren hennes og som nå sitter i fengsel, men når mannen hennes Ulrik blir funnet bevisstløs på låven og datteren kommer traumatisert hjem fra skolen begynner Anne å tro at eksen har funnet henne.

HVORFOR: pappa sa eg måtte lese en bok isteden for å sitte på pceen hele tiden så eg fant denne i bokhyllen og begynte å lese litt og plutselig hadde eg lest hele boken.

HVORDAN: en av de beste bøkene eg har lest. den er virkelig en pageturner og den er super spennende. men jeg vil anbefale å lese de andre bøkene først fordi ellers blir det ganske vanskelig å følge med.
Hvilken: Bienes historie av Maja Lunde

Hva: En bok som tar for seg tre historier.
Vi møter Tao i Kina i 2098, hun jobber med å håndpolinere trær etter at biene forsant fra verden en gang i framtiden. Etter en utflukt med familien der sønnen rammes av en ulykke settes hun på en vei inn i konspirasjoner og politikk.
Vi har også William i år 1852 fra England. Han er en mislykket biolog men prøver nå å skape et nytt liv for familien sin med en ny type bikube.
Siste person er George i dagens USA. Hans lille honningbedrift har sett bedre dager, i tillegg er sønnen mer opptatt av sine studier enn å ta over farens gård.
Alle disse personenes historie vikles sammen i denne boken som spenner seg over årtider og kontinenter. Det de har til felles er biene.

Hvorfor: Jeg var på leting i bokhandlern etter noe på norsk, og gjerne noe annet enn Nesbø. Hadde i tillegg hørt mye bra om denne så da øynene gled over coveret med tilbud-klistremerke så var valget enkelt.

Hvordan: Ganske bra pagetruner dette. Hadde egentlig mine tvil om at dette var noe for meg da sjangeren ikke er hva jeg vanligvis leser, men jeg ble positivt overasket over denne. Bakgrunnen i boken er jo bier, men den leser som en thriller. Spennende historier, og karakterene er godt skrevet så man får forståelse for tankegang og motivasjon. Jeg leste gjennom hele boken på to sessions og for godt over 400 sider vil jeg si det er godt forfatter-arbeid.

Men...
Det sagt så forstår jeg hvorfor boken er populær, men for min egen personlige del så synes jeg den er litt for enkel og naiv. Denne boken er pakkereise i bokform, liste-pop i skrevne ord, det er Norvegia på brøskiva og en dobbel latte. Den er "Live, Love, Laugh" på veggen og møbelkatalogen til Bolia.
Hvilken: Crime and punishment av Fyodor Dostoyevsky, oversatt av Oliver Ready.

Hva: En bok publisert i tre deler i et tidsskrift i Russland i 1866. En kritikk av det overrasjonelle og både det kapitalistiske og sosialistiske utopi i offentlig diskurs på den tiden.

Hvorfor: En kamerat anbefalte den.

Hvordan: Den er tungt skrevet, og tar lang tid å lese, da selv små endringer i hvordan de titulerer hverandre har stor innvirkning på hva som blir sagt(tungt for oss som ikke er vant til russisk litteratur i alle fall). Har flere ganger lest både en og to sider på nytt fordi jeg ikke var helt fokusert første gang, og Dostoyevsky legger veldig mye i detaljene. Det er også lange strekker med indre tanker og dialoger, men jeg synes det fungerer bra. Selv de tørre og platte betraktninger noen kommer med, må på en måte leses fordi det underbygger karakterene. Han som anbefalte den sa "å lese den er som å ti andre bøker, men den er verdt tiden", og jeg er helt enig.
▼ ... over en uke senere ... ▼
Hvilken: Fire and fury, inside the Trump White House av Michael Wolff

Hva: En bok skrevet av en journalist som hadde tilgang til folk i det Hvite hus.

Hvorfor: Måtte se hva alle pratet om, og om den var så bra og spennende som folk sa.

Hvordan: Wolff prøver så hardt, men kommer så kort. Han bruker uttrykk som "joie de guerre" sikkert 10 ganger i boken, og er ekstremt-glad-i-bruk-av-bindestrek i karakteriseringene sine. Som ofte bare fremstår som platte adjektivsupper lagt til for at boken skulle bli på over 300 sider. Trump'ene er korrupte idioter, Bannon en knallhard konservativ som mener vi er i en kulturkrig (og vil helst at den skal eskalere) og.. ja, vi vet alle hvordan de er - helt uten å ha lest boken. Intet ny kunnskap, ei heller godt skrevet.
Sist endret av Xasma; 27. mars 2018 kl. 18:42.
Hvilken: Stille - Introvert styrke i en verden som aldri slutter å snakke av Susan Cain.

Hva: En fagbok på fenomenet introvert-ekstrovert.

Hvorfor: Fant den på salg hos den lokale bokhandleren og ble vel egentlig grepet av tittelen.

Hvordan: Boka redegjør for personlighetstrekkene introvert/ekstrovert på en gjennomført måte gjennom hele teksten. Gjennom både eksempler og intervjuer viser forfatteren oss hvordan det å være introvert ikke er en dårlig ting, men tvert imot kan være en styrke å bruke i det man ønsker å lykkes med her i livet.

Jeg vil egentlig anbefale alle som har litt interesse for personlighetspsykologi å lese "stille", da den gir et grundig og interessant perspektiv.
Hvilken: @War: The Rise of the Military-Internet Complex av Shane Harris

Hva: En bok som tar for seg historien og utviklingen av cyber-divisjonene i de store amerikanske organisasjonene(CIA, NSA, forsvaret++). I tillegg får man innblikk i hvilke trusler de står ovenfor og hvilke metoder de bruker i arbeidet sitt.
Utover i boken får man også informasjon om hvordan private selskaper jobber med trusler i vårt digitale liv.

Hvorfor: Dette er et emne som interesserer meg veldig. IT er flott, it-sikkerhet enda kulere, bland inn hemmelige organisasjoner, som NSA, så blir det god stemning for moret.

Hvordan: Jeg likte boken veldig godt. Forfatteren er flink til å tegne et bilde av den digitale verden for folk uten den store tekniske innsikten, jeg finner også boken svært grundig og godt dokumentert. Det er utrolig spennende lesing dette her, selv om det er non-fiction hele veien.
▼ ... noen måneder senere ... ▼
Hvilken: Number 9 Dream av David Mitchell

Hva: Vi følger Eiji Miyake, en ung gutt som akkurat har flyttet til Tokyo fra landsbygda i Japan. Han har flyttet til Tokyo for å finne sin far, som han ikke vet noen ting om. Det viser seg at det ikke er så lett å være ensom i Tokyo uten penger, venner eller forståelse for hvordan strobyen funker. Snart befinner Eiji seg midt opp i et voldelig mafia-oppgjør og må kjempe for å beholde liv og psyke.

Hvorfor: Syntes coveret var pent

Hvordan: Dette var en overaskende bok, den tok meg på senga flere ganger på en positiv måte. Absolutt forfriskende. Det sagt så tror jeg det fort kan bli litt merkelig for mange, det er mange ideer og konsepter som blandes sammen her. En coming of age-roman med innslag av mafiavirksomhet, udødelige hekser som lever av drømmer, John Lennon, fantasier og minner, og da er vi omtrent halvveis i speica ting som skjer her; wow...
Tror det er litt elsk-hat med denne, jeg likte den veldig godt though.
Jeg skal nok plukke med meg andre verk av Mitchell om jeg kommer over det i bokhandelen.
Hvilken: Ida Halvorsen - Hard Asfalt.

Hva: Følger "Ida" og den tøffe oppveksten på Lambertseter i Oslo fra 70 og opp. Tatt i fra hennes dagbøker og satt sammen til en bok. Finnes også en film. Ida Halvorsen er selvfølgeliģ ikke det ekte navnet. Hadde en nær bekjent som visste hva hun egentlig het, men han døde dessverre før jeg fikk høre det.

Hvorfor: Min yndlingsbok, har vel lest den seks-sju ganger.

Hvordan: Hver gang jeg hadde tid, vanskelig å legge fra seg. Ble utallige sene netter.


heartslava
Sist endret av heartslava; 20. juni 2018 kl. 18:58.
Hvilken: Death Troopers av Joe Schreiber

Hva: Et av imperiets fangeskip med 500 av de minst ønskede opplever motorstans i verdensrommet. Redningen ser ut til å være en forlatt star destroyer som driver rundt i det store mørket. Men når bare halvparten av mannskapet som blir sendt inn i destroyeren kommer tilbake begynner ting å falle fra hverandre fort.
Det viser seg at star destroyeren ikke var så forlatt som man først trodde, og besteningen er svært sultne på ferskt kjøtt.
Ja, det er Star Wars og Zombier i skjønn forening.

Hvorfor: Holder på med en fuckings koloss av faglitteratur om dagen så jeg trengte en lett avlastning. Og hva passer vel bedre da enn Star Wars og zombier?

Hvordan: Faktisk ganske bra greier tbh. Det har alt man trenger av både zombier og Star Wars. Det er lettleselig opplegg og boken er morsom, altså ikke morsom i seg selv, men som konsept. Litt teit, men så så gøy.
Zombiene med sin oppførsel, mål og opprinnelse er et friskt pust fra det meste annet jeg har vært borti når det kommer til sjangeren. Jeg liker også å bli kjent med figurer fra Star Wars-universet som noe annet enn Skywalker vs Storm Troopers; her får man kjipe barndommer, 9-17 arbeidern, og annet snacks som foregår bak fasaden i galaksen langt, langt borte.
Hvis man legger fra seg et par deus ex machina, noe opplagt plott og at du ikke får all verden av backstory på noe som helst(men vil du egentlig det...?) er det bare å spenne seg fast og bli med på tur i denne boken.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Hvilken: Cryptonomicon av Neal Stephenson

Hva: Vi følger to tidslinjer. Den første foregår under andre verdenskrig, hvor vi følger matematikeren og kryptoekseperten Lawrence Waterhouse som er kompis med Alan Turing og jobber med å bryte nazi-koder. Den andre foregår på nittitallet, hvor vi følger UNIX-nerden Randall Waterhouse i oppstarten av en business på Filipinene. Boka er på nesten 1000 sider.

Hvorfor: Leste Anathem av Neal Stephenson for noen år siden og digga den. Skjønner ikke hvorfor det tok så mange år før jeg tok opp Stephenson igjen.

Hvordan: Boka er helt fantastisk. Jeg stoppet opp mange ganger og tenkte tanken at Stephenson er et geni. Han skriver på en enormt kul og unik måte. Likte spesielt hvordan han bruker en tredjepersons fortellerstemme, men denne fortellerstemmen er subjektiv og farget av oppfatningen til personen han skriver om. Fortellerstemmen tyr ofte også til ironi og overdrivelser, og den bruker tidvis nedsettende ord. Det kan virke politisk ukorrekt til tider, men det kan selvfølgelig ikke tolkes som Stephensons personlige meninger. Tror dagens venstreekstreme vil mislike boka. Han gjør i tillegg narr av moderne postmodernistisk humanoria.

Stephenson blander også inn masse vitenskap, matematikk og tekniske ting på en herlig måte; I det minste hvis forstår hva som skjer, siden han ofte ikke tar spesielt mye hensyn til leseren. Han er ikke redd for å referere til spesifikke kommandoer i UNIX-terminalen eller å snakke om faktiske kryptosystemer i detalj. Jeg kommer aldri til å glemme delen av boka der et arveoppgjør skal gjennomføres av en gjeng matematikere, fysikere, og generelt nerdete folk. Fniste kontinuerlig ufrivillig mens jeg leste.

Jeg tror denne boka er elsk/hat, og jeg er trygt plantet på elsk-siden. Jeg har definitivt satt ny rekord i antall sitater jeg har lagret i løpet av en bok med min Kindle. Et eksempel: Ask a Soviet engineer to design a pair of shoes and he’ll come up with something that looks like the boxes that the shoes came in; ask him to make something that will massacre Germans, and he turns into Thomas Fucking Edison.

Ser på det som sannsylig at jeg nå vil lese alt han har gitt ut. Nå skal jeg begynne på boka moret anbefaler lenger opp i tråden.
Sist endret av Pinneknurk; 15. juli 2018 kl. 13:28.
Ræva di lukter...
r0s3's Avatar
32 9
--- Hvilken ---
The Black Goat Motorcycle Club

--- Hva ---
Amazon: In the heart of the Arizona desert sits Tribes Memorial Hospital. Quiet. Isolated. The perfect place for the Black Goat Motorcycle Club to settle an old score. As the hospital staff struggles to survive the night, they come to understand that the real threat, an evil both ancient and hungry, may be trapped inside with them.

--- Hvorfor ---
Den er laget av Jason Murphy, co-host av The Modern Rogue på YouTube. Fant ut av det etter jeg ble patron for dem på patreon, og snakket med Jason personlig på Discord. Jeg så litt på coveret, og spurte Jason litt om hva boken handler om, og hva jeg bør forvente når jeg leser den. Sold!

--- Hvordan ---
Boken var ganske bra. Dette er første boken til Jason Murphy, og hadde noen få skrivefeil, men den var action-packed og veldig interessant å lese. Som han sa selv på Discord, så kommer det til å være mye vold i dyp detalj, noe som jeg fant ut av mens jeg leste. Fra å ha øyet til en person presset inn med en tommel, så dratt bortover bakken i den tilstanden, til en liten jente som blir skutt hodet av med en hagle. Boken passer kanskje ikke for alle, men den var veldig bra til og med når det ikke var masse blod og gørr.
Sist endret av r0s3; 15. juli 2018 kl. 15:04.
Hva: Ild og vrede, på innsiden av Trumps hvite hus
Av: Michael Wolff
Helt grei, men det meste av innholdet er gjenntatt til det kjedsomlige i TV og aviser allerede. Lite, om noe, nytt.
Får inntrykk av att boka først og fremst er skrevet for å tjene noen kjappe kroner, og det tror je Wolff har lykkes med.

Hva: Slottet i skogen
Av: Norman Mailer

"Hvem var Adolf Hitler? Dette spørsmålet har opptatt forskere og forfattere i mer enn seksti år.
Men etter tusenvis av biografier, romaner, studier og filmer, er et av de viktigste
spørsmålene fremdeles ubesvart: Hvordan forklare Hitlers hat og ondskap? Hvor stammet det fra?
"

Veldig fornøyd. Har tidligere lest Nattens armeer av samme forfatter og som Mailer ble belønnet med både Pulitzer-prisen og The National Book Award for.
Sist endret av Antimatter08; 15. juli 2018 kl. 18:04. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.
▼ ... over en uke senere ... ▼
Hva: A study in Scarlet, The sign of the four, The Adventures of Sherlock Holmes av Arthus Conan Doyle.

Hva: Dr. Watson gjenforteller eventyrene han og Sherlock Holmes går igjennom for å løse mysterier.

Hvorfor: Har ikke hatt så mye tid til å lese skjønnlitteratur, så jeg lette etter kilder for lydbøker. Fant Librivox som tilbyr gratis lydbøker der boken ikke lenger er under opphavsrett. Kom over Sherlock Holmes og tenkte det kunne være gøy etter å ha sett flere tv-serier og filmer med karakterene.

Hvordan: Dr. Watson gjengir deres eventyr rundt mysterier, hvor de to første bøkene er gjengivelser av enkelthistorier mens den tredje er flere, kortere eventyr. Den tredje er klart mest spennende, da de andre kan bli litt mye dill rundt karakterene om man er kjent med disse. Men det er åpenbart ikke Doyles feil, da informasjonen er overflødig nettopp fordi så mange har lagd adaptasjoner av verkene. Om du liker filmene eller seriene, anbefaler jeg bøkene på det varmeste da disse ikke rekker bøkene til anklene engang.
Hvilken:
What Do You Care What Other People Think? -Further Adventures Of a Curious Character

Hva:
Hendelser og historier fra den teoretiske fysikeren Richard Feynmans liv.

Hvorfor:
Leste "Surely You're Joking Mr. Feynman!" og likte den såpass godt at jeg ville lese mer om den underlige personen Feynman var.

Hvordan:
Boken er skrevet på et lettleselig språk, med en fin muntlig tone. Boken er skrevet slik at man nærmest får oppleve personligheten til Feynman. Det blir gjengitt drøssevis av samtaler og episoder som er hentet ut fra hans personlige memoarer.

Boken tar for seg det som ikke ble med i den forrige boken hans "Surely You're Joking . . .". Personlig likte jeg den bedre, da mesteparten av denne boken tar for seg hva som skjedde når Challenger romfergen eksploderte på 80-tallet. Feynman var en del av kommisjonen som skulle undersøke årsakene til ulykken, og man følger hvordan han arbeidet for å komme til bunns i hva som hadde skjedd.
Kva?
1900-trilogien av Gunnar Staalesen (1900, 1950, 1999)

Kvifor
Las den for femten år sidan. I etterkant har eg vorte bergenser, og kjenner byen betre. Las opp igjen for å få med meg Staalesen sine miljøskildringer, og den historiske utviklinga i Bergen. Staalesen er lett pornografisk til tider - og det er gjerne meir irriterande når ein har bikka tredve enn når ein er femten - men det er fortsatt ein god historisk serie, som tar for seg mykje av det som har skjedd i Bergen.

Gunnar Staalesen er ikkje ekstremt god på intriger. Staalesen er ikkje ekstremt god på karakterer. Men han er god, og gjennomført, på å skildre historiske linjer og miljø. Og det gjer det verdt å lese, for ein ser for seg veldig mange av situasjonane han plasserer karakterer i. I tillegg er det eit historisk verk, som i stor grad flettar oppdikta karakterer saman med Bergen, frå 1.1.1900 til nyttårsaften, hundre år seinare. Og sjølvsagt er Varg Veum med...
Hvilken: Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch skrevet av Neil Gaiman og Terry Pratchett

Hva: En hysterisk komedie av en bok som tar for seg hvordan verden skal ende.
Det hele begynner med Adam, sønnen til djevelen, som etter en liten mix-up er forsvunnet og vokser opp hos feil familie. Vi møter også en demon og en engel, som etter noen tusen år på jorden er lite gira på å gå tilbake til sine røtter men heller vil kose seg på jorden og drikke vin og høre på musikk. Oh, og så er det en 300 år gammel bok som også jobber mot apokalypsen.

Hvorfor: idk...

Hvordan: Dette er morsomme greier. Det er liksom ikke noe mer å si om denne. Gleder meg til TV-serien.
Sist endret av moret; 30. juli 2018 kl. 21:53.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Hvilken: Rendezvous with Rama av Arthur C. Clarke

Hva: Et sylindrisk objekt entrer vårt solsystem en gang i framtiden. Det er massivt, mye større og mye mer perfekt enn noe annet jordens befolkning har opplevd før. Det viser seg fort at dette objektet man nå kaller Rama ikke kan være naturlig. Nærmeste romskip sendes for å møte Rama, og verden forbereder seg på første kontakt.

Hvorfor: Denne boken har dukket opp i anbefalinger og topp-lister støtt og stadig, så da jeg trengte nytt lesestoff sjekket jeg denne av lista.

Hvordan: Altså, dette er litt vanskelig å definere. Boken er bra skrevet, spennende og mystisk. Men samtidig treg, og etterlater definitivt et ønske om mer. Det er så mye erting av ideer, så mange ubesvarte spørsmål, som i seg selv er kult(spesielt fordi det blir så realistisk) men det er også frustrerende.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Hva: Byens spor
Av: Lars Saabye Christensen
Hvordan: Leste en del av Saabye Christensen tidligere, men har vært borte fra han en stund nå. Dette er nr.1 i en annonsert trilogi.
Jeg var strålende fornøyd og husker nå hvorfor jeg brukte å like han. Syns han er veldig flink til å male bilder av ting og til å finne annerledes vinkler.
https://www.cappelendamm.no/_byens-s...-9788202562113
Hvilken:
Surely You're Joking, Mr. Feynman!": Adventures of a Curious Character av Ralph Leighton og Richard Feynman.

Hva:
Kort sagt en samling historier fra og om Richard Feynmans kuriøse liv, som en svært nysgjerrig person. Handler om alt fra å studere maur, spille sambatrommer, bedrive kodeknekking (og skape et rykte om at han var mye flinkere til dette enn hva han egentlig var) og tegne tegninger, til mer seriøse temaer som arbeidet under Manhattan-prosjektet og kritikk av hvordan skoler i Brasil lærte bort vitenskap.

Hvorfor:
Har hørt om den flere ganger, blant annet anbefalt av Kristopher Schau i podkasten Krisemøte, om jeg ikke husker feil.

Hvordan:
Forholdsvis underholdende og interessant å lese. Syns det er artig å få innblikk i hvordan han klarer å fordype seg i ofte relativt trivielle ting. Absolutt lesbart.
Sist endret av Viva la Opium; 13. september 2018 kl. 11:24.
▼ ... over en uke senere ... ▼
Hvilken:
A Brief History of Time av Stephen Hawking (den mest oppdaterte.

Hva:
Sakset fra Wikipedia:

«In A Brief History of Time, Hawking writes in non-technical terms about the structure, origin, development and eventual fate of the universe, which is the object of study of astronomy and modern physics. He talks about basic concepts like space and time, basic building blocks that make up the universe (such as quarks) and the fundamental forces that govern it (such as gravity). He writes about cosmological phenomena such as the Big Bang and black holes. He discusses two major theories, general relativity and quantum mechanics, that modern scientists use to describe the universe. Finally, he talks about the search for a unifying theory that describes everything in the universe in a coherent manner.»

Hvorfor:
Den dukket opp som forslag da jeg bestilte Surely You're Joking, Mr. Feynman!, så jeg slang den med.

Hvordan:
Jeg har doktorgrad i astrofysikk fra University of YouTube, dermed tenkte jeg at dette ville være en interessant bok, noe det var. Jeg lærte kanskje ikke så mye nytt for min del, men all den tid jeg kun forstår det meget overfladisk, er det greit å få det forklart på ulike måter.

Det er en del referanser til gud her og der som jeg misliker, men det får så være.

Det jeg ikke helt fatter er at denne boka ble en så stor bestselger som den er/var. Mulig jeg undervurderer folk, men det er rimelig tungt materiale, selv om det er forholdsvis enkelt framstilt, så har litt vanskelig for å skjønne folk flest har interesse eller kapasitet til å fordøye dette. Eller kanskje det ble en mote-bok, hva vet jeg?

Uansett, jeg syns jo det er rart om folk ikke vil sette seg inn i hvordan universet fungerer, så dette er definitivt en bok jeg anbefaler.
Sitat av Viva la Opium Vis innlegg

Det jeg ikke helt fatter er at denne boka ble en så stor bestselger som den er/var. Mulig jeg undervurderer folk, men det er rimelig tungt materiale, selv om det er forholdsvis enkelt framstilt, så har litt vanskelig for å skjønne folk flest har interesse eller kapasitet til å fordøye dette. Eller kanskje det ble en mote-bok, hva vet jeg?
Vis hele sitatet...
Bestselger, ja. Betyr ikke at folk faktisk leser den. Vil jo så gjerne være smarte, men så er det så vanskelig og kjedelig!
https://www.wsj.com/articles/the-sum...-is-1404417569
Hva: Paktens voktere (2007) & Lucifers evangelium (2009)
Av: Tom Egeland
Etter å ha lest The Da Vinci Code da den kom slukte jeg en del annet i samme stil. Jeg kom derfor over Sirkelens ende (2001), den første av Egelands Bjørn Beltø serie. Den likte jeg, men jeg fortsatte aldri med resten av serien.
Siden det har vært en del hype i media i det siste ang. lansering av den siste, Codex (august 2018) tenkte jeg att jeg skulle ta en gjennom gang av serien. Nå er jeg ikke lengre sikker på om jeg gidder.
Om det er fordi den første er bedre en de to neste eller det er fordi jeg har forandret smak vet jeg ikke, men jeg har kjeda meg gjennom to bøker nå. Jeg skal gi Codex en sjanse, og om jeg liker den prøve en til.
Filosofihistorie av Gunnar Skirbekk tobindsutgave fra rundt 1980.

For noen år siden ga faren min meg disse bøkene som en god intro til filosofi. I følge ham selv la de sakens innhold fram på en klar og oppfattelig måte da han leste dem. Jeg må si jeg humret litt da jeg så at notatene hans på de første sidene etterhvert forsvant, kan åpenbart ikke ha vært så fryktelig opplysende. Nok om det.

Jeg har hatt filosofi på videregående og tok ex.phil. for noen år siden, og begge opplevde jeg som en nokså skuffende affære, med enkelte lyspunkter. Slik var det i det store og hele med denne boken også.

Boken er skrevet til for å brukes i undervisning til examen philosophicum, og jeg tror jeg hadde hatt mer glede av den om jeg hadde kunnet følge noe undervisning , eller gått på noen seminarer for å bli stimulert litt til å tenke over innholdet, men sånn har det altså ikke blitt, og følgelig opplevde jeg det som en nokså skuffende opplevelse. Om det er forfatteren eller selve innholdets skyld er det vanskelig for meg å si noe om. Jeg har lite til overs for det å se på fortiden med nåtidens øyne og si noe om hvor tåpelig man var den gangen, og jeg føler ikke at det er det jeg har gjort, men jeg må si at mye slo meg som tom essensialisme og argumenter av typen "den almenne fornuft som jeg på magisk vis har tilgang til forteller meg at [...]" som utgangspunkt for både det ene og andre systemet. Kanskje er det fordi studiet mitt gjør at jeg i større grad enn mange andre har måttet tenke over noen av disse problemstillingene og at det gjør at jeg kommer litt inn fra sidelinjen, vanskelig å si.

Om ikke annet er det en ærlig tittel, en god oversikt over det Skirbekk tenker på som det viktigste fra grekerne og frem til oss, jeg vil anta at de nyere utgavene har mer vekt på postmoderne tankegods og lesing av tidligere filosofer. Tenker blant annet på at Simone de Beauvoir ble ganske løftet frem da jeg tok ex.phil., forøvrig en dame jeg satte pris på å bli kjent med, men det er kanskje noe som har forsvunnet i dette evige jaget etter å være moderne. Anbefales for de som vil ha et litt mer håndfast grep om vestlig filosofihistorie.
..hadde filosofi som ett slags valgfag når jeg gikk på folkehøyskole for mange år siden. Tror vi brukte den boka. Husker ikke særlig mye av det. Mest min feil ikke boka.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Hvilken: Swimming with Sharks av Joris Luyendijk

Hva: Joris Luyendijk er en undersøkende reporter som tidligere har utforsket midtøsten, islamisme og terror. I denne boken byttet han fokus og flyttet til London der han brukte 2 år på å intervjue bankansatte for å finne svar på hva som skjedde under finanskrisen i 2008 og få et innblikk i hvem som var ansvarlige.
Første halvdel av boken brukes til å danne et bilde av hvordan bank-industrien fungerer og de ulike rollene bankansatte har i dette massive komplekset. Utover i boken avdekkes mekanismene bak finanskrisen og hvilke løsninger som kan implementeres for å unngå en lignende situasjon(spoiler alert; we're fucked).


Hvorfor: Jeg synes finans er svært interessant emne, i tillegg var jeg nysgjerrig på hva "normale" ansatte hadde å si om industrien og krisen. Det er altfor lett å fokusere på de største sjefene og de store pengene, men de små spilte en like viktig rolle i hva som skjedde i 2008.

Hvordan: Bra shit. Spesielt tankevekkende å se hvordan små valg tatt av de vanlige ansatte i bransjen ikke ser så veldig umoralske ut i seg selv, men når det limes sammen i et nettverk av andre ansatte så ser man de større problemene i bransjen og hvilke prøvelser samfunnet kan stå ovenfor(dette er jo siste krakket vi kommer til å se).
Jeg vil tro boken er gripende selv for de uten den største interessen for bransjen, så om man er bittelitt nysgjerrig anbefaler jeg å gi den en sjanse.
Hvilken: Sjef i eget liv av Ingvard Wilhelmsen

Hva: Handler om kognitiv (atferds)terapi, hvordan ta kontroll over egne tanker og følelser.

Hvorfor: For å lære noe nytt om hvordan jeg kan leve med min angstdiagnose.

Hvordan: Lærerik, selv om det var mye "gammelt"/åpenbart. Lettleselig skrevet.
Hvilken: Caesar: Life of a Colossus av Adrian Goldsworthy

Hva: Et biografisk portrett av Julius Caesar.
Caesar er en av de største figurene som har levd, og for et liv. Her går Goldsworthy virkelig til verks og leverer en svært grundig biografi av denne legendariske lederen. Det aller meste av Caesar's liv er dokumentert her, fra hans barndomsår, veien til politikken, opp til å bli romerikets øverste leder. I tillegg får man beskrevet det romerske samfunn, andre viktige personer, og hendelser som gjorde Cesar's karriere mulig.
Virkelig en massiv historie-leksjon som gir kontekst, mening og forståelse.

Hvorfor: idk, fikk bare lyst til å lese denne

Hvordan: 10/10. Altså, dette er bare veldig bra.
Boken er dog massiv og dekker ekstremt mye, og ikke bare Caesar men alt som er relevant for å forstå personen bak navnet, så jeg kan forstå at dette blir litt mye for enkelte lesere. Det tok meg flere uker å fullføre boken selv.
Det sagt så er det vel ingen annen kilde som kan gi så mye innsikt til et så legenadrisk liv.
Hvilken: Weapons of Math Destruction: How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy
av Cathy O'Neil

Hva: Cathy O'Neil er en matematiker med en saftig utdannelse og flere år med erfaring innen bruk av algoritmer og datamodeller. I denne boken utforsker hun hvordan Big Corporate og Big Goverment bruker AI, big data, algoritmer, og modeller for å ta avgjørlser i ulike deler av det moderne liv og hvilke konsekvenser dette har i dag og kan få i fremtiden.

Hvorfor: For å lære noe nytt og få innsikt i et svært relevant fagområde.

Hvordan: Ja, altså, synes i grunnen at dette er en god bok. Det er interessant materiale og eksemplene som brukes er ektefølte så man blir revet med. O'Neil gjør en god jobb i å synliggjøre og forklare bruken av algoritmer i det moderne samfunn. Så overordnet er dette interessant lesing.
Det jeg dog savner er litt mer teknisk innsikt, jeg forventet noe "større" i en bok som faktisk er skrevet av noen som jobbet i bransjen og har førstehåndserfaring. Det kan være at boken er skrevet for å være en inngangsbillett i tankene som presenteres men jeg tenker nå at det hele blir hakket for lett.
Uansett, det er en bok som er verdt å lese. Jeg tror også mange har godt av å få presentert problemstillingene O'Neil beskriver.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Plateform av Michel Houellebecq

HvaJeg leser ikke så mye samtidslitteratur, men Houellebecq er definitivt en av de samtidsforfatterne jeg liker best. Plateform handler om en parisisk funksjonær som møter finner lykken hos en dame som jobber innenfor turistnæringen, sammen jobber de for å tilrettelegge for sexturisme. I kjent Houellebecq-stil er narrativen egentlig ganske ubetydelig, og jeg undres over hvorfor han i det hele tatt tok seg tid til å skrive inn enkelte passasjer som mest av alt er pornografiske. Kanskje for å gjøre selve fortellingen er bevisst smakløs og provoserende for å danne bakteppe for forfatterens lange haranger mot det jeg i mangel på et bedre begrep kaller 68-ere. Den offentlige moral latterligjøres, samfunsproblemer parodieres og pessimisme forfektes, rett og slett en vanlig tur til Houellebecqland, forøvrig et kjekt sted å besøke.

Hvorfor: Hadde plukket opp denne og en annen av Houellebecq på et loppemarked i våres. Trengte å lese litt skjønnlitteratur for å få avbrekk fra sakprosaen.

Hvordan
Det må nevnes at blant de av bøkene hans jeg har lest så er dette definitivt den lyseste, på et tidspunkt må det sies at forfatteren gir et lite rom til lykken, i en helt annen grad en for eksempel i Utvidelse av kampsonen. Rasismen er tonet noe ned, og kvinnehatet er mer eller mindre fraværende.
Med Houellebecq vet man aldri om karakteren er en parodi eller et talerør, kanskje heller en slags arketype på Webervis for å kommentere samtiden. Uansett så er det vanskelig å holde seg fast ved noen utelukkende estetisk tilnærming til teksten. Nettopp derfor er bøkene hans så ubehagelige, dypt rørende, og definitivt verdt å lese.
Hvilken: Solar Lottery av Philip K. Dick.

Hva: Solar Lottery tar for seg en verden som er drevet av logikk og tall. Avgjørelsen av hvem som blir "Quizmaster", en type president av verden, blir tatt av en datamaskin og er en tilfeldig utvelgelse. Boken tar for seg hva som skjer med et knippe personer når en ny quizmaster blir valgt. Vi er innom både den nye og gamle quizmaster, utvalgte personligheter i entouraget til de to, og by some reason så følger vi også et romskip ut i verdensrommet på jakt etter en ny planet i solsystemet(idk why, its weird).

Hvorfor: Philip K. Dick er kanskje ikke et navn som alle drar kjensel på, men du har garantert hørt om filmene/seriene som er inspirert av bøkene hans; Blade Runner, The Man In The High Castle, Total Recall, Minority Report, A Scanner Darkly. Dette er verk som
etter min mening utforsker særdeles interessante temaer og jeg hadde lyst til å utforske hvem denne forfatteren er.

Hvordan: Faktisk ikke så altfor bra. Det er riktignok første novelle han fikk utgitt så til dels er det unnskyldt.
Jeg synes premisset er kjempekult, men selve historien klarer aldri dra nytte av ideene som blir presentert. Jeg skulle gjerne fått vite mer om samfunnet her, hvordan ting fungerer og hvordan menneskene lever livene sine i denne verden som blir styrt av spillteori, tilfeldig utvalg og hva ellers som foregår; istedet får man en realtivt kjedelig historie med masse mennesker man ikke bryr seg noe om.
Jeg kommer til å lese mer av Dick, men jeg håper det kan være mer filosofisk snacks og presentasjoner av ideer enn denne boken som føles mer som å lese en chase-scene fra en B-film.
▼ ... noen måneder senere ... ▼
Hvilken: Homage to Catalonia av George Orwell

Hva: George Orwells krigsmemoarer og betraktninger ang. den spanske borgerkrigen mellom fascister, kommunister, sosialister, anarkister og myndighetene.

Hvorfor: Lenge siden jeg har lest noe av Orwell.

Hvordan: Orwell har gjennom sin karakteristiske humor, skarpe kommentariat og gjennomtenkte betraktninger beskrevet hvordan kampen mot fascisme opplevdes for fotsoldaten i en borgerkrig på fremmed jord. Som han selv var under den spanske revolusjonen. Om du har lest 1984 vil denne boken forklare store deler av Winston Smith som karakter og hvorfor nettopp en propagandist som innser sin rolle er hovedpersonen. Om du ikke har lest den, les Homage to Catalonia isteden.
Hvilken "A Hitchhiker´s Guide To The Galaxy"

Hva Satire/komedie og science fiction

Hvorfor Pga Douglas Adam og fordi jeg bare måtte lese den. Anbefales!!

Hvordan ??
▼ ... mange måneder senere ... ▼
Hvilken:
Alt min sønn bør vite om verden av Fredrik Backman

Hva:
Sakset fra lenken over:

«Fredrik Backman gir gode råd til sin sønn og forteller om alt i verden som han bør vite noe om. Han skriver ærlig og oppriktig om det han vil lære bort, av stort og smått, og vi gjenkjenner den oppriktige redselen og den betingelsesløse kjærligheten vi har til våre barn. Tekstene omhandler alt sønnen trenger å vite om IKEA, fotball, ting, mannlighet, Gud og flyplasser, godhet og ondskap, å starte et band, og kjærlighet. Med stor treffsikkerhet, mye humor og et skarpt blikk på dagens foreldre gir han oss tekster vi kan le av og kjenne oss igjen i.»

Hvorfor:
Tror det var en eller annen kjendis jeg følger på Instagram e.l. som anbefalte den, og siden jeg har en sønn så tenkte jeg det kunne være en relevant bok å lese.

Hvordan:
Det var en fornøyelig bok, som godt kunne vært mye lenger. Jeg føler at jeg tidvis sliter litt med den «betingelsesløs kjærlighet»-biten av det å ha barn, så noen av tekstene gir et fint perspektiv i så måte. Språket blir innimellom litt for repeterende løssluppen, på en måte. Noen grep jeg føler går igjen litt for ofte, men det overskygges egentlig av det bra innholdet. Anbefales, hvert fall hvis du har et lite barn.
▼ ... noen måneder senere ... ▼
Hvilken:
Du og jeg og Vito av Bjarte Arneson

Hva:
Sakset fra lenken over:

«Gutter og jenter sitter og venter på en bok som realiserer det ubrukte fiksjonspotensialet i norske barnesanger. Og nå er den her. (Og bare for å unngå misforståelser: Ja, det er denne boken. Som du leser om akkurat nå.)

De femten historiene i Du og jeg og Vito rammes inn av kjente strofer, men utforsker hittil ukjent terreng, der stammende munker, tømmerrenner og maisprodusenten Green Giant for første gang opptrer i én og samme bok.»


Hvorfor:
Odd-Magnus Williamson har anbefalt den på Instagram, så jeg ble nysgjerrig.

Hvordan:
Jeg hadde ikke lest på forhånd hva slags bok dette var (en novellebok som starter og avslutter med de første strofene til kjente barnesanger/-vers), så ble litt overrasket og pessimistisk først. Det var det ingen grunn til, for dette var en morsom og bra bok. Selv om man vet hvordan versene går, ble jeg tatt på sengen noen ganger av avslutningene.

Veldig fantasifulle tekster og måter å løse hvordan strofene skal passe til fortellingene og vice versa. Forholdsvis lettlest og kort, anbefales sterkt!
Hvilken: The Burning White av Brent Weeks. Som er femte og siste bok i Lightbringer Series. Kommer derfor til å fokusere på serien og ikke denne enkeltboken.

Hva: Et mesterverk av episk fantasy. Dette er noe annet enn your run of the mill-fantasy med trollmenn og drager. Weeks innfører et magisystem som er totalt unikt(som jeg vet om ihvertfall), en verdensbygging som står dønn fast på egne ben og et persongalleri som vekker følelser og begeistring. Det er rimelig vanskelig å forklare hva denne serien egentlig er, så anbefaler egentlig alle fans av fantasy å sjekke det ut selv.(eventuelt se en video om serien feks: https://www.youtube.com/watch?v=wLcYgelAj-w)

Hvorfor: Hadde lyst på noe moro og spennende etter jeg leste ferdig The Demon Cycle-serien.

Hvordan: 10/10. Det er bare knallbra opplegg dette her. Skjønner ikke hvorfor alle leser denne serien i disse fantasy-dager med GOT, The Witcher, LOTR og lignende overalt. It's just awesome.
Sist endret av moret; 7. januar 2020 kl. 15:33.
Hvilken: The Dirt

Hva: Biografien til Mötley Crüe.

Hvorfor: Så netflix filmen, fikk lyst til å lese mer om bandet. Ikke noe spesielt forhold til bandet utenom noen klassikere.

Hvordan: Likte den veldig godt, nå er jeg generelt glad i biografier til tullinger så denne traff midt i hjertet.
Hvilken:
Ready Player One av Ernest Cline

Hva:
Sakset fra lenken over:

«Når virkelighetsflukten blir et spørsmål om liv og død. En hel verden står på spill. Løser du gåten vinner du alt. Er du klar? Det er 2045 og virkeligheten er et stygt sted. De eneste gangene Wade Watts virkelig føler seg levende er når han er koblet inn i OASIS, en uendelig virtuell verden der nesten alle på jorda tilbringer sine våkne timer. Da den eksentriske skaperen av OASIS dør, etterlater han seg en rekke umulige gåter basert på hans besettelse av fordums populærkultur. Den som blir den første til å løse alle gåtene, kommer til å arve hans enorme formue - og kontrollen over OASIS. En dag finner Wade løsningen på den første gåten. Plutselig er han omringet av rivaler villige til å gå over lik for å vinne. Kappløpet er i gang - og du overlever kun om du vinner.»

Hvorfor:
Har fått med meg at det er en film basert på boka (som jeg ikke har sett ennå), så tenkte å sjekke ut boka da jeg fant ut dette.

Hvordan:
Dette var en skikkelig pageturner, forholdsvis spennende og bra fortalt. Ganske mange referanser man ikke nødvendigvis tar kan muligens trekke litt ned, men den funker likevel ganske bra.
Sist endret av Viva la Opium; 14. januar 2020 kl. 09:47.
Sitat av Viva la Opium Vis innlegg
Hvilken:
Ready Player One av Ernest Cline

Hva:
Sakset fra lenken over:

«Når virkelighetsflukten blir et spørsmål om liv og død. En hel verden står på spill. Løser du gåten vinner du alt. Er du klar? Det er 2045 og virkeligheten er et stygt sted. De eneste gangene Wade Watts virkelig føler seg levende er når han er koblet inn i OASIS, en uendelig virtuell verden der nesten alle på jorda tilbringer sine våkne timer. Da den eksentriske skaperen av OASIS dør, etterlater han seg en rekke umulige gåter basert på hans besettelse av fordums populærkultur. Den som blir den første til å løse alle gåtene, kommer til å arve hans enorme formue - og kontrollen over OASIS. En dag finner Wade løsningen på den første gåten. Plutselig er han omringet av rivaler villige til å gå over lik for å vinne. Kappløpet er i gang - og du overlever kun om du vinner.»

Hvorfor:
Har fått med meg at det er en film basert på boka (som jeg ikke har sett ennå), så tenkte å sjekke ut boka da jeg fant ut dette.

Hvordan:
Dette var en skikkelig pageturner, forholdsvis spennende og bra fortalt. Ganske mange referanser man ikke nødvendigvis tar kan muligens trekke litt ned, men den funker likevel ganske bra.
Vis hele sitatet...
+1 på denne, leste den for 1 års tid siden og jeg blir veldig sjeldent engasjert i skjønnlitteratur, men denne var som du nevner en skikkelig pageturner. Filmen sugde da
▼ ... over en uke senere ... ▼
Hvilken: Håkon Bleken, Et portrett av Stein Slettebak Wangen

Hva: "Håkon Bleken" er den største samlede presentasjonen av mennesket, kunstneren og samfunnsdebattanten Bleken. En rekke bidragsytere viser oss ulike sider ved Bleken og hans kunst - hans malerier, kulltegninger, kirkeutsmykninger. Boken byr på gjensyn med mange av Blekens beste kunstverk gjennom hans karriere, og verker han har skapt de siste årene og som ikke har vært vist offentlig. Rikt illustrert." (Sakset fra forlaget)

Hvorfor: Har alltid hatt sansen Bleken.

Hvordan: Denne er rikt illustrert, samt at den gir en innføring i sentrale epoker og temaer i lang og innholdsrik kariere.
(Stiv pris? Ikke hos biblioteket
Sist endret av snegler; 12. februar 2020 kl. 11:44.
Hvilken: The Man Who Solved the Market: How Jim Simons Launched the Quant Revolution skrevet av Gregory Zuckerman

Hva: Et historisk blikk på Jim Simons og hans firma Renaissance Technologies. Boken tar for seg hvordan Jim bygget opp det første/mest suksessfulle fondet for trading bygget på matematikk, formler og datamaskiner. Man får virkelig innsikt i hva som kreves for å være i toppen og hvilke motivatorer som driver disse spesielle menneskene.
Boken leser mer som en "roman" enn en korrekt beskrivelse av Renaissance, markedet eller Jim.

Hvorfor: Emnet er noe som interesserer meg, og da jeg så en Times-artikkel om boken så endte den opp i lese-lista.

Hvordan: Helt fair bok. Det er fortsatt mye av Renaissance og fremgangsmåtene som er hemmelig, og det er i førsteomgang kanskje det som er interessant i historien her; men som mangler. Boken virker derfor noe mangelfull.
Det sagt så er menneskene som skildres interessante nok, og innsikten i hvordan man må tenke for å være på øverste nivå i matematikk/fysikk er spennende. Det blir veldig fort klart hvorfor man ikke er milliardær liksom
I tillegg er den veldig lettlest og skrevet på en måte som gjør denne historien morsom å følge, jeg tror det er få bøker skrevet om ett enkelt investeringsfond som er like enkel å snu sidene i.
Overall, en helt grei 4'er.