View Single Post
I hate Theater.
Henrik-Vanger's Avatar
Donor
867
Når det kommer til høyere grader så hender det fra tid til annen at svært høytstående personer har på sett og vis designet sine hodeplagg (samt insignia).

Hodeplagg som da går stikk i strid med hva som normalt. Ypperlig eksempel på denne påstanden er Josef "Sepp" Dietrich, mangeårig kommandant for Hitler's livvakter (Leibstandarte SS Adolf Hitler) 1. SS Panzer Div LSSAH. Dietrich var en av 4 menn som noengang skulle få graden som Obersgruppenführer i SS, andre var Franz Xaver Schwarz (Reichsschatzmeister i NSDAP, Æresgrad som Oberstgruppenführer, ingen kommandograd), Paul "Papa" Hausser (Mest kjent som sjef for Das Reich) og Kurt Daluege (Daluege var som fungerende sjef for Ordnugspolizei SS Oberstgruppenführer und Generaloberst der Polizei). Ryktende vil ha det til at Hermann Göring ble tilbudt graden som Oberstgruppenführer i 1944 av Heinrich Himmler, men at han takket nei. Dette er ikke dokumentert meg bekjent.

Heinrich Himmler som sjef for SS hadde sine unike kravspeil samt skulderklaffer som var for graden Reichsführer SS, likt design annet enn fargen som feks Reichsjugendführer (sjef for Hitlerjugend) eller SA Stabschef. Heinrich Himmler brukte lue for SS Generaler, fra Oberführer til Reichsführer hadde man vanlige SS luer med fløyelsbånd og piping i sølv, SS offiserer hadde også fløyel men hvit piping. Underoffiser hadde hvit piping men ikke fløyel. Nå ser jeg bort ifra regulasjonen om fargepiping på SS luer (rosa for Panzer, "burgunder" for Nebelwerfer etc).

Uansett så var det temmelig enkelt, SS Generaler brukte sølvpiping på sine luer, slik var det. Annet enn Josef Sepp Dietrich, Dietrich brukte gull piping på sine luer uttover i krigen, det samme som Generaler i Hæren brukte (de hadde ikke fløyelsbånd). Trolig hadde han dette fordi han ønsket at sin uniform skulle være mer lik hæren. Han hadde også SS armørn i gull samt Adolf Hitler armstripe i gull, som var helt utenfor det som var korrekt. Han brukte også fra tid til annen en helt vanlig hær ørn på sin lue, samt at han også brukte lue for generaler i hæren med SS merker på. Bare rot, men som sjef for LSSAH så gjorde han som han ville.

Dietrich avbildet her som Obergruppenführer, med noe som helt klart er en hær generals lue (ikke svart fløyel på luebåndet).
Name:  dietrich.jpg
Views: 135
Size:  78,7 KB

Dietrich med SS lue med Hær Ørn.
Name:  Bundesarchiv_Bild_183-J06632,_Sepp_Dietrich.jpg
Views: 157
Size:  48,2 KB

En av Dietrich's SS luer, gullpiping med hær ørn. Helt fullstendig galt, men helt original. Privat Samling i USA.
Name:  dietrichHAT.jpg
Views: 140
Size:  59,1 KB

Hermann Göring er hadde også unike insignia samt lue som Reichsmarschall, dette er ikke på noen måte like utenkelig som Dietrich's opplegg. Göring hadde en unik grad, som bare han hadde. Men, meget mulig han hadde en finger med i spillet når hans luer ble designet da han var en jålebukk.

Göring's hodeplagg (som Reichsmarschall) er ofte unike i fargen (noe helt annet enn Luftwaffe generaler). Göring's luer var ofte "lyseblå", med lyseblått fløyelsbånd med direkte håndbrodert Luftwaffe Kokarde, samt en eikeløvskrans som snor seg rundt hele luebåndet, alt i gull. Han hadde andre typer luer også, men det er denne som er mest kjent for han.

Name:  ebay-Return-Luftdag_peterBosco042.jpg
Views: 132
Size:  73,2 KB

Original Hermann Göring lue, Peter Jackson's samling. Dette er ikke den samme som han har på seg på bildet over, der er ikke ørnen direkte brodert på lua, det er den på denne her. Lua til Jackson er nøyaktig den samme lua som Göring hadde på seg da han ble intervjuet av de allierte oppe i Obersalzberg like etter krigen.
Name:  agor1.jpg
Views: 204
Size:  42,6 KB

Har postet dette bildet før, men dette er nøyaktig den samme lue som den rett over.
Name:  göring.jpg
Views: 156
Size:  42,6 KB


En annen personlighet med en litt unik smak er General Douglas MacArthur, han også hadde en temmelig "unik" lue. Selv skal han ha refferert til den som en lue for Feltmarskalk i den Filippinske Hæren (han var det også). Som "General of the Army" så kunne vel han også gjøre litt som han ville. Lua tilsvarer vel på en eller annen måte "General of the Army".

Den er på en måte ikke helt ulik lua til Göring, samme opplegget med direkte håndbrodert eikeløvskrans samt insignia i midten, litt mer gull på denne siden det også er eikeløv i gull på selve "skyggen".

General Douglas MacArthur.

Name:  mac.jpg
Views: 128
Size:  95,4 KB

lua hans.
Name:  macHAT.jpg
Views: 124
Size:  51,2 KB