View Single Post
For å forenkle ganske kraftig:
Problemet med Clinton er at hun er politiker. Så er det på mange måter slik i USA at problemet ikke først og fremst er politikerne, men systemet. De "beste" politikerne er de som evner å utnytte systemet. Valgsystemet i USA i stor grad er et "winner takes it all" system, samtidig som det er basert på personvalg snarere enn parti. Clinton er i så måte hverken bedre eller verre enn de fleste andre politikere i USA, kongressen er overbefolket av gamle mennesker, for hvem det viktigste er å tilfredstille sine egne lokale velgergrupper for å sikre gjenvalg. Legg så til at (det i praksis) to-parti-systemet har medført at de fleste valgkamper handler om de 5-10% av velgerne som befinner seg mellom partiene. Dette medfører igjen at små grupper, f.eks. konservative kristne i sørstatene, latinamerikanere i Florida m.fl. får uforholdsmessig stor påvirkning på løftene i valgkampen.

Problemet med Trump er at han er ikke politiker. Dette gjør ham attraktiv for velgergrupper som er lei av systemet og føler at politikerne ikke er der for dem, men politiker har i dag blitt en profesjon, nærmest som snekkere og murere. At de fleste høytstående politikere stort sett har en lang politisk karriere bak seg skyldes ikke bare at man må ha forbindelser, å styre et land krever mer enn ideologi og ønske om å gjøre noe godt. Trump gir på mange måter inntrykk av at han ser på det å være president som å være sjef i USA, på samme måte som han selv er sjef i "Trump AS". Altså at når han gir beskjed om å bygge en mur mot Mexico så kan noen straks begynne å bestille betong. Utenrikspolitisk virker han å leve i en boble, der han innbiller seg at resten av verden står klar til å spørre "Hvor høyt?" når USAs president sier "Hopp!".

Så har man da fått en situasjon der mange velgere heller ikke lenger forstår det politiske spillet og faget, de hopper derfor rett i fanget på mannen som har enkle løsninger - selv om han i liten grad har kommet med noen plan for hvordan disse skal kunne gjennomføres. "Bygg en mur, send regningen til Mexico, og vipps har vi stanset all ulovlig immigrasjon".