Tråd: Snåsamannen
View Single Post
Trigonoceps occipita
vidarlo's Avatar
Donor
Det er ingen som har hevda at placeboeffekten er noko galt i. Tvert imot er det veldig viktig del av medisinen, og blir brukt i helsevesenet (under namnet placeboeffekten). Det er ikkje poenget her. Poenget her er om HEALERE har effekt *utover* placeboeffekten. Om en skodespelar har like god effekt som en healer kan en konkludere med at 100% er placeboeffekt. Det vil ikkje sei at folk ikkje blir friske - det vil berre sei at dei såkalla healarane ikkje er spesielle på andre punkt enn å få folk til å tru at dei får hjelp.

Og naturvitenskaplig tenking forutsetter et ope sinn. Difor må ein ha vilje til å gjennomføre dobbeltblinde studier. Å ha eit ope sinn vil nemleg ikkje sei å blindt godta halvgode studier. Det vil sei å gjennomføre grundige studier uten forutintatt haldning. Desverre er det ikkje så veldig mange healere som vil vere med på det alltid.

Det dobbeltblindstudiene som har vore har forøvrig peika i eintydig retning: det er kun placeboeffekten, og ingenting anna som spelar inn. Om du blar opp i Western Journal of Medicine 1998 finn du eit par slike som muligens er av interesse. Resultata der er ikkje statistisk signifikant avvik frå det ein såg i kontrollgruppa som ikkje fekk ein ekte healer.