View Single Post
Lest kjapt igjennom tråden og er litt overrasket over at folk ikke er klar over at det finnes lamper som skal ha 230V inn selv om pærene kun er på 12V.

Først: Den gul/grønne ledningen er ikke uten betydning i mange tilfeller. Er stikkontaktene dine jordet? Da ser de slik ut: (legg merke til den metall-lederen som stikker ut 4 steder i kontakten)
http://www.vias.net/catalog/images/Foto5739.jpg

Om de ser slik ut SKAL den gul/grønne lederen kobles til.
Hvis stikkontaktene i rommet ditt ikke er jordet skal du IKKE KOBLE TIL den gul/grønne ledningen.


Etter hva du har fortalt, så har ikke du gjort noe feil. Det er en feil på lampen. Gå tilbake der du har kjøpt den og reklamer på den.

Sitat av Provo Vis innlegg
Dette har du strengt tatt ikke lov til å gjøre selv, ettersom den ikke kobles til med støpsel, og ettersom du tydeligvis er litt usikker på hva du gjør så anbefaler jeg at du følger regelverket og henter inn en elektriker til å skru opp lampen din.
Vis hele sitatet...
Det har vært en litt uskreven regel at ufaglærte har lov å koble til lampene sine i sukkerbiter. Det har lenge blitt praktisert at elektrikere har installert hus der takpunktene har hatt taklokk med en sukkerbit på undersiden for tilkobling av lamper.

Men når NEK400:2010 trer skikkelig inn til neste år har de ikke lov til å koble lampene sine selv. Da har alle takpunkt et innebygget "svenskestøpsel" for å forhindre at ufaglærte kobler selv.

Legger ved en link til en pdf-fil utarbeidet av NELFO over hva hvermansen har lov å gjøre når det kommer til elektrisitet (ihvertfall frem til 1/1-2011) http://www.nelfo.no/...ng/montveil.pdf