Tråd: Kapitalisme
View Single Post
Sitat av JohnGalt Vis innlegg
Du må skille på voldsmakt og fredsmakt! Den store forskjellen mellom voldsmakt og fredsmakt er at voldsmakt får folk til å gjøre ting de IKKE vil. Fredsmakt får folk til å gjøre folk de VIL ved å appellere svært sterkt til deres ønsker og egeninteresser. Ser du forskjellen nå?
Vis hele sitatet...
Ja, det er en forskjell. Men har du virkelig tenkt til å påstå at et selskap som har større inntekt enn en nasjons GDP, ikke har tilsvarende eller større makt en myndighetene i nasjonen? Og ser du ikke at man kan bruke "fredsmakt" på en måte som appellerer til menneskers umiddelbare ønsker, men som strider imot menneskenes langtidsinteresser? "Stem på dette partiet du, så skal vi øke lønna di litt (men vi sier ikke noe om at når partiet har senket minstelønna så kan vi senke lønna di til noe som var mye mindre enn før)".

Måten du ordlegger disse maktformene på får fredsmakt til å høres mye bedre ut enn voldsmakt, men det er ingen grunn til at fredsmakt ikke skal kunne brukes til onde ting, og voldsmakt til gode ting.

Sitat av JohnGalt Vis innlegg
Lykke har null korrelasjon med materiell likhet, men det er en korrelasjon mellom lykke og økonomisk frihet. Det er jo ganske logisk, ikke sant?
Vis hele sitatet...
Kilde?

Intuisjonen din sier at flere valg = større lykke. Men intuisjonen din tar feil. I motsetning til din egen påstand et det ekstremt lett å finne kilder til dette via Google, og det er dessuten et ganske elementært faktum innen psykologi.

Nei, det er ikke logisk at økonomisk frihet er korrelert med lykke. Det er en vilkårlig påstand som krever empiriske bevis.