Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  9 1685
anonymbruker
8 1
Hei, prøver meg her for å høre om noen vet hva jeg kan kreve, evt. lignende erfaringer.

Så min historie kort fortalt. Som 17 år fikk jeg jobb hos en dagligvarebutikk, og fikk tarifflønn lik 120 kr timen. I likhet med alle andre kjeder, trodde jeg at jeg ville gå opp til 155-158 kr i timen etter jeg fylte 18 år. Dette både fordi jeg har lest litt rundt om, og via venner i andre butikkjeder. Jobbet i 2 mnd ca før jeg fylte 18 år. Spurte jo selvfølgelig sjefen, men han mente det var tom. 18 år. Ga jo lite til null mening, men godtok det da jeg ikke orket styr ettersom det kun dreide seg om noen hundrelapper i mnd.

Nå har jeg derimot jobbet mye feriedager, og vaktlistene er helt jævlige. Dette er mens jeg går på skole, siste år på VG3. Jeg er nå dritlei underbetaling, selvfølgelig, og ønsker å "kjempe min kamp". Så spørsmålet er egentlig om jeg har krav på etterbetaling fra de siste månedene, da sjefen har snytt seg unna.

Vet fra andre kollegaer og tidligere ansatte at sjefen alltid har prøvd dette, så kan nesten med sikkerhet si at dette er gjort med forsett og viten og vilje. Sluntrer unna på mye annet óg, men skal ikke gå i detalj på det. Det dreier seg vel om 5000 kr etterbetaling. Ikke den altfor store summen, men jeg er selvfølgelig lei og burde ha tatt det opp for lenge siden.

Noen tanker, tips eller annet? Regner nesten med at jeg har loven på min side siden denne unnasluntringen er gjort bevisst, men ønsker naturligvis å slippe og gå så langt i denne saken. Egentlig mer prinsipp.
nso
popålol
nso's Avatar
Administrator
Det er ikke minstelønn eller lovbestemt lønn basert på alder i Norge. Du må reforhandle kontrakten din for å få lønnsforhøyelse.
anonymbruker
Trådstarter
8 1
Sitat av nso Vis innlegg
Det er ikke minstelønn eller lovbestemt lønn basert på alder i Norge. Du må reforhandle kontrakten din for å få lønnsforhøyelse.
Vis hele sitatet...
Klarover det. Men butikken følger tariff, og tariffen sier vel at som 18 år har man rundt 155 kr timen. Jeg har spurt om ny kontrakt/reforhandle, men sjefen sa nei fordi han mente denne timesatsen gjaldt tom. 18 år.
Sitat av jooneris Vis innlegg
Klarover det. Men butikken følger tariff, og tariffen sier vel at som 18 år har man rundt 155 kr timen. Jeg har spurt om ny kontrakt/reforhandle, men sjefen sa nei fordi han mente denne timesatsen gjaldt tom. 18 år.
Vis hele sitatet...
Jeg er ingen advokat, så min kompetanse på området er blanco. Men; det er som nso skriver: Minstelønn er ikke lovfestet i Norge. Hvis ikke arbeidsplassen din har tariffavtale, er lønna noe du og sjefen din avtaler. Jeg anbefaler deg å gå grundig igjennom dokumentbunken jeg håper du tok kopi av og skrev under på. Lykke til.
Er du organisert? Hvis ikke er det bare å gi opp....
Hvilken tariffavtale gjelder for deg ?
Kontakt aktuell fagforening og spør. Du burde også melde deg inn i fagforeningen, spesielt siden du benytter avtalen de har forhandlet fram til å kreve en høyere lønn.
anonymbruker
Trådstarter
8 1
Takk for mange svar.

Er dessverre ikke organisert. Usikker på hele systemet her, men det er Virke som er hovedorganisasjonen, og avtalen som gjelder er "Landsoverenskomsten mellom HSH og handel og kontor i Norge". Ender opp på denne siden: https://www.virke.no/tariff-lonn/tar...msten-hk---ny/ . Virker som det er LO som gjelder, bør jeg ta kontakt med de/melde meg inn?
Anonym bruker
"Firkantet Hamløper"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Det er STOR forskjell på å følge tariff og å HA en tariffavtale på bedriften. I varehandel utnyttes det meste, dessverre blitt en del av bransjen. Jeg anbefalerdeg og melde deg inn i handel og kontor (lo-forbundet som har forhandlingsrett i butikk) med en gang. Www.hkinfo.no selv om det er litt sent får du tilgang til compendia (leksikon for arbeidslivet med mange gode svar) og du mest sannsynlig kan få rådgivning om det er rett/ei. For å få Juridisk bistand (evnt sak i retten) i en sak må man ha bært medlem i minst tre mnd, og saken må generelt ha oppstått før man ble medlem :-)

Mvh ansatt i lo-systemet som kjenner varehandelen godt :-)
Mye uhumskheter i den bransjen der-ville lett etter en annen jobb.
Anonym bruker
"Digital Føniks"
Generert avatar for denne anonyme brukeren
Nok et ekempel på ungdom i dag som ikke ser verdien av å være organisert før det er for sent. Enda det kun er lusene 1.5-2% av lønna i kontingent.

Siden du ikke er organisert, har du ikke så mye å stille opp med. Men snakk med tillitsvalgte på jobben, så kan han/hun hjelpe deg å melde deg inn.

Ville også tatt en snakk verneombudet hvis du mener sjefen din ikke oppfører seg som han skal. Verneombud og tillitsvalgt er de eneste du egentlig kan forvente hjelp av i din situasjon.

https://www.arbeidstilsynet.no/hms/r...tillitsvalgte/