View Single Post
Sitat av Turbolego Vis innlegg
Din definisjon av hva som er piratvirksomhet er ikke den samme som platebyråene har.
Vis hele sitatet...
Bryr meg egentlig ikke om hva plateselskapene mener om dette. Vil de være med, får de henge på. Det som styrer mine handlinger er lovverket, og det som anses som mer eller mindre akseptert i samfunnet moralsk sett.

Hvis du i dag tar din lovlig kjøpte CD og stapper inn i en PC/Mac med iTunes, Windows Media Player eller lignende, så kan begge disse programmene konfigureres til å kopiere (rip'e) musikken og legge i ditt bibliotek automatisk. Hvorvidt det er automatisk eller manuelt, er ikke så vesentlig. Men det var mest for å illustrere hvor vanlig dette er.

Da har du en kopi av musikk fra en lovlig kilde. Tidligere var dette fullt lovlig, så lenge du ikke videredistribuerte musikken. Først da ble det ansett som piratvirksomhet. Nå er jeg ikke 100% oppdatert på hva som er gjeldende rettspraksis på dette området nå, så det er mulig at det er innskjerpet.

Moralsk sett har jeg i alle fall ingen betenkeligheter med dette. Plateselskapet har fått sin inntekt, og jeg bør få lytte på musikken på det mediet som passer meg best i øyeblikket.

Med Spotify får man også tilgang til musikk fra en lovlig kilde. Man betaler for bruken ved at man låner sitt øre til reklamen, eller kjøper et abonnement uten reklame. Dersom man velger å ta opp lyden fra sin PC mens Spotify spiller, for deretter å høre på denne lyden igjen ved en senere anledning, har man neppe brutt loven (igjen med samme forbehold om oppdatert rettspraksis). Velger man å videredistribuere et slikt opptak, så har man naturligvis gått over en grense.

Nå skal det riktignok sies at Spotify ikke ønsker at det skal tas opp musikk fra tjenesten, og dette er regulert i brukeravtalen. Men det blir vel på samme måte som at CD'en i eksempelet ovenfor er merket med "ulovlig kopiering forbudt" - eller tilsvarende jodling på nynorsk / engelsk.

Jeg antar plateselskapene har sett på muligheten for opptak fra streamingtjenester, og ser på det som en kalkulert risiko. Det er 2.971.885 sanger på Spotify i skrivende stund (search -> year:0-3000). Hvis hver sang tar i snitt 3 minutter, vil det ta nesten 17 år med kontinuerlig avspilling for å kopiere all musikken. Og når dette gjøres for å dekke et behov hvor det ikke er nett (som i bilen eller på hytta), så bør ingen fly av hengslene for dette.