Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  5 807
Hei, har lest litt om meditasjon. Har lyst til å prøve det, men skjønner ikke helt hvordan det gjøres :/ Har lest at man får skal få helt ro og fred å alt det der. Men er det virkelig bare å sitte i "indianer-stilling" med henda opp + konsentrere på en ting?

Det er det jeg har lest.

Noen som mediterer og kan si hvordan de gjør det?

TAKK
Hoi! Har alt for lenge hatt lyst til å prøve meditasjon selv, men har dessverre ikke kommet så langt ennå. Anbefaler deg å sjekke ut Elixias meditasjonstimer, som jeg har hørt skal være ganske så bra. Om du ikke er/ønsker å bli medlem der, kan du alltids kaste deg på en gratistime. Timen vil da forhåpentligvis gi deg et lite innblikk i hvordan mediteringen funker. Lykke til!
du kan sitte i lotus posisjon på gulvet, eventuelt halv-lotus posisjon avhengig av hvor myk du er, og observere pusten din mens den går ut og inn - virkelig konsentrer deg om pusten din. denne måten å meditere på er populært kalt zazen, og er sentral i zen-buddhisme.

noen vil kanskje si at du også skal unngå å tenke, mens andre vil si at at det er greit å la tanker oppstå så lenge du sørger for å konsentere deg om pusten.

denne videoen er flott
http://www.youtube.com/watch?v=csyCrcpDs58
Sitat av pwnpaag Vis innlegg
Hei, har lest litt om meditasjon. Har lyst til å prøve det, men skjønner ikke helt hvordan det gjøres :/ Har lest at man får skal få helt ro og fred å alt det der. Men er det virkelig bare å sitte i "indianer-stilling" med henda opp + konsentrere på en ting?

Det er det jeg har lest.

Noen som mediterer og kan si hvordan de gjør det?

TAKK
Vis hele sitatet...
Det finnes jo en haug med meditasjonsteknikker, men mange av disse går ut på dette med konsentrasjon, ja. Denne konsentrasjonen bidrar til å stilne tankene dine om alle de andre hverdagslige tingene som surrer rundt i topplokket ditt hele tida, samt å vise deg at du faktisk i svært høy grad har kontroll over det som skjer i hodet ditt - selvom det ikke alltid føles sånn. Dette vil over tid føre til et generelt roligere sinn, som selvfølgelig bare bidrar til å bringe mer harmoni og trygghet inn i hverdagen din. Andre teknikker vil kanskje fortelle deg at du skal la tankene gå, men observere de istedenfor å involvere deg med de. Muligens litt avansert for starters.

En veldig fin teknikk som er ganske utbredt er å bruke pusten som konsentrasjonsobjekt. Å fokusere ene og alene på pusten, lytte til den og observere den og ikke minst føle hva den gjør med deg. Det er heller ikke nødvendig å sitte i lotus (det kalles ikke for indianer stilling som du så fint sa), men pointet er å sitte komfortabelt med rett rygg slik at pusten flyter så fritt og enkelt som mulig. Går fint an å f.eks sitte på en stol med bena plantet i gulvet. Liggende meditasjon er også bra, men da kan du risikere å sovne.

The basics med denne teknikken er å sitte komfortabelt, lukke øynene og rette all sin oppmerksomhet på pusten. La tankene dine stilne og roe deg ned. Det er egentlig ikke meningen å begynne å kontrollere pusten, noe de fleste nybegynnere gjør, men å bare la den gå så mye som mulig av seg selv mens man bare kjenner, lytter og observerer. Med en gang tankene dine og fokuset ditt vandrer avgårde så er det viktig å være oppmerksom på at dette skjer, og dra seg inn igjen til pusten. Jo mer tid du bruker på denne teknikken jo mer vil du beherske den, da det føles helt håpløst å ha noe vellykket meditasjon i starten for mange. Man kan nesten sammenligne det med å temme et dyr, bare at i denne sammenhengen temmer du ditt eget sinn og gjenopptar kontrollen som du så unødvendig har trodd du ikke har.

Du kan jo prøve denne teknikken litt og se hvordan det går. Videre finnes det massevis av info rundt omkring på nett som tar for seg forskjellige teknikker, for ikke å snakke om bøker. Om du virkelig har en interesse av å begynne med dette så er det å lese seg opp et godt sted å starte. Lykke til!
Sist endret av Sky; 26. august 2009 kl. 17:39.
For å komplettere Skys utmerkede svar litt:

I prinsippet kan du meditere på hva du måtte ønske idet meditasjon er en form for avslappet oppmerksomhet. Pusten er imidlertid mye brukt fordi den alltid er tilgjengelig og er den ubevisste kroppsaktiviteten du kan observere og kontrollere med bevisstheten. Bare det å stå, sitte eller ligge avslappet vil straks roe åndedrettet og dette igjen vil automatisk føre til roligere tankegang og stilne emosjonene. Du vil snart erfare at det ikke er mulig å være hverken emosjonelt eller tankemessig i virkelig opprør samtidig som du har et dypt og regelmessig åndedrett. Dette vil naturligvis virke gunstig på ulike sider ved ditt liv. Etter noe øvelse vil du kunne meditere på pusten nær sagt hvor det skulle være og slik bedre din balanse og ro.

Det er også et annet fenomen knyttet til pusten som gjør den velegnet som objekt for konsentrasjon. Gjennom pusten kvitter kroppen seg med mesteparten av avfallsstoffene sine. En rolig og dyp pust vil derfor rense blodet effektivt, noe som vil styrke deg fysiologisk, psykisk, mentalt og åndelig og slik hjelpe deg både i det daglige og i meditasjonen. I tillegg vil et rolig, regelmessig og fullstendig åndedrett øke ditt generelle energinivå noe som gir ytterligere gevinst. Din bevissthet er nemlig nøye forbundet med ditt energinivå. Du sovner jo når du har tappet deg for energi gjennom dagens arbeid. Å øke ditt generelle energinivå vil styrke din oppmerksomhetsevne.

Disse helt enkle prinsippene kan du på ufarlig vis prøve og erfare gyldigheten av selv. Når det gjelder energimanipulasjon utover dette, vil jeg anbefale kyndig ledelse. Noen av teknikkene er riktig utført meget effektive og bør absolutt ikke praktiseres prematurt. Å gå i gang med ulike yogateknikker, herunder pusteteknikker utover det som er nevnt over, kan føre til uønskede effekter.