View Single Post
Sitat av wildthing Vis innlegg
Tar i gjennomsnitt 13-15 år å utvikle og teste en vaksine, men nå har de liksom greid det på 8 mnd?
Vis hele sitatet...
Har vi alle glemt ebolautbruddet langs vestkysten av Afrika allerede? Utviklingen av ebolavaksinen var ikke like ekstrem som de kommende covid-vaksinene, men dæven steike hvor fort det gikk når de først begynte å kaste penger på prosjektet!

Jeg fatter ikke hvorfor så mange henger seg opp i tidsaspektet. Det har aldri vært mye penger i vaksiner og det har derfor aldri vært en veldig prioritert oppgave å utvikle de. Da tar det lang tid. Når det brenner på dass og man mønstrer alt som kan krype og gå av farmasøytisk kompetanse, så går det fortere. I tillegg er mange vaksiner gamle, og gjennomsnittstiden på utvikling har jevnt og trutt gått nedover. Derfor sier gjennomsnittlig utviklingstid på vaksiner som er i bruk nokså lite om hva vi kan forvente av nyutviklede produkter.

Spørsmålet er ikke hvor fort utviklinga går, spørsmålet er om alt har blitt gjort etter boka og de vanlige reglene har blitt fulgt. Kan man spare tid ved å kutte hjørner, droppe testing og ta tvilsomme snarveier? Ja, absolutt. Men har det blitt gjort i utviklinga av covid-vaksinene? Nei, definitivt ikke! Man kan nemlig også spare tid ved å kaste penger og ressurser på problemet.