PDA

View Full Version : Eksklusiv hjemmebrent


Melkekartong
16. januar 2007, 23:58
Jeg har aldri tidligere brent noe, jeg har råd til å kjøpe en flaske sprit på polet, men etter hva jeg har lest, går det visstnok an å lage veldig god hjemmebrent? (av bedre kvalitet enn det man får på polet?) - I så fall ville det vært kult å få det til :D

Hvordan er fremgangsmetoden for å fremstille sprit av svært god kvalitet?
Min teori;
1. Lage til noe sats, blande i en del sitron, evt. druer.
2. La denne stå en god stund, kanskje så mye som 4 uker på lav temperatur (15°C?), slik at gjæringen går tregt, men får ordentlig god tid til å godgjøre seg?
3. Brenne den, men la det være igjen litt sats, så man ikke får med Fusel? ("all driten").
4. Blande den ut til ca. 30% for å deretter kjøre den gjennom et kullfilter
5. Tilsette sitron, brenne på nytt
6. Blande ut til 30%, kullfilter
7. Tilsette sitron, brenne på nytt.
(Kanskje til og med kjøre på med blanding/kull/brenning en 3. gang? "Triple distilled" :D )

Finito!

Noen innspill/teorier? Har dere noen gode oppskrifter? Er dette dødfødt?
Er det mulig å rense kullet? (Har lest noe sted at dersom man kjører på med 90% på filteret, renser man heller dette enn spriten)
Vil dette filteret funke greit eller er aktivt kull det beste å bruke? http://www.biltema.no/products/product.asp?iSecId=819&iItemId=85453

bobbo
17. januar 2007, 00:43
Du må finne kokepunktet på sitronsyre da...

coz
17. januar 2007, 05:49
det filteret kunne sikkert fungert, men det litt i korteste laget.

ANANEBANANE
17. januar 2007, 10:33
syntes dette hørtes ut som en bra metode jeg, men hva vet vel jeg om heimbrent?

oneHitWonder
17. januar 2007, 10:51
God plan, men har du sjekket ut plastbrenneren? :-D
http://www.amazingstill.com/no/Plastbrenneren.pdf

SnippeX
17. januar 2007, 11:50
I og med at spriten og sitron tilestningen din ikke fordamper ved lik temperatur, så vil ikke det med sitronen din fungere. Smaks tilsettninger kan du vel bare tilsette til slutt uansett?

Taerc
17. januar 2007, 12:08
hmm... hvordan lage skikkelig god hjemmebrent:

1: Lag sats med vanlig turbogjær, 18-20%, 48Timers.
2: La denne stå å gjære seg på rundt 19-20grader i 2-4 uker, (Bruk en økselvegt, skal være på minussiden) altså til den er helt ferdig og alt drit har samlet seg i bunnen til ca 2-3cm gjørme, (resten av satsen er nå helt klar, nesten som vann.)
Vil du gjøre det enda renere hiver du oppi klargjøringsmiddel, da faller al drit til bunn innen et døgn.

3: Hiv satsen over i et rent brenneapparat ved hjelp av en hevert for å slippe å få med grumset i bunnen.
4: Fyr i gang apparatet og ha en temperatur på 78,3 grader akkurat i den høyden der spritdampen forlater stigrøret.
5: Kast det aller første som kommer ut, en bruskork og 2 kansje? ikke så mye du trenger å kaste.
6: La det stå å brenne til det ikke kommer mer ut med en temperatur på 78,3 grader. (ca 3-4timer)

7: Bland spriten, som sikkert nå er 90%-95% med vann til du har ca 40% sprit. (Pleier å være ca 40%sprit +60%Vann)
Dette er fordi kullet har best virkning på sprit som er 37,5% (kjenner du igjen tallet? nesten all vodka er jo 37,5%)
8: Ta et 1,5m langt plastrør, 40mm tykt. Sett et par kaffifiltrer i bunn, helst enda bedre filtre.
Fyll opp røret med glohett vann, la det dryppe ut i bunn i en flaske eller.no.
9: hell over ca 2L kull i trakten som står på røret. fyll vann og kull i trakten til røret er fullt av kull.
10: når trakten er tom for vann slenger du oppi spriten som nå er 40% og så venter du.
11: hvis du brukte glohett vann i trakten og spriten er kald kan du nå kjenne på røret hvor langt spriten er kommet.
12: Når spriten kommer ned til enden setter du en flaske/dunk under røret slik at du får samlet opp den ferdige spriten.
13: Smak på spriten din, det første som kommer ut smaker vann, det er helt rent, du tror ikke det er sprit før du måler det.
Etter 5L sprit igjennom filteret begynner spriten å få pittelitt smak.
Ikke kjør mer enn 10L sprit igjennom filteret før du bytter.

Det er dette som er problemet med dårlig HB.
Folk gidder ikke bytte ut allt kullet for hvær 10 Liter sprit.
Det er stress og det er dyrt for en som lager mye sprit.

Noen siler jo spriten igjennom en 1,5l colafleske med kull, det sier seg selv at denne spriten må smake forferdelig.

Så du kan egentlig kjøpe dårlig HB, sile den skikkelig og du har skikkelig god HB

Følger du denne guiden har du sinnsykt god sprit, som ja.. er bedre smak og lukt enn det du får på polet.

Melkekartong
17. januar 2007, 15:50
Aha! Så filtrering (+ koketemp) er de viktigste faktorene? Tenkte sitronen sannsynligvis ikke kom til å fordampe, men hadde et snev av håp om at den kunne dempe spritsmaken litt.

Siden jeg har lest at mange bruker turbogjær, regner jeg med at det ikke er et sjakktrekk å kjøpe vanlig "IDUN Gjær" på KIWI? ;) Hvor får man i så fall tak i "turbogjær" til en relativt grei pris? Og aktivt kull?

Er det en vanskelig prosess å lage et HBapparat selv? Slik jeg har forstått det, trenger man;
- En lufttett tank med et varmeelement + 2 termostater (en i bunn for å passe på at det ikke koker (er det dette som fører til eksplosjoner?) og en i topp for å sørge for en temp. på 78-80C) og et ("avkjølt") spiralrør i toppen av denne tanken som leder ned mot en annen beholder der man får ut godsakene?

cas
18. januar 2007, 12:19
Skal du ha med sitronsmaken kan du bare droppe å ha den i satsen.
Lag sats med vanlig vingjær, ikke bruk mer enn 6kg sukker til 25 liter sats, da urenheter oppstår med sterkere sats, og du får mer biprodukt med i det endelige produktet ditt.
Druesukker (dextrose monohydrat) gir også et renere produkt enn vanlig strøsukker.

Når satsen er ferdig gjæret (mostvekt viser -10 eller opptil -20) anbefales det at du stikker den om til en ny dunk og tilsetter klarningsmiddel.
La den stå 2 dager med klarningsmiddel lik at satsen blir fin og klar (Klarningsmiddel fungerer som et vektstoff som drar med seg gjærrester til bunnen av dunken)
Deretter stikker du den om til en ny dunk enda en gang. Regn med noe svinn, så du ender opp på ca. 22 liter sats.

For bedret kvalitet på sluttproduktet kan du oksidere satsen med kaliumpermanganat som du får kjøpt i 1kg bokser på felleskjøpet. Bland 3ml KMNO4 i en halv liter lunket vann og rist så du får blandet det ut. vannet vil få en lilla farge som du deretter heller i satsen.
Satsen vil nå bli enten lilla eller mørkebrun, og oksideringen begynner. Etter noen timer vil du ha en lysebrun sats. Oksideringen tillater deg å ta bedre cuts ved brenning.

Skal du bedre kvaliteten enda mer før brenning anbefales det at du stripper satsen, og tar ut all råsprit av den. Du kan oksidere den strippede spriten også før endelig brenning, men jeg har dårlig erfaring med å få blandet kmno4 med sprit, virker som spriten skiller det.

Kvaliteten avhenger også mye av brenneapparatet du tar i bruk.

Anbefaler deg å bygge en VM-kolonne (Vapor management) til destilleringen.
Strippe-kolonne burde du ha utenom dersom du skal strippe spriten.
Til slutt, hvis du skal ha smak, burde du bygge en essensbrenner - men dette kan forsåvidt stripperen brukes til.

Anbefaler å bygge i kobber, da kobberet tar til seg noen av fy-stoffene under destilleringsprosessen.

Destilleringsprosessen:
Kok opp, og la det få litt reflux før du åpner ventilen for uttak, siden du er mer kvalitetsbevisst enn noen andre, ville jeg kastet den første desiliteren som kalles foreshot, vanligvis kastes 0,5dl som dette.
Deretter tar du ut 5DL "heads" - dette er det første som kommer ut etter foreshot, og inneholder noen urenheter da du ikke har oppnådd ønsket damptemperatur enda. Hvor mye du skal ta ut heretter er litt vanskelig å si. Gjærer den til -10 kan du ta ut 2,84 liter 95,6% - da ville jeg tatt ut 2,3 liter body - og tatt resten som kom ut for seg selv (tails).
bodyen er sannsynligvis så ren nå at du kan drikke den uten å rense med kull.
Gjærer den til -20 kan du ta ut totalt 3,17 liter 95,6%. Det tillater optil 2,5 liter body. 2,8 faktisk, men du er såpass kvalitetsbevisst som du er, så jeg ville ikke tatt mer enn 2,5liter.

Nå har du mellom 2,3 og 2,5 veldig ren sprit.
Skal du ha smak på denne, kan du kjøre den en gang til gjennom samme apparatet, men da uten kolonnefyll. Eventuelt kan du kjøre den i stripperen (etter grundig vask).

- fin

Melkekartong
19. januar 2007, 16:35
hoho, reineste HB-orakelet, jo! :D

Å bygge i kobber.. er vel forholdsvis dyrt dersom man skal bygge noe stort? Eller kan tanken være f.eks. en varmtvannstank (teoretisk sett, tror ikke det funker helt i praksis da en VVB inneholder mange kammer og sånn) eller whatever mens selve "delen" mellom de forskjellige beholderene bør være i kobber?

ElekTron
19. januar 2007, 16:43
hoho, reineste HB-orakelet, jo! :D

Å bygge i kobber.. er vel forholdsvis dyrt dersom man skal bygge noe stort? Eller kan tanken være f.eks. en varmtvannstank (teoretisk sett, tror ikke det funker helt i praksis da en VVB inneholder mange kammer og sånn) eller whatever mens selve "delen" mellom de forskjellige beholderene bør være i kobber?

for å få kobberforgiftning ? ja...

PolkagrisLaila
19. januar 2007, 16:49
Aha! Så filtrering (+ koketemp) er de viktigste faktorene? Tenkte sitronen sannsynligvis ikke kom til å fordampe, men hadde et snev av håp om at den kunne dempe spritsmaken litt.

Siden jeg har lest at mange bruker turbogjær, regner jeg med at det ikke er et sjakktrekk å kjøpe vanlig "IDUN Gjær" på KIWI? ;) Hvor får man i så fall tak i "turbogjær" til en relativt grei pris? Og aktivt kull?

Er det en vanskelig prosess å lage et HBapparat selv? Slik jeg har forstått det, trenger man;
- En lufttett tank med et varmeelement + 2 termostater (en i bunn for å passe på at det ikke koker (er det dette som fører til eksplosjoner?) og en i topp for å sørge for en temp. på 78-80C) og et ("avkjølt") spiralrør i toppen av denne tanken som leder ned mot en annen beholder der man får ut godsakene?
Turbogjer får du på europris mener jeg, men er ikke sikker på kvalliteten, men antar den er grei nok..

Melkekartong
19. januar 2007, 20:29
for å få kobberforgiftning ? ja...


Jepp. kobberforgiftning er farlige saker. Det er derfor man bruker/brukte kobberrør til vann. ( I dag brukes plast mer og mer da det er enklere å jobbe med og det oppstår ikke avleiringer inne i røret)

cas
19. januar 2007, 20:32
Kolonnedelen i kobber, kokekaret i rustfritt stål med et trinnløst reguleringssystem til varmeelementet.
For kjappere avkjøling av satsen etter du har destillert, kan du lage en spiral som du fester i dunken (sveiser) som du sender vann inn i på den ene siden, og ut på den andre siden. Dette er veldig effektivt.

For kolonne som gir bra produkt, søk google etter "Amphora Society" og "PDA-1"

Taerc
9. mars 2007, 08:26
Kjør rustfritt (syrefast) stål.
Funker perfekt og er lett og rengjøre.

Få tak i den store hjemmebrendt boka.
Husker ikke hvor..
Men der forklares alt litt bedre i detalij, også hvordan du bygger aparatet.
Tror den koster 50kr for PDF utgave.

cas
9. mars 2007, 16:33
http://brygging.net/galleri/albums/userpics/10014/VM%20kolonne.JPG

Resten kan du lese deg til under kolonne-forumet på brygging.net

PurL
28. april 2007, 19:02
hmm... hvordan lage skikkelig god hjemmebrent:

1: Lag sats med vanlig turbogjær, 18-20%, 48Timers.
2: La denne stå å gjære seg på rundt 19-20grader i 2-4 uker, (Bruk en økselvegt, skal være på minussiden) altså til den er helt ferdig og alt drit har samlet seg i bunnen til ca 2-3cm gjørme, (resten av satsen er nå helt klar, nesten som vann.)
Vil du gjøre det enda renere hiver du oppi klargjøringsmiddel, da faller al drit til bunn innen et døgn.

3: Hiv satsen over i et rent brenneapparat ved hjelp av en hevert for å slippe å få med grumset i bunnen.
4: Fyr i gang apparatet og ha en temperatur på 78,3 grader akkurat i den høyden der spritdampen forlater stigrøret.
5: Kast det aller første som kommer ut, en bruskork og 2 kansje? ikke så mye du trenger å kaste.
6: La det stå å brenne til det ikke kommer mer ut med en temperatur på 78,3 grader. (ca 3-4timer)

7: Bland spriten, som sikkert nå er 90%-95% med vann til du har ca 40% sprit. (Pleier å være ca 40%sprit +60%Vann)
Dette er fordi kullet har best virkning på sprit som er 37,5% (kjenner du igjen tallet? nesten all vodka er jo 37,5%)
8: Ta et 1,5m langt plastrør, 40mm tykt. Sett et par kaffifiltrer i bunn, helst enda bedre filtre.
Fyll opp røret med glohett vann, la det dryppe ut i bunn i en flaske eller.no.
9: hell over ca 2L kull i trakten som står på røret. fyll vann og kull i trakten til røret er fullt av kull.
10: når trakten er tom for vann slenger du oppi spriten som nå er 40% og så venter du.
11: hvis du brukte glohett vann i trakten og spriten er kald kan du nå kjenne på røret hvor langt spriten er kommet.
12: Når spriten kommer ned til enden setter du en flaske/dunk under røret slik at du får samlet opp den ferdige spriten.
13: Smak på spriten din, det første som kommer ut smaker vann, det er helt rent, du tror ikke det er sprit før du måler det.
Etter 5L sprit igjennom filteret begynner spriten å få pittelitt smak.
Ikke kjør mer enn 10L sprit igjennom filteret før du bytter.

Det er dette som er problemet med dårlig HB.
Folk gidder ikke bytte ut allt kullet for hvær 10 Liter sprit.
Det er stress og det er dyrt for en som lager mye sprit.

Noen siler jo spriten igjennom en 1,5l colafleske med kull, det sier seg selv at denne spriten må smake forferdelig.

Så du kan egentlig kjøpe dårlig HB, sile den skikkelig og du har skikkelig god HB

Følger du denne guiden har du sinnsykt god sprit, som ja.. er bedre smak og lukt enn det du får på polet.
Sry for fittelang quote. Men, kan en her f.eks. ta sluttproduktet på 40%, og så brenne det på nytt for å få 96%? Tenker siden den nå er renset. En skal vel helst ikke helle 96% gjennom kull.

Pættar
28. april 2007, 20:13
Hvor får man kjøpt aktivt kull da?

PurL
29. april 2007, 01:47
www.vinogbar.no

Kaptein Snus
29. april 2007, 16:17
aktivt kull finner du også på europris.
Det beste hjemmebrentet jeg noengang har smakt har stått mørkt og kjølig i 10 år. Så hvis du vil kan du eksperimentere med å lagre noen mengder over noen år. Og husk å lufte heimbrenten noen timer. Heimbrent som kun er luftet 4 timer er uggent :)

PurL
30. april 2007, 00:37
Bump:

Kan jeg vanne ut 96% til 40%, rense det med kull, og så brenne det til 96% igjen?

cas
30. april 2007, 09:20
Ja.

tyvebrokktegn

PurL
30. april 2007, 10:46
tnx mate ;D

mr_freak
11. desember 2008, 19:20
hvordan funker kmno4 me ecowater/easy/smartstill. har ein eco800 men er skeptisk si den ikkje har stigrør og (koker) bokstaveligt talt hele satsen. er de snakk om å eventuelt få temraturen ned under 80 grader?

lagre sprit kjøligt ca 2 veker med kaustik soda for så å brenne igjen vil fjerne mye tails å heads

kakeflekk
11. desember 2008, 20:30
Finnes det noe ferdig bygget destillasjonsapparat for rundt tusenlappen eller mindre?

magnor_mafia
11. desember 2008, 20:54
trur det finnes så billig men da må du nok kjenne noen som kan sveise det sammen for deg.. men jeg vil anbefale mye sukker.. da blir spriten søt og god :)

kakeflekk
11. desember 2008, 21:09
Lurte på om det kanskje fantes noe kommersielt. Da altså noe ment til vanndestilliasjon eller noe slikt, men som i teorien kan (men selvfølgelig ikke skal) bli brukt til å destillere alkohol.

Max_Uflax
11. desember 2008, 21:12
Finnes det noe ferdig bygget destillasjonsapparat for rundt tusenlappen eller mindre?

Plenty hvis du er ute etter en billig rus, hvis kvalitet betyr noe, nope.

kakeflekk
11. desember 2008, 22:02
Har du noen eksempler på noen av de da? Har prøvd å søke litt, men har ikke funnet noe spessielt.

Max_Uflax
12. desember 2008, 14:13
Har du noen eksempler på noen av de da? Har prøvd å søke litt, men har ikke funnet noe spessielt.

Værsågod: http://verden.abcsok.no/index.html?q=destillasjonsapparat&cs=latin1

Forumet har også en søkefunksjon, dette er diskutert opp, ned og i mente mange ganger.
Bare et lite tips. :bergenser:

kakeflekk
12. desember 2008, 14:45
Jeg så der, men fant ikke særlig mye som passet beskrivelsen min ("ferdigbygget til rundt eller under tusenlappen"). Det meste jeg fant der var enten dyrt lab-utstyr eller instruksjoner på hvordan lage noe fra bånn. Men dette beveger seg vel ganske langt fra emnet, så la oss ta dette et annet sted.

juped
12. desember 2008, 15:04
Det du leter etter er nok en spiralbrenner, ta en titt innom brygging.net så finner du alt du trenger å vite om emnet. :)

Taerc
12. desember 2008, 17:05
Han sier han vil ha kvalitets sprit, det har ingenting med spiralbrenner å gjøre. =)

Søk på Lab-Master.
Det er et velkjent kolonneapparat som funker gullfint. Veldig enkelt apparat med innebygget reflux.
(Fyll opp stigrøret med rashigringer, ikke knuste klinkekuler.)
Du kan bygge det selv eller kjøpe et ferdig, har sett noen utenlandske sider som selger det ferdig, ikke sikker på pris.
Ellers ser du en som heter P. Stål som annonserer i forksjellige blader, han selger ferdige apparater eller bare deler av apparater, med varmeelement som ekstrautstyr.
Koster nok mer enn 1000 kr.

Rustfritt stål, varmeelement + styring + noen timers arbeid = mer enn 1000Kr
Skal du ha billig må du bygge selv.
Om du kjenner noen lærlinger som har tilgang til mekanisk verksted er det ingen problem.
Skal du lage noe selv uten tilgang til stål + sveiseverktøy blir det plastbrenner eller spiralbrenner, men dette er lavkvalitets utstyr som destilerer deretter.

The Kid
14. desember 2008, 02:51
Ta helller og søk på VM-kolonne du..

MYE enlere og kjøre samt MYE bedre resultat en en Lab-master..

Det er en vm-kolonne som det er tegning på tidligere i denne tråden..

CAS har lagt ut..

Alfonzor
14. desember 2008, 03:03
Kjøp Smartstill på www.vinsenteret.net
Det er egentlig til å destillere vann, men er modifisert til å lage sprit. Lager 45% på 1. destillasjon, 70-80 på andre og rundt 95 på tredje. Kan lage 10 liter 45% på et døgn. Veldig fornøyd med det

Taerc
14. desember 2008, 03:27
Lab Master lager 93-94% på første brenning om du bruker det rett.
Det holder i massevis med en destillasjon. Du sitter igjen med bedre kvalitet enn smirnhoff o.l om du siler korrekt.

janolaisen
12. november 2009, 18:25
Bruker smartstill og det fungerer meget bra kjøpte den fra www.vinsenteret.no

ass-beer
12. november 2009, 19:03
Bruker smartstill og det fungerer meget bra kjøpte den fra www.vinsenteret.no

Hei, hvordan blir kvaliteten på spriten?? :bergenser:
Hvor mange liter sats rommer den?

Alfonzor
12. november 2009, 19:47
Hei, hvordan blir kvaliteten på spriten?? :bergenser:
Hvor mange liter sats rommer den?

Har ogsaa brukt denne og var veldig fornöyd. Ved förste brenning fikk vi 45-50%, andre 70-80%, tredje over 90%. Spriten var ikke saa veldig god rein, men det hadde vel egentlig mest med aa gjöre at vi ikke tok ut gjären fra satsen, vi hadde ikke tid(vi gadd ikke), saa om du gjör dette tror jeg den vil bli veldig god:). Om du i tillegg lager deg et ordentlig kullrenserör saa skal du nok faa en ordentlig god prosent:)

Den rommer 4-4,5 liter sats og ut kommer ca. 1,5 liter sprit. Men husk aa koble paa tidsur(mekanisk, ikke elektronisk), for om du ikke har det og ikke kobler den ut mekanisk vil all satsen komme ut(ikke göy) og du maa gjöre det paa nytt. Tidsuret skal vaere paa 4 timer om jeg husker rett(ca, bare fölg med förste gang du gjör det;))

ass-beer
12. november 2009, 20:10
Har ogsaa brukt denne og var veldig fornöyd. Ved förste brenning fikk vi 45-50%, andre 70-80%, tredje over 90%. Spriten var ikke saa veldig god rein, men det hadde vel egentlig mest med aa gjöre at vi ikke tok ut gjären fra satsen, vi hadde ikke tid(vi gadd ikke), saa om du gjör dette tror jeg den vil bli veldig god:). Om du i tillegg lager deg et ordentlig kullrenserör saa skal du nok faa en ordentlig god prosent:)

Den rommer 4-4,5 liter sats og ut kommer ca. 1,5 liter sprit. Men husk aa koble paa tidsur(mekanisk, ikke elektronisk), for om du ikke har det og ikke kobler den ut mekanisk vil all satsen komme ut(ikke göy) og du maa gjöre det paa nytt. Tidsuret skal vaere paa 4 timer om jeg husker rett(ca, bare fölg med förste gang du gjör det;))

Takk for svar ;)

Dette virker som en artig liten sak, grei til egetbruk iallefall. tror jeg skal handle meg en slik en ja :bergenser:

Er det vanskelig å koble på tidsur??

EDIT: så det er en som heter "EASYstill" der også... noen som vet hva som er anderledes mellom den og smartstill?

Alfonzor
12. november 2009, 20:18
Takk for svar ;)

Dette virker som en artig liten sak, grei til egetbruk iallefall. tror jeg skal handle meg en slik en ja :bergenser:

Er det vanskelig å koble på tidsur??

Tror du kommer til aa bli veldig fornöyd:bergenser:

Tidsur er veldig lett aa koble paa. Du kobler den bare i veggen og setter paa ledningen utpaa. Saa maa du stille inn naar den staa paa og naar den skal vaere av. Det er litt forskjellig fra tidsur til tidsur, men det jeg hadde(fra jernia, 24-timers) var det bare aa "dytte ned" den tiden det skulle vaere paa. Det var en sirkel med 15-minutters intervaller, saa dytt ned en spak for hvert 15. minutt den skal vaere paa. Bare still den inn slik at den skal vaere paa fra 00.00 til 04.00, saa snurrer du den bare rundt til klokken er 00 hver gang du skal starte den.

Kanskje ikke saa lett aa skjönne naar man leser, men det skal nok vaere en bruksanvisning med. Og husk aa kjöp mekanisk, ikke digitalt. De er billigere og mer stabile.

ass-beer
12. november 2009, 20:24
ok ;) igjenn tusen takk for raske svar :bergenser:

Blir nok en slik en som en julegave til meg selv ja =D
da skal jeg passe på å få tak i en mekaninsk tidsur.

du vet ikke forsjellene mellom Easystill og smartstill?? står ingen ting i "produktbeskrivelse" på easystill versjonen...

Alfonzor
12. november 2009, 20:31
ok ;) igjenn tusen takk for raske svar :bergenser:

Blir nok en slik en som en julegave til meg selv ja =D
da skal jeg passe på å få tak i en mekaninsk tidsur.

du vet ikke forsjellene mellom Easystill og smartstill?? står ingen ting i "produktbeskrivelse" på easystill versjonen...

Forskjellen er at easystill er for vann og smart still er for sprit. Det er samme apperatet, men smartstill er optimalisert for sprit. Det er samme pris, er det ikke?

ass-beer
12. november 2009, 20:40
ehh, easystill er dyrere...( http://www.vinsenteret.no/storefront.php?pid=10&c1=10&display_with_tax=true ) 2100 mens smart koster 1890.

ROFLCOPTER
12. november 2009, 23:16
Back on topic:

Hvis du har tenkt å lage så ren sprit som det jeg forstår etter å ha lest innleggene dine, kan det nesten ikke kalles hjemmebrent lenger :p Det du planlegger er langt over det normale, så hvis du bare gjør det for rusen, er det nok ikke verdt det ;) Men uansett, lykke til, og ikke glem å legge ut bilder og info hvis du har mulighet, slik at vi andre kan lære også ;D

TinnSoldat
12. november 2009, 23:35
Er det noen her som har link til info om hvordan man lager spiral brenneren? Det var noen som postet en svær pdf guide på svensk om det, skulle gjerne ha funnet den igjen.

Grimdoc
12. november 2009, 23:38
Er det noen her som har link til info om hvordan man lager spiral brenneren? Det var noen som postet en svær pdf guide på svensk om det, skulle gjerne ha funnet den igjen.
http://www.fuskbugg.se/pub/misc/Spiral_Br%E4nnaren.pdf

Google er vår venn :)

janolaisen
13. november 2009, 15:31
Bruker man smartstill så fant jeg ut att ved og destillere en gang og kullfilrere og destilere en gang til så fikk jeg en meget ren sprit bedre en på polet.
Bruker druesukker så får mann meget fin sprit og slipper hodepine.

Beste måten å lage kullfilter på er 4cm plastrør på 1.7 meter fungere kanon bra.
eller du kan bruke denne http://www.vinsenteret.no/storefront.php?pid=297

Spelly
15. november 2009, 21:55
Har et spørsmål når det gjelder frysing av alkohol for å øke prosenten!
Om du fryser alkoholen for å øke alkohol% vil innholdet som øker i % bli mer skittent eller reinere, eller er det ingen forskjell?

vil det være mulig å fryse, samt tappe innholdet fra en slik løsning som beskrevet på dette bildet?:::
http://bildr.no/thumb/526779.jpeg (http://bildr.no/view/526779)
Eller vil ikke dette funke?

Verdaling
15. november 2009, 22:05
Etter erfaring er det 0 forskjell på renheten, men kan jo hende det blir rent.
Hvorfor tror du alkohol samler seg i bunnen? Sist jeg sjekka var alkoholen på toppen.

Spelly
15. november 2009, 22:18
Etter erfaring er det 0 forskjell på renheten, men kan jo hende det blir rent.
Hvorfor tror du alkohol samler seg i bunnen? Sist jeg sjekka var alkoholen på toppen.

Jeg har ikke prøvd dette, så jeg vet fint lite hvor alkoholen samlrs eg, for meg virket det naturlig at den samlet seg på bunnen. ved plassering av en slik slange, hadde det vært greit og vite hvor alkoholen medhøyest % havner.
Uansett, blir innholdet renere, noen som kan bekrefte/avkrefte dette?

Grimdoc
15. november 2009, 23:07
Har et spørsmål når det gjelder frysing av alkohol for å øke prosenten!
Om du fryser alkoholen for å øke alkohol% vil innholdet som øker i % bli mer skittent eller reinere, eller er det ingen forskjell?

vil det være mulig å fryse, samt tappe innholdet fra en slik løsning som beskrevet på dette bildet?:::
http://bildr.no/thumb/526779.jpeg (http://bildr.no/view/526779)
Eller vil ikke dette funke?
Frysing av alkoholvæsker er en veldig, veldig dårlig løsning når man skal utskille alkoholen fra det andre.
Grunnen er at ved temperaturer du får til med normale frysere så vil det kun bli en sørpe, og molekylene vil sitte sammen, så uansett om du kun tar ut "vannet" så vil det være vann i den løsningen, og det vil sitte igjen fastbundet alkohol i "isen".

Verdaling
15. november 2009, 23:10
Der sa'n det. Stemmer det, hadde jo lagt 1 liter sats i fryseren for en stund siden!
Tok opp den nå, alt er is og jeg vil ikke drikke den.

Alfonzor
15. november 2009, 23:28
Om man skal fryse spriten, som er det kjipeste spriten som fins, kan du presse ut spriten med å legge gromset oppi en t-sjorte/tøystykke og presse den ut, husk å ha en bolle under da;)

ROFLCOPTER
17. november 2009, 11:26
Noen forskjell på vanlig fryser vs. kjøleskapsfryser da? Kjøleskap og fryser kombinert altså, der er det bare 6-7 minus, ihvertfall i vår :)

Hvis man fryser det ferdige produktet da? Altså brennevin med 80% f.eks. Vil man få ut noe av dette, eller er det bare waste of time? :p

Verdaling
17. november 2009, 11:50
Noen forskjell på vanlig fryser vs. kjøleskapsfryser da? Kjøleskap og fryser kombinert altså, der er det bare 6-7 minus, ihvertfall i vår :)

Hvis man fryser det ferdige produktet da? Altså brennevin med 80% f.eks. Vil man få ut noe av dette, eller er det bare waste of time? :p

Ikke bare waste of time. Men også av sprit og hele pakka.
Drikk heller spriten slik den er, eller destiller den. Frysing fungerer ikke.

ROFLCOPTER
24. november 2009, 13:24
Hvis trådstarter er interresert i en litt enklere måte å lage rimelig bra sprit, kan jeg tenke meg at denne metoden funker ganske bra:

En plastikkbrenner kan som kjent ikke produsere spesielt sterk sprit (men derimot sprit med meget høy kvalitet:)), men hvis man først brente ut en 80 % fra et kolbe/spiralapparat, og deretter heiv ferdigvarene oppi plastikkbrenneren, lever jeg i god tro om at resultatet ville blitt betydelig forbedret. Samt med en høyere prosent enn det en plastikkbrenner vanligvis kan klare.

Dette ville, slik jeg ser det, skaffe deg meget bra sprit :) Eller er jeg på tur til eventyrland for å plukke rosa elefanter nå?

Verdaling
24. november 2009, 14:19
Dette ville, slik jeg ser det, skaffe deg meget bra sprit :) Eller er jeg på tur til eventyrland for å plukke rosa elefanter nå?


Delvis. Hiver du 80% i en plastbrenner (Som du SELVFØLGELIG har spedd ned til 40% eller noe slikt, for å unngå helvete), e'kke det sikkert du får ut 80% igjen ;) Spørs altså på apparatet. Men som du sier, spriten blir REN. Alkoholprosenten er fortsatt avhengig av apparatet uansett hva du gjør :p

Forresten: Det er jo noe som heter dobbelbrenning. Benytt deg av dette med det apparatet du får ut de 80% fra. Dette gir deg sterkere og bedre sprit. Når jeg brenner sprit med plastisen min (Har også en spiralis og en kolonnebrenner, men det er begrenset bruk), får jeg vanligvis ut 60% ganske bra sprit første brenninga! ;)

affestyle
27. november 2009, 23:28
Å verr så snill å ikke så vinsenteret,har hørt fra pålitlige folk at di ikke får varene sine der...

Verdaling
28. november 2009, 00:18
Å verr så snill å ikke så vinsenteret,har hørt fra pålitlige folk at di ikke får varene sine der...


Her. (http://lmgtfy.com/?q=Smartstill) titegn

affestyle
5. desember 2009, 11:54
Har du selv handlet der verdaling? KOmmer d gjennom tollen eller er det lettere å bestille fra england siden det er ett eøs land?

Verdaling
5. desember 2009, 12:09
Aldri HANDLET apparatet selv, men vet om flere fra Verdal som har gjort det.
Null problem å få gjennom tollen ;)

Men det med at England er et EØS land: Jeg vet ikke hvordan det fungerer deretter, men sist jeg sjekka, så fortolles alt som går inn til Norge uansett (Post altså), og at EØS egentlig bare gir fri pass mellom landene, slik at du ikke trenger å betale avgift.. Eller ehh... Noen andre klarer nok å forklare det bedre.

http://no.wikipedia.org/wiki/EØS (http://no.wikipedia.org/wiki/E%C3%98S) <- Forresten

lygra
5. desember 2009, 12:18
Noe jeg brukte ved brenning nr 2 var Kaliumpermanganat (http://no.wikipedia.org/wiki/Kaliumpermanganat). Dette kjemikaliet binder fuselen til vannet og spriten smaker bedre. Bruk ca 1/10 dels gram pr 10 liter. Kjøpes på apoteket

joar28
8. april 2010, 00:14
Forskjellen er at easystill er for vann og smart still er for sprit. Det er samme apperatet, men smartstill er optimalisert for sprit. Det er samme pris, er det ikke?

Tror det er easystill som er ombygd for å destillere sprit, den er derfor litt dyrere :)