View Single Post
Sitat av adrian nor
Spiss fleinsopp er vanskelig å bestemme, og den har farlige og giftige dobbeltgjengere som trevlesopper, klokkehatter og rødskivesopper. To farlige dobbeltgjengere, som ofte kan vokse på de samme grasbakkene som spiss fleinsopp, er silketrevlesopp og spiss trevlesopp. Begge inneholder muskarin som virker på det parasympatiske nervesystemet (denne gangen virke som agonist til transmittorstoffet acetylkolin).
Vis hele sitatet...
Har man sagt a....

Trevlesopp:
Små til middels store sopper med radiære tråder/trevler/skjell på hatten. Brunt sporepulver, lyse skiver som senere blir brune, spermatisk lukt, inneholder muskarin. Du må vite at mange er farlig giftige.
Skog/kalkbunn, hvit hatt som ung/så skittenbrun/blir kjøttfarget i sprekker og ved berøring,vond lukt, forsommer til sensommer, meget sjelden.
Løv/bar,blekt strågul spisspuklet hatt oppsprukket i kanten,gule skiver.
Vis hele sitatet...
Mørk trevlesopp
Trevlesopp
Flere trevlesopp

Klokkehatter: Veldig giftig.
Barskog på stubber av bartrær(sjelden løvtrær), brun 2-4 cm hatt med mørk kant,i væte gjennomskinnelig stripet kant, brun stilk med hudaktig ring,ikke skjell på stilken,ofte mycelfilt ved stilkbasis. Forgiftning som Hvit/Grønn fluesopp. Meget farlig dobbeltgjenger til Stubbeskjellsopp som er større, noe kraftigere ring høyere opp på stilken, ofte lengdestripet stilk over ringen, små skjell på stilk nedenfor ring først lyse og siden mørkere brun, aldri hvit mycelfilt ved stilkbasis.
Vis hele sitatet...
Bilds of die poisonous klokkehatts

Rødskivesopp:
Stor slekt av svært ulike sopper. Du må vite at disse lett kan forveksles med spiselige musseronger.
Blek grå/halmgul/nesten hvit og glatt silketrådet trevlet hatt,utrandete temmelig fjernstilte krem/laksefargede skiver, stilk fintrådet/fnokket/bøyd, soppkjøttet hvitt og hardt, bitter ettersmak,mel/harsk oljelukt, løvskog(Eik), Halden>Kristiansand,giftig. Kan ligne Vårfagerhatt og Puddertraktsopp.
Vis hele sitatet...
Mørktannet rødskivesopp
GIS

Kan forstå at en førstegangsplukker som ikke har gjort leksa si kan forveksle et par av disse med flein, men en førstegangsplukker som ikke har gjort leksa si skal ikke gå på fleinjakt uansett.