Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  20 8390
Queen of Blades
Jonta's Avatar
DonorCrew
Denne tråden er ment som en generell opplysningstråd der man på forhånd kan informere seg om sine rettigheter innen saker og ting. Du kan også lese her om du har spørsmål som kan bli besvart generelt.

Hvor kan jeg finne rettighetene mine?
Norsk FreakForum spesielt:

Piratkopiering - Rusmidler - Selvforsvar - Våpen - Falsk legitimasjon - Skadeverk - Pågripelse

Piratkopiering:

Politiet henviser her til Åndsverkloven (Lov om opphavsrett til åndsverk), og mener aktuelle lovbestemmelser er §2, §12 og §54. Jeg ser liten grunn til å gjengi dem her, og regner med at de fleste her inne vet hva de ville begitt seg ut på om de noen gang skulle startet med noe slikt..

Rusmidler:

Nærsagt alle rusmidler diskuteres her på nFF, og jeg har såvisst ikke tenkt å skrive om alle her. Søk rundt omkring i t.d. rusforumet.

Alkohol:
Det er ikke straffbart for personer under fylte 18 år å kjøpe alkohol.
Sitat av Om lov om endringer i alkoholloven - Spesielle påbud og forbud - Straffansvar for mindreårige ved alkoholkjøp
(...) Departementet tok i høringsnotatet opp spørsmålet om det skal være straffbart for mindreårige å kjøpe alkohol, men fant ikke grunnlag for å foreslå endringer i lovverket på dette punkt. (...)
Vis hele sitatet...
(Regjeringen.no-lenke)

Sitat av Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven)
Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer må ikke skje til noen som er under 20 år.

Salg, skjenking eller utlevering av alkoholholdig drikk med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent må ikke skje til noen som er under 18 år.

Den som selger, utleverer eller skjenker alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer, må ha fylt 20 år, og den som selger, utleverer eller skjenker annen alkoholholdig drikk, må ha fylt 18 år. Dette gjelder likevel ikke servitør med kokk- eller servitørfagbrev, eller ved salg av drikk som inneholder mellom 0,7 og 2,5 volumprosent alkohol når en person over 18 år har daglig tilsyn med salget. Departementet kan gi forskrifter om unntak fra aldersgrensebestemmelsene for lærlinger og andre under opplæring.
Vis hele sitatet...
(Lovdata-lenke)

Tobakk:
Sitat av Lov om vern mot tobakksskader (tobakksskadeloven) - § 11. Aldersgrenser
Det er forbudt å selge eller overlate tobakksvarer eller imitasjoner som kan oppfordre til bruk av slike varer, til personer under 18 år. Er det tvil om kjøperens alder, kan salg bare finne sted dersom kjøperen dokumenterer å ha fylt 18 år.

Salg av tobakksvarer til forbruker kan bare foretas av personer over 18 år. Dette gjelder likevel ikke hvis en person over 18 år har daglig tilsyn med salget.

Departementet kan gi forskrifter om aldersgrensen for innførsel av tobakksvarer og sigarettpapir.
Vis hele sitatet...
(Lovdata-lenke)

Annet:
Går nok under narkotikalisten, dopinglisten og urtelisten.

Selvforsvar:
Sitat av Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven). - 3die Kapitel. Betingelser for Strafbarhed.
§ 47. Ingen kan straffes for Handling, som han har foretaget for at redde nogens Person eller Gods fra en paa anden Maade uafvendelig Fare, naar Omstændighederne berettigede ham til at anse denne som særdeles betydelig i Forhold til den Skade, som ved hans Handling kunde forvoldes.

§ 48. Ingen kan straffes for Handling, som han har foretaget i Nødverge.

Det er Nødverge, naar en ellers strafbar Handling foretages til Afvergelse af eller Forsvar mod et retsstridigt Angreb, saafremt Handlingen ikke overskrider, hvad der fremstillede sig som fornødent hertil, og det i Betragtning af Angrebets Farlighed, Angriberens Skyld eller det angrebne Retsgode ei heller maa agtes ubetinget utilbørligt at tilføie et saa stort Onde som ved Handlingen tilsigtet.

Hvad ovenfor er bestemt om Afvergelse af retsstridigt Angreb, kommer ogsaa til Anvendelse med Hensyn til Handlinger, der foretages i Hensigt at iverksætte en lovlig Paagribelse eller hindre, at Straf- eller Varetægtsfanger rømmer.

Har nogen overskredet Grænserne for Nødverge, er han dog straffri, hvis Overskridelsen alene har fundet Sted paa Grund af en ved Angrebet fremkaldt Sindsbevægelse eller Bestyrtelse.
Vis hele sitatet...
(Lovdata-lenke)

Våpen:
Sprettert er faktisk ulovlig i Norge. En hel del andre ting likeså:

Sitat av Forskrift om skytevåpen, våpendeler og ammunisjon mv. (Våpenforskriften) - Første del. Innledende bestemmelser - Kapittel 1. Våpenlovens rekkevidde - § 4
Forbud mot våpen eller lignende som ikke faller innenfor våpenloven

Det er forbudt å erverve, eie eller inneha elektrosjokkvåpen, pepperspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springkniver, batangakniver, stiletter, slåsshansker, batonger, karatepinner, kastestjerner, blåserør for utskyting av piler etc., spretterter eller andre tilsvarende særlig farlige gjenstander som ikke anses å ha noe aktverdig formål og som fremstår som voldsprodukter. I tvilstilfeller avgjøres spørsmål om et produkt skal forbys etter denne bestemmelse av Politidirektoratet.
Vis hele sitatet...
(Lovdata-lenke)

Falsk legitimasjon:
Mange tror det ikke er ulovlig å bruke f.eks. storebror sitt bankkort som legitimasjon, fordi dette er gyldig legitimasjon, og ikke noe photoshoppet fiksfakseri. DETTE STEMMER IKKE! Det er falsk legitimasjon. Konsekvenser og strafferamme.

Sitat av Almindelig borgerlig Straffelov (Straffeloven). - Anden Del. Forbrytelser - 18de Kapitel. Dokumentfalsk.
§ 179:
Ved Dokument forstaaes i denne Lov enhver Gjenstand, som i Skrift eller paa anden Maade indeholder et Tilkjendegivende, der enten er af Betydning som Bevis for en Ret, en Forpligtelse eller en Befrielse fra en saadan eller fremtræder som bestemt til at tjene som Bevis.

§ 180:
Lige med Dokumentfalsk straffes det, naar et Papir eller anden Gjenstand, hvorpaa nogen har tegnet sit Navn, uberettiget udfyldes, eller naar Underskriften forskaffes ved Hjælp af en Vildfarelse, paa Grund af hvilken den gives paa et andet Dokument eller et Dokument af andet Indhold end tilsigtet, eller naar et Dokument er istandbragt derved, at et ægte Segl, Stempel eller Merke uberettiget er benyttet

§ 181:
Som falsk ansees ogsaa det Dokument, der udstedes i en ikke tilværende Persons Navn, eller hvori Udstederen urigtig tillægger sig en Stilling, som er af væsentlig Betydning for dets Beviskraft, eller hvis Indhold er blevet forandret ved Borttagelsen af nogen Del af samme.
Vis hele sitatet...
(Lovdata-lenke)

Skadeverk:
(Dette er det straffeloven omtaler «Hærverk» som. Grafitti, tagging o.l. vil i mange tilfeller gå under dette)
Straffeloven - Kapittel 28. Ser ingen grunn til å gjengi det her.

Pågripelse:
Politiet opplyser om dette selv:

Sitat av Oslo politidistrikt - Råd fra politiet - Rettigheter - Pågrepet
Når man blir pågrepet av politiet har man visse rettigheter.

Varsel til pårørende og ambassade
  • Du har som regel rett til å få varslet de du bor sammen med eller en annen du peker ut, senest to timer etter at du ble tatt inn til politistasjonen eller lensmannskontoret
  • Politiet kan likevel utsette varslingen hvis det kan være til vesentlig skade for etterforskningen av saken
  • Er du under 18 år, vil politiet vanligvis varsle familien din uavhengig av ditt ønske.
  • Er du utenlandsk statsborger har du rett til å varsle ditt lands ambassade eller konsulat om at du er pågrepet.
Kontakt med advokat
  • Du har rett til å kontakte en advokat om at du er pågrepet senest to timer etter at du ble tatt inn til politistasjonen eller lensmannskontoret
  • Ble du pågrepet etter kl 22.00 kan kontakt med advokat bli utsatt til morgenen etter pågripelsen.
  • Du har rett til selv å velge hvilken advokat du vil varsle.
Forklaring til politiet
  • Du har plikt til å oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel når politiet ber om det.
  • Ut over dette har du ikke plikt til å forklare deg for politiet. Du kan nekte å forklare deg helt eller bare forklare deg om enkelte spørsmål.
Fremstilling for retten
  • Blir du ikke løslatt, må politiet snarest mulig og senest den tredje dagen etter pågripelsen la en dommer ta stilling til om du fortsatt skal være fengslet. Normalt vil du bli fremstilt for en dommer dagen etter at du ble pågrepet.
Madrass og tepper i politiarresten
  • Du har rett til å få en ren madrass og tepper hvis du må tilbringe natten i politiarresten.
  • Hvis politiet mener det kan innebære en sikkerhetsrisiko for deg at du får madrass og teppe, kan de utsette å gi deg dette.
Helsetilsyn i politiarresten
  • Du har rett til å ta kontakt med helsepersonell senest 2 timer etter at du ble tatt inn til politistasjonen eller lensmannskontoret.
  • Ringer du selv til helsepersonell, har politiet rett til å kontrollere at det er de som besvarer telefonen. Deretter har du rett til å samtale direkte med helsepersonellet uten å bli kontrollert.
Vis hele sitatet...
(Politiet.no-lenke)

Hele straffeloven

Trenger som dere ser fortsatt noen som kan skrive rusmidler og piratkopiering. Selvforsvar trenger også en klartekst-introduksjon à la det Falsk legitimasjon har. Rettelser, tillegg og forslag tas selvfølgelig imot med stor takk. Jeg ønsker at denne tråden kan brukes som en referanse, og dermed endres etter behov.
Sist endret av Tias; 12. mars 2011 kl. 19:05. Grunn: La til en endring på brukers oppfordring.
Queen of Blades
Jonta's Avatar
Trådstarter DonorCrew
*bump*

Jeg vil veldig veldig gjerne ha kommentarer og innspill på denne tråden, da jeg vil gjøre den så bra som mulig.

- Emner som burde tas med?
- Kilder til rettigheter?
- Er trådtittel bra? (Jeg synes noe som "Dette er dine rettigheter" elns. passer bedre)
- Stavefeil?
- Formatfeil?

Trenger fortsatt noen som kan skrive gjenstående deler. Rop ut om du begynner, har tenkt å begynne elns. Om flere vil arbeide sammen kan de f.eks. gjøre det i Google Docs.
Bra jobba, var veldig greit og oversiktelig skrevet.

Håper dette forebygger hundre tråder med spørsmål angående dette, slik vi har hatt før, selv om noen ikke vet hva søking er...
Sist endret av Az0g; 5. januar 2009 kl. 23:56.
Queen of Blades
Jonta's Avatar
Trådstarter DonorCrew
Sitat av Az0g Vis innlegg
Bra jobba, var veldig greit og oversiktelig skrevet.

Håper dette forebygger hundre tråder med spørsmål angående dette, slik vi har hatt før, selv om noen ikke vet hva søking er...
Vis hele sitatet...
Takk. Gode tråder om emner kan jo lenkes til. Noen som tar på seg jobben? Tar gjerne en bit jeg óg, GDocs anyone?

Om du gjør det: Gjerne ha en kort beskrivelse av trådens innhold/spørsmål slik at brukere kan finne fram til tråden som er best for dem.
Støtter meg til Az0g, godt skrevet
Kanskje trengs det noe mer utfyllende informasjon/linker til nFF-spesifikke ting, men det ser lovende ut.
Kom på en ting. Toll, moms og slikt som det alltid kommer en ny tråd om når noen skal kjøpe seg noe fra nettet og ikke vet hva de gjør!
Sist endret av Az0g; 6. januar 2009 kl. 01:26.
Det er fordi de er for dårlige til å bruke Helk's tråd.

http://www.freakforum.nu/forum/showthread.php?t=105564
Queen of Blades
Jonta's Avatar
Trådstarter DonorCrew
Sitat av Az0g Vis innlegg
Kom på en ting. Toll, moms og slikt som det alltid kommer en ny tråd om når noen skal kjøpe seg noe fra nettet og ikke vet hva de gjør!
Vis hele sitatet...
Ah, sant, godt poeng. helk har allerede en tråd om den, så om noen kan skrive om og evt. oppdatere den slik at den passer inn her. Gjerne lenke til lover på lovdata o.l.

OM DU VIL LEGGE TIL NOE I FØRSTE POST SÅ POST DET HER, SÅ SKAL JEG SØRGE FOR AT DET BLIR REDIGERT INN.

Edit: Butchern først.
Sist endret av Jonta; 6. januar 2009 kl. 01:32.
Veldig bra initiativ (skrives det slik??). Er utrolig flott med slike "samletråder", men vi får bare håpe folk blir flinkere til å SØKE før de spør.
Hadde vært fint om du kan ha noe med om publisering av bilder av andre og sånn? Feks om det er lov å publisere et bilde man har tatt av en anna person
Queen of Blades
Jonta's Avatar
Trådstarter DonorCrew
Sitat av Clr Vis innlegg
Veldig bra initiativ (skrives det slik??). Er utrolig flott med slike "samletråder", men vi får bare håpe folk blir flinkere til å SØKE før de spør.
Vis hele sitatet...
Jepp, skrives slik. Vel, om tråden blir god nok, så kan det være moderatorer generelt får den med seg, og kan rydde unna unødvendige tråder.
Sitat av Defqon Vis innlegg
Hadde vært fint om du kan ha noe med om publisering av bilder av andre og sånn? Feks om det er lov å publisere et bilde man har tatt av en anna person
Vis hele sitatet...
Ah, bra poeng. Jeg tror ikke det er nFF-spesifikt, men jeg skal nok få sett nærmere på det. Var selv meget interessert i akkurat slike rettigheter, og skal sjekke opp med datatilsynet igjen, og i tillegg ta med en del om trynekatalogen.
Burde du ikke denne tråden inneholde tips til arrestanten?
Det er vel nettopp når du har blitt dratt inn det er hendig og kunne sine rettigheter og plikter, alt annet kan du jo tross alt dra hjem å google
Hva med rettigheter når man blir arrestert? Hvor lenge de kan holde deg uten tiltale, osv.
Queen of Blades
Jonta's Avatar
Trådstarter DonorCrew
Ah, der var lenken jeg lette etter på ung.no. Ja, den skal såklart få være med. For tiden har jeg ikke så god tid egentlig, men det er mulig at jeg kan skrive mer til helgen eller allerede i morgen. Det er som sagt ingenting i veien for at andre skriver.
Utrolig bra jobbet jonta.
Ser svært bra ut
▼ ... noen måneder senere ... ▼
Om du blir stoppet av politiet

Du har kun plikt å oppgi
navn,
adresse,
fødselsdato,
stilling.

Du har også rett på å få vite tjenestenummeret på politibetjenten som anholder deg.
Om de vil arrestere deg, har du rett på å få vite hvorfor.
På glattcella har de lov å strippe deg, men kun helse personell har lov å gå dypere inn i deg.
Under avhør, er du ikke pliktet til å avgi forklaring.
Du har krav på advokathjelp.
Visst de ikke kan sikte deg for noe, kan de maks holde deg i 4 timer.
Om du blir siktet, kan de anholde deg i 24 timer. Visst de vil ha deg der lengre, må de fremstille deg for
varetektsfengsling.

Ellers finnest det mye interesangt om dine rettigheter hos politiet her
▼ ... over et år senere ... ▼
Sitat av OoM Vis innlegg
Om du blir stoppet av politiet
Du har kun plikt å oppgi
navn,
adresse,
fødselsdato,
stilling.
Vis hele sitatet...
Legg til bopel så er listen komplett.

Strl § 333. Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Maaneder straffes den, som (...) negter at opgive Navn, Fødselsdato, Fødselsaar, Stilling eller Bopæl
Vis hele sitatet...

Rettelser til dokumentfalskavsnittet:

Jeg mener også at § 180 og § 181 som er linket til i dokumentfalskavsnittet bør byttes ut til § 182 og § 183. Jeg tolker 180 og 181 som mer når man skriver under dokumenter med falsk navn eller skriver at man er noe man ikke er. Da type forfalsking av attester, eller skrive under med falsk navn på regninger/kvitteringer.

Strl § 182. Den, der i retsstridig Hensigt benytter som ægte eller uforfalsket et eftergjort eller forfalsket Dokument eller som medvirker hertil(...)
Vis hele sitatet...
Denne gjelder hvis man f.eks skraper på tallene på legitimasjonen for å bli eldre enn hva man er. Eller hvis man lager et helt nytt falsk legitimasjon.

§ 183 gjelder for det samme hvis man bruker dokumentet til noe som kan medføre fengselsstraff i 2 år eller mer.

http://www.lovdata.no/all/hl-19020522-010.html#182

Og som det linkes til under "konsekvenser" og "strafferamme" gjelder strl § 372, 2.ledd. At man bruker en kompis sitt leg, uten å forfalske det. Dette kommer ikke helt klart frem syns jeg.

§ 372, 2.ledd Med bøter eller med fengsel inntil 5 måneder straffes den, som i hensikt å tilvende seg eller andre en fordel (..) løgnaktig utgir seg (...) for en i en bevitnelse, et personpass eller et liknende legitimasjonspapir omhandlet person eller på annen måte benytter et slikt dokument, eller som medvirker hertil.
Vis hele sitatet...
Og hvis du låner bort et leg til et slikt formål, er det også straffbart etter § 372, 3.ledd

strl § 372, 3.ledd Den som overlater til en annen et slikt legitimasjonspapir som er utferdiget til ham, skjønt han vet eller bør forstå at det vil bli brukt uberettiget, eller som medvirker hertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 3 måneder.
Vis hele sitatet...
http://www.lovdata.no/all/hl-19020522-010.html#372

Ellers veldig bra
▼ ... noen uker senere ... ▼
hva med ransakelse av bolig/razzia, finnes det noe "guide" for dette. si det står to sinte menn og hamrer på døra mens de roper at du skal åpne fordi VI SKAL INN!

sikkert mange som ikke vet hva de har av rettigheter og dermed slipper politiet inn selv om de ikke har hverken grunn eller rett til å være der.
▼ ... noen uker senere ... ▼
Neutral Good
Mith's Avatar
I all hovedsak så kreves det ransakelseordre, men har de skjellig grunn til mistanke så må du slippe dem inn.
▼ ... mange måneder senere ... ▼
Queen of Blades
Jonta's Avatar
Trådstarter DonorCrew
Har fått lagt til en del mer nå (takk til Tias).

Igjen: Noe som kan forbedres? Vurderer forbrukerlovgivning o.l., men spørs hvor relevant det blir.

Jeg ser geirbauer sine forslag, men akkurat nå har jeg sett meg litt blind på tråden.

Rusmidler: Troverdige kilder mtp. straff for bruk av diverse ønskes (cannabis, heroin m.m.).
▼ ... over en uke senere ... ▼
Leste gjennom tråden og lurte på om noen hadde et klart svar! ikke et sån tror, men et svar man kan bruke og slippe og havne i retten.! kan man brygge sitt eget øl, med ingiredienser som ikke er alderbelagte, og drikke det uten å bli straffet! Er 16 år!