View Single Post
Noe av problemet med å vurdere hvor skadelig snus er, er at det ikke finnes nok grunnlag for å si så mye sikkert på lang sikt. Erfaringen fra forskning på sigarettrøyk er at det lenge ble ansett som relativt ufarlig, men så ble man gjennom over 20 år gradvis klar over at det var langt farligere enn noen hadde trodd. Farligere for hvert år omtrent, helt til det ble så ille at røyking ble bare flaut.

Det føres statistikk over dødsfall og sykdom, og når noen dør av kreft i bukspyttkjertelen, hjerteinfarkt eller brystkreft blir det registrert om vedkommende var en røyker eller ikke, noe som over lang tid har vist at røyking har skyld i langt mer enn bare lungekreft som man først trodde.

Når det gjelder snus har det ikke vært så veldig ubredt før de aller siste årene. Nå står det på pakka at snus kan være skadelig og er avhengighetsskapende. Man vet rett og slett ikke sikkert, selv om man anser det som sannsynlig at det er farlig. Men med tiden, når dataene kommer inn og det er mange som har snust i 30-40-50-60 år, vet vi mer.

Vil man være på den sikre siden er det nok best å la være.