Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  1 4428
En avhengighet traume-behandleren min fortalte meg om rett etter han fikk forklart i detaljer hvordan barndommen min var, år etter år, med min oppfatning på den tidEr avhengighet forårsaket av narkotika alene? Eller spiller kronisk stress og traumer i barndommen den avgjørende faktoren ved å forutsi hvem som vil miste kontroll når de begynner å bruke vanedannende stoffer?

Som vårt samfunn forsøker fortsatt å håndtere konsekvensene av 9/11 hele ti år etter angrepene, får den fortsatte rollen som barndoms trauma i avhengighet økende vitenskapelig trekkraft. Tidlig livserfaring programmerer hjernen og kroppen for miljøet den møter: En rolig, pleid oppdragelse vil orientere et barn til å trives under de fleste forhold, mens en stressende, ufruktbar vil forutse det til forhold av knapphet, angst og kaos. Ikke alt stress er imidlertid dårlig. Læring krever litt stress, og å takle intermitterende, milde doser bygger systemet opp, som en muskel. Stress går bare inn i fareområdet for traumer bare når det kommer i "doser" som er for store eller for uforutsigbare eller for og opprettholde over hvilke personen har lite eller ingen kontroll. Paradoksalt sett kan tidlig forsømmelse - et fravær av foreldre - være så traumatisk som åpenbart misbruk.

En studie av barn som deltok på de ti middel- og videregående skoler nærmest grunnen null hvor Twin Towers stod, fant at jo større antall traume-fremkallende faktorer de opplevde, desto mer sannsynlig var barna med å øke bruken av alkohol og andre rusmidler. Disse faktorene inkluderte å kjenne noen som døde, å være personlig i frykt for livet ditt eller for dine kjære under angrepene og hvor nært skolen var til tårnene. Sammenlignet med de uten eksponeringsfaktoren var tenårene med en fem ganger mer sannsynlig å øke alkohol og annen bruk av rusmidler, og de med tre eller flere faktorer var en fantastisk 19 ganger mer sannsynlig å øke sin alkohol- eller narkotikabruk. Ungdommen som økte bruken hadde større problemer med skolearbeidet, lavere karakterer og flere atferdsproblemer, noe som tyder på at de ikke bare brukte stoffer, men som hadde utviklet narkotikamisbruk eller til og med potensiell avhengighet.

Denne undersøkelsen bekrefter en hel del litteratur som viser at jo mer stressende barndomsopplevelsene dine er, og jo mer forskjellige dine stressformer, desto større er oddsene dine for senere livs avhengighet. Undersøkelsen av uønsket barndomsopplevelser (ACE), som omfatter rundt 17 000 deltakere i California's Kaiser Permanente forsikrings program, fant flere, doseavhengige forhold mellom alvorlig barndoms stress og alle typer avhengighet, inkludert overmåling. Uønskede barndomsopplevelser målt med følelsesmessig, fysisk og seksuelt misbruk, forsømmelse, å ha en psykisk syk eller avhengig foreldre, miste en foreldre til død eller skilsmisse, bo i et hus med vold i hjemmet og ha en fengslet foreldre.

Sammenlignet med et barn uten ACE er en med seks eller flere nesten tre ganger mer sannsynlig å være en røyker som voksen. Et barn med fire eller flere er fem ganger mer sannsynlig å bli alkoholist og 60% mer sannsynlig å bli overvektig. Og en gutt med fire eller flere ACE-er er en stor 46 ganger større sannsynlighet for å bli en IV-stoffbruker senere i livet enn en som ikke har hatt noen alvorlige negative barndomserfaringer.

"Dette er ekstraordinære sterke relasjoner," sier Dr. Vincent Felitti, en grunnlegger av ACE-studien og den tidligere lederen av forebyggende medisin ved Kaiser Permanente i San Diego. "Du leser avisen, og kreftskremingen av uken handler om noe som øker risikoen med 30%. Her snakker vi tusenvis av prosentpoeng. "

Den type uønskede opplevelsen gjør ikke stor forskjell i resultatene, ifølge Felitti: Det som synes å være mest, er den kumulative effekten av flere typer stress. For eksempel, etter å ha blitt både fysisk mishandlet og forsømt, er det verre enn å ha blitt fysisk misbrukt alene.

En faktor står imidlertid ut. "Jeg ville ha antatt før vi så på det som sannsynligvis det mest ødeleggende problemet ville være incest-men interessant var det ikke, det var likestilt med de andre," sier Felitti. I stedet merker han: "Den ene med den lille kanten, med 15% over de andre, var kronisk tilbakevendende ydmykelse, det vi kalte som følelsesmessig overgrep," med eksempler som foreldre kaller sine barn dumme og verdiløse. (Studien så ikke på mobbing av jevnaldrende, men andre studier har funnet ut at slikt overgrep kan ha samme negative helseeffekter.)


Ironisk nok er ydmykelse et vanlig tema i avhengighetsbehandling, hvor tøff konfrontasjon til "break" -misbruker forblir en hyppig praksis, til tross for at forskning viser ineffektivitet og skadelighet. Noen såkalte terapeutiske fellesskapsprogrammer, for eksempel, plasserer folk på et "varmt sete", der de konfronteres med deres personlighetsfeil og andre negative kvaliteter, noen ganger i timevis. Andre programmer tvinger folk til å bære ydmyke tegn eller til og med bleier. Seksuell ydmykelse, som å tvinge menn eller tenåringsgutter til å ha på seg skjørt eller kvinner utgjøre prostituerte holdninger, er ikke uvanlig. Selv om vanlige programmer som Phoenix House og Daytop har arbeidet for å eliminere slike nedverdigende praksis, fortsetter de i bransjen, spesielt og tragisk med ungdommer.

Faktisk traumatiserte mennesker som barn faktisk kan bli traumatisert av denne form for behandling, og forverrer både posttraumatisk stressforstyrrelse og avhengighet.

Felitti insisterer på at den beste måten å behandle avhengighet er med empati og medfølelse. "Jeg ville hevde at personen som bruker [narkotika] ikke bruker dem til å få et problem, de bruker stoffer for å finne en løsning, sier han. Selv om enkelte rusmisbrukere ikke har noe tilsynelatende barndoms skader, har minst halvparten hatt minst en form for alvorlig barndoms stress, og mange har opplevelser med flere eksponeringen. Blant personer med mest alvorlige avhengighet er traumer historier allestedsnærværende. Og de med emosjonell sensitivet, som varierer mye med genetikk, kan skape erfaringer som ikke ville være traumatiske for de fleste barn som er svært traumatiske for noen. Selv om all avhengighet ikke er forårsaket av traumer, blir det stadig tydeligere at det kan være en stor del av lidelsen.

Heldigvis sporer den samme nøkkelfaktoren som oppfordrer motstanden hos barn som håndterer kronisk stress, også spenning ifra avhengighet. Det er sosial støtte: om det kommer fra et 12-trinns program som AA, fra familiemedlemmer, en kjærlig ektefelle, venner, andre støttegrupper eller samfunns- og religiøse organisasjoner. Sikre, kjente personer som støtter oss mot stress: Fysiologien til våre stresssystemer er designet for å roe seg med et nærende ord eller berøring fra noen vi stoler på. Hvis vi ønsker å forhindre avhengighet og fremme utvinning, må vi elske mer og stress mindre.
Dette er vel ikke noe nytt? Barndoms traumer vises ofte hos avhengige, kriminelle, voldsutøvere etc. Har vært skrevet mange bøker om emnet og konsensus virker å være at barn som opplever traumer og ikke får bearbeidet disse traumene eller har støtte hos nære personer og lærer seg å bygge gode relasjoner til tross for traumene så er dette noe som ofte manifester seg senere i livet. Enkelt sagt så er det vel slik at endel grunnleggende mekanismer som skal læres som barn ikke blir mulig for traumatiserte barn spesielt de som har lite eller ingen støtte i hjemmet. Kan vise seg i selvskading, utagerende livsførsel, avhengighet og mangel på nære relasjoner i voksenlivet.

Behandling tar ofte tid, og jo trangere kår omsorg og kjærlighet har hatt i barndommen jo lengre tid vil det gjerne ta å få "reprogrammert" hjernen ved terapi.

Traumer kan være så mangt. Det kan være vold, mangel på omsorg, å ikke bli sett eller akseptert av nær familie, overgrep, ulykker eller forferdelig hendelser som du også nevner. De som klarer seg best senere i livet er gjerne de som har ressurssterke foreldre/omsorgspersoner som bryr seg og har forstand og tid til å bygge opp barnet og barnets selvbilde etter traumatiseringen.