View Single Post
Det følger av straffeprosessloven § 296 at dersom, du som vitne, plutselig ikke skulle huske, at gjengivelse av den "leses opp såfremt det foreligger motstrid mellom vitnets forklaringer, eller når det gjelder punkter som vitnet nekter å uttale seg om eller erklærer at det ikke husker."

Skulle du ikke møte opp hjemler § 297 samme opplegget. Forøvrig risikerer du straff jf. straffeloven § 221. Videre risikerer du å bli fysisk avhentet av politiet, jf. straffeprosessloven § 115.

Å påvirke vitner er meget alvorlig, og er straffbart. Du burde forsøke å søke hjelp hos politiet, selv om det kan være vanskelig.

For å svare bedre på spørsmålet ditt: Det varierer. Jeg regner med at avhøret av vitnet er foretatt av politiet? Dersom den tiltaltes forsvarer ikke var med på det avhøret, og tiltaltes rett til kontradiksjon dermed ikke er i behold (med andre ord at tiltaltes forsvarer er tilstede og evt. også stiller spørsmål under avhøret), følger det av EMDs (herunder Unterpertinger-saken) praksis at å bruke vitnemålet som helt avgjørende bevis i saken, strider med retten til en rettferdig rettergang, i EMK art. 6.

Med andre ord kommer det an på hvordan resten av bevisene i saken er. Dersom det er andre beviser vil nok vitneavhøringen fra politirapport bli tillatt opplest, men den frie bevisbedømmelsen tilsier at beviset, i og med at det er kommet til uten kontrakdiksjonsmuligheter, vil være noe "svakere". Dette er det, så vidt meg bekjent, ikke noe klart fasitsvar på.
Sist endret av sokkejohn123; 18. desember 2019 kl. 01:26. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.