Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  17 3319
Anonym bruker
"Tom Pigghå"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Spør av rein nysgjerrighet fordi jeg lurer på hvor vanlig det er å endre utseende/ansikt/hodeform av utskrevne medisiner for psykisk sykdom?
Vet at vektøkning er en vanlig bivirkning på medisiner mot psykiske lidelser men de jeg kjenner som har begynt på antipsykotika underveis i vennskapet har endret ansiktsform til nesten det ugjenkjennelige. Ikke pga vektøkning men det er som at ansiktet svulmer opp og endrer form og hodeform. Uten å ville beskrive dette noe mer konkret lurer jeg på om andre her har erfaring med dette, om det er vanlig eller vet hvorfor det skjer?

Finnes det noen antipsykotika værre enn andre, eller noen måte å reversere/forebygge denne bivirkningen på?
Kortisol kan føre til dette vet jeg. Ville tatt det opp med legen min, det trenger ikke nødvendigvis være legemiddel-indusert heller.
jeg gikk på antipsykotika som jeg fikk veldig stor matlyst av og mye vann i kroppen. Jeg og kroppen var helt ugjenkjennelig. spesielt med zyprexa. Men har møtt folk som ikke får de bivirkningene også. Får håpe de får laga noen antpsykotiske medisiner som ikke har disse føle bivirkningene
Anonym bruker
"Tom Pigghå"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Trådstarter
Sitat av annveig Vis innlegg
jeg gikk på antipsykotika som jeg fikk veldig stor matlyst av og mye vann i kroppen. Jeg og kroppen var helt ugjenkjennelig. spesielt med zyprexa. Men har møtt folk som ikke får de bivirkningene også. Får håpe de får laga noen antpsykotiske medisiner som ikke har disse føle bivirkningene
Vis hele sitatet...
Takk for svar. Var dette noe som nedjusterte seg til normalen igjen etter en tid, eller gikk det først vekk om/når du evn slutta på medisinene? Fant du evn noe annet antipsykotikum å bytte til som ikke hadde denne bivirkningen? Det er jo ikke heldig å stå umedisinert, men ikke så kult å være helt ugjenkjennelig og rar i utseendet heller..
Anonym bruker
"Tykk Gjørs"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Det du beskriver er helt vanlig. Skjedde med meg og flere jeg kjenner. Merket det jo ikke selv fordi endringene ikke skjer over natten men i løpet av noen uker eller kanskje et par måneder. Men alle de som ikke har sett deg i den perioden vil umiddelbart merke forskjellen. Endel antidepressive medisiner kan også gjøre dette.

Etter en stund kunne jeg redusere dosene og da gikk det tilbake noe. Ikke helt fordi en annen bieffekt av denne typen medisiner er at mange opplever økt appetitt og heftige munchies som gjør at kaloriinntaket kan bli skyhøyt i perioder, så det er det ikke bare høyt veskeinnhold i kroppen men også økt fettprosent. Når jeg ble frisk og sluttet på medisiner fant jeg tilbake til treningsgleden og da normaliserte både vekt og utseende seg rimelig kjapt.

Jeg tar heller noen perioder med litt månefjes og vektoppgang framfor å gå med alle slags rare tanker og inntrykk i hodet. Straks en blir frisk og finner tilbake til normalen så kan man gjøre noe med vekt og form. De som har svært lett for å gå opp i vekt eller som har vært veldig overvektige eller vet at de sliter tungt med å gå ned i vekt for disse kan det kanskje være lurt å snakke med legen om denne problematikken før medisinene prøves ut, kanskje utarbeide en plan for hvordan en kan bekjempe munchies eller i det minste sørge for at det er noen sunne eller semisunne produkter i kjøleskap og kjøkkenskap. Er man litt svak for snop i utgangspunktet uten snev av overspising til vanlig er farlig enkelt å inhalere 6000-8000 kcal i en runde når munchien treffer som hardest. Og det kan skje kveld etter kveld. Med litt planlegging og et utvalg produkter som er semi-sunne så går det fint å gi etter for munchie uten å gå opp masse. Også er det jo noen som ikke merker noen hang til fråtsing på slike medisiner.
Anonym bruker
"Imponert Ilder"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Kjenner også til d her, sad to say men tenner ikke på dama mer da hun er helt forandra. 15 kg opp i vekt på 2 mnd er ikke det store problemet men det at ansiktet ser ut som en kraftig oppblåst og deformert allergi reaksjon på et eller annet, ikke fyldig og sunn men morpha og oppblåst.. Nå var det noe følelser som forsvant litt når hun var i psykose også og jeg er glad henne fikk hjelp og har begynt på medisiner men det er bare ubehagelig å legge seg, stå opp og være kjærlig mot henne. Er jeg helt grusom eller? Man skal jo være sammen i tykt og tynt men virker som dette er medisiner henne må ta resten av livet og hvis det skal være sånn så kan jeg ikke klare det. Hva f sier man om man slår opp i en sånn situasjon? Henne vil jo tro det er fordi jeg dømmer hun for psyken og det er jo ikke det som er problemet
Fikk en eske quetiapin av en kompis for å prøve det mot søvn, å nå inni helvete hvor munchies jeg fikk!!! Sjokolade, pizza, godteri, redbull++
Kunne fort stå opp om natta å steke en pizza liksom
Imponert Ilder,
en liten avsporing det her, og til slutt er dette sånne ting du må finne ut av selv, men hvis nærhet ikke lenger funker så tror jeg ikke det er lenge til andre deler av forholdet også vil begynne å skrante. Antagelig vis stiller hun de samme spørsmålene. Bare å sende en pm hvis du vil prate litt mer om det.
Anonym bruker
"Uvøren Lomre"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
En venn jeg har kjent hele livet var nesten helt ugjennkjennelig når jeg så han igjen. Så ut som om hodet hadde blitt dobbelt så stort.
har fått samme/lignende av ssri (remeron). vetta fan om d r no link der da det er helt forskjellige medikamenter, men følte d var verdt å nevne hvertfall.
Anonym bruker
"Tykk Gjørs"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Det at en føler avsky for dama pga hennes oppblåste fjes er sårt å lese. Og det stikker litt i hjertet å lese at du vurderer å dumpe henne fordi hun har blitt syk. Det jeg kjenner på her er kanskje basert på at jeg selv har vært der dama di er nå. Syk, sliten og med oppblåst ansikt og en kropp full av medisiner. Å miste en kjæreste på toppen ville vært svært tungt.

Samtidig skjønner jeg at du føler som du gjør. Og siden vi alle sålangt vi vet kun har dette ene livet så er det vår hovedoppgave å leve det på best mulig måte. De følelsene du kjenner på vil helt sikkert påvirke samliv og kanskje mere til mellom dere, og forholdet vil bli annerledes enn det har vært og kanskje bli meningsløst for dere begge. Tanken om at kjærlighet er nok er en fin tanke men vi er kanskje ikke der lenger? Ingen kan kreve å bli begjæret.

Kanskje gi det noe tid? Medisiner kan kanskje trappes ned eller seponeres vekk om en liten stund? Nei det nytter å gi råd eller tenke seg hva man selv ville gjort. Bare du kan ta den avgjørelsen og du må faktisk også tenke på deg selv oppi alt dette.
Ikke uvanlig at man får endra ansiktsform om man går opp i vekt nei. Mange, men ikke alle opplever generelt økt matlyst på antipsykotika, mange antideoressiva gir ofte også vektøkning, men ikke alltid. Enkelte antidepressiva som Wellbutrin og Fluoxetin gir som regel vektnedgang.

Grovt forenklet så hemmer antipsykotika dopamin på ulike måter og er en av forklaringene på økt matlyst, medisiner som øker dopamin som wellbutrin eller ritalin gir typisk mindre matlyst. Økt serotonin som ssri gir kan ofte og gi mer matlyst, men det finnes unntak som f.eks fluoxetin.

Er endel individuell respons i tillegg. Jeg gikk på seroquel fast for søvn i 4 år og gikk ikke opp i vekt, andre jeg kjenner har gått opp, en har gått ned i vekt etter at han begynte for 2 år siden.

Ofte er det en dose-respons knytta til bivirkningene. Noen står nok på for høye doser og kan i samråd med lege trappe ned eller prøve annen medisin for å se om det hjelper.
Sist endret av OneofaMind; 26. september 2019 kl. 07:48.
Anonym bruker
"Tom Pigghå"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Trådstarter
Det her du skriver OneofaMind om at antipsykotika hemmer dopamin, er ikke det en ganske uheldig virkning mtp økt depresjon, eller økt russug etter dopaminøkende rusmidler/aktiviteter, når man går på antipsykotika? Eller vil det faktisk gi motsatt effekt og for eksempel dempe russug/dopaminbehovet?, tenker da på når man har/har hatt særlig kokainavhengighet(dopaminøkende rusmidler). Vet ikke helt åssen å tolke det
Det er veldig komplisert da det finnes ulike typer dopaminreseptorer etc, men grovt sett virker mange typer antipsykotika "hemmende" på ulike prosesser knytta til dopamin da for mye dopamin i visse områder i hjernen ser ut til å øke risk for psykose selv om forskningen ikke er helt i mål med å gi en fullgod forklaring på dette . Både dopamin, noradrenalin og serotonin er knytta humør, lykkefølelse, matlyst, sexlyst osv i varierende grader. 2 personer med tilsynelatende lik depresjon kan ha effekt av ulike medisiner som påvirker ulike mekanismer i hjernen.

Hva russug angår kommer det veldig an på hva skags rus personen søker, mange misliker stimulantrus og ønsker å roe seg. Endel bruker antipsykotika for å lande etter stimulantkjør, seroquel er populær til det.
Anonym bruker
"Tom Pigghå"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Trådstarter
Sitat av OneofaMind Vis innlegg
Det er veldig komplisert da det finnes ulike typer dopaminreseptorer etc, men grovt sett virker mange typer antipsykotika "hemmende" på ulike prosesser knytta til dopamin da for mye dopamin i visse områder i hjernen ser ut til å øke risk for psykose selv om forskningen ikke er helt i mål med å gi en fullgod forklaring på dette . Både dopamin, noradrenalin og serotonin er knytta humør, lykkefølelse, matlyst, sexlyst osv i varierende grader. 2 personer med tilsynelatende lik depresjon kan ha effekt av ulike medisiner som påvirker ulike mekanismer i hjernen.

Hva russug angår kommer det veldig an på hva skags rus personen søker, mange misliker stimulantrus og ønsker å roe seg. Endel bruker antipsykotika for å lande etter stimulantkjør, seroquel er populær til det.
Vis hele sitatet...
Hva med langvarig kokain og amfetamin (stimulant/dopamin) -misbruk, øker antipsykotika suget, fordi man enda sterkere savner/mangler dopamin pga medikamentene? Eller har det evn noe effekt på å dempe suget fordi medisinene sperrer dopaminen så man IKKE merker behovet/russuget like mye som før?

Og siden antipsykotika hemmer dopamin, vil det si at medisinen holder dopaminen på normale nivåer, (er klar over at høye nivåer kan påvirke til å utløse psykotiske tilstander), eller at det synker under, slik at en på antipsykotika plutselig kan ha "dopaminmangel"=få dyp depresjon av antipsykotikaen?

Sorry om jeg spør krøkkete her
Jeg kjenner ikke virkemekanismene eksakt, men vanlige antipsykotika gir ikke meg bekjent lavere dopaminkonsentrasjon, men kan f.eks gjøre noen reseptorer mindre følsomme så dopamin gir mindre virkning. Meg bekjent får du ikke dopaminmangel av AP, men enkelte funksjoner kan bli redusert da dopaminet virker svakere.

Om noen har bedre svar bidra gjerne, kan ikke nok om dette til at jeg kan gi deg bedre svar :/
Sist endret av OneofaMind; 26. september 2019 kl. 17:14.
Anonym bruker
"Bred Hjort"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Sitat av Anonym bruker Vis innlegg
Når jeg ble frisk og sluttet på medisiner fant jeg tilbake til treningsgleden og da normaliserte både vekt og utseende seg rimelig kjapt.
Vis hele sitatet...
Blei utseendet ditt helt normalt igjen, som før du begynte på medisinene?

Går dette generelt bort etter at man seponerer dem?
Anonym bruker
"Tykk Gjørs"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Jada, utseende ble som normalt og når jeg ser bilder av meg nå og før jeg begynte på medisiner og hvordan jeg så ut mens jeg tok medisiner så er det kjempestor forskjell. Er litt vanskelig å forklare. Det er som hele ansiktet svulmet opp. Ikke som på en feit slask med dissende dobbelthaker men kanskje mer oppblåst i fjeset. En gang jeg snakket med andre om det var det noen som omtalte det som månefjes. Aldri hørt det bli kalt månefjes før, og månefjes er ikke noe jeg automatisk sidestiller med medisinfjes. Det var forresten noen som fant bilder av av tidligere KRF statsminister Bondevik, tror kanskje han tok samme medisin for han også endret utseende på medisiner men fikk normalt fjes når han sluttet.

For de som trenger den type medisiner vil jeg si at om du skulle få oppblåst fjes så er det en lav pris å betale for å bli frisk og få fred i hodet. Og når medisinene legges bort så går utseende tilbake til normalen. For ts og hans problem må han finne svaret selv.