View Single Post
Samer er urfolk både ifølge norsk lov og de faller under alle definisjoner av urfolk som brukes i internasjonale sammenhenger, for eksempel ILO-169 konvensjonen. Grunnen til at samene har et særskilt vern rundt sin levemåte er at de på mange måter "var her først", hvertfall når man tenker på etableringen av kongeriker og nasjonalstater (i dag benyttes betegnelsen Stat, siden vi er flere nasjoner som lever sammen innenfor staten).

Et eksempel er at samer tradisjonelt ikke hadde samme tanker om eierskap til land/eiendom som nordmennene. De var nomader og forhold seg til det vi ser på som bruksretter i dag. Når vi for noen hundre år siden kom til områdene deres og hevdet at landet og grunnen var vår og at de i motsatt tilfelle måtte legge fram skriftlige bevis på at de eide jorden (basert på et juridisk system vi hadde laget og de ikke forsto), så mistet de mange av de "bruksrettighetene" de alltid hadde hatt. Samer fra gammelt av hadde ikke noen tradisjon for skriftspråk, men belager seg mer på muntlig språk og tegn/symboler, og de ble derfor et lett offer i den prosessen. Sånn sett kan du si vi er okkupanter og derfor har de et mindretallsvern i dag.

Det blir selvsagt en annen runddans hvis man ser på historien i et enda lengre tidsperspektiv. Da ser man at områder og det vi i dag ser på som landegrenser alltid har endret seg og det blir da vanskelig å trekke opp en linje hvor man bestemmer at "dette er startpunktet", for så å begynne å nøste opp i hvem som er de rettmessige etterkommerne. Det er feks. funnet helleristninger i de områdene samene har benyttet, og de er 5000-7000 år gamle (altså før samenes tid), så det tyder jo egentlig på at de som lagde helleristningene var der først, men hvem de var vet vi ikke veldig mye om. Det er med andre ord vanskelig å si at noen har en hardcore enerett til et område fordi de "var der først", men samtidig vil man ikke at de som er sterke eller listige nok til å få kontroll over et område ikke skal hensynta de man har okkupert det fra. Sååå her er vi idag, med disse kompromissene.
Sist endret av noiapingvinen; 20. september 2023 kl. 10:46. Grunn: Skrivefeil og klarspråk