View Single Post
Tenker du å ta utdanning i utlandet eller arbeide? Det står heller ikke noe om alderen eller utdanningen din så utifra innlegget forutsette jeg at du går i 9ende?

Ift utdanning er det veldig mange tilbud fra du begynner på videregående av. Tidligere enn det må du nok inn på internatskole eller lignende. Ikke så rart egentlig at andre land ikke tilbyr å ta imot 15 år gamle nordmenn når de har tilstrekkelig med problemer ift sin egen populasjon.

Arbeid i utlandet er vanskeligere, av flere grunner. Som Marken sier vil du kunne slite med å få oppholdstillatelse dersom myndighetene ikke anser deg som en person som "har noe å tilby", altså bringer mer kompetanse inn i landet.

Dernest må du ha en arbeidsgiver. Det er som regel dyrere for en norsk arbeidsgiver å sende deg til utlandet enn å ansette noen derfra. (eksempelvis kan nevnes oljeindustrien som sender folk verden over men med en gang oljeprisen synker blir en haug med folk tilbakekalt - det er mye dyrere for dem å ha en nordmann i Amerika og en amerikaner i Norge når de like gjerne kunne gjort hverandres jobb) Som i eksempelet er etterspørsel og tilbud på arbeidskraft sentralt, og det er nå sånn i dag at det er høy etterspørsel for folk med høy utdannelse, mens det er høyt tilbud av folk med lav utdannelse. Særlig når "mottakerlandet" i ditt tilfelle selv har høyt tilbud på arbeidskraft har de potensielle arbeidsgiverne ingen oppfordring til å ansette deg.

Hvis du kun er ute etter jobb i et halvt år så prøv å tenk hva du har å tilby som ikke alle andre kan. Hvis det stemmer at du går i 9ende klasse er det svært få muligheter (om noen). Er du derimot eldre kan du prøve deg som bartender, turguide etc da du trolig snakker bedre engelsk enn normalbefolkningen (enn så lenge) i mange land.