Du må være registrert og logget inn for å kunne legge ut innlegg på freak.no
X
LOGG INN
... eller du kan registrere deg nå
Dette nettstedet er avhengig av annonseinntekter for å holde driften og videre utvikling igang. Vi liker ikke reklame heller, men alternativene er ikke mange. Vær snill å vurder å slå av annonseblokkering, eller å abonnere på en reklamefri utgave av nettstedet.
  8 1512
Har alltid lurt på dette! Økonomene o.l sier at vi ikke kan kutte renta(eller noe) for mye pga da øker den norske kronen betraktelig, noe som vist nok er dumt. Kan noen forklare meg hvorfor det er så dumt og ha en høy krone? Hadde det f.eks ikke vært awsome at den norske krona nesten var like høy som Euro, Pund eller dollaren ?
Høy krone = dyr arbeidskraft, som resulterer i at ingen vil kjøpe produktene/tjenestene våre utenlands.
Sist endret av visualn00b; 10. juni 2012 kl. 19:08.
Som han over sa, om krona er høy blir alt vi selger dyrere. Altså; færre ting blir solgt til utlandet
Trådstarter
ja det forklarer det meste Takk for svar!
Høy krone gir meg og deg kortvarig glede i form av ekstra kjøpekraft på ferie. Sterk krone går gjerne sammen med høy lånerente. Altså blir det mer kostbart å ha lån.

For næringslivet og oss indirekte medfører sterk krone også at varene de selger ut av landet blir mer kostbare for de som kjøper norske varer slik som feks møbler og fisk. Og høyere eksportpris resulterer i lavere salg.

Det er ikke helt korrekt å si at høy krone = dyr arbeidskraft, det blir isåfall en forenkling.
Selv om kronekursen stiger betyr ikke nødvendigvis at lønningene øker. For noen bedrifter kan det være motsatte være tilfellet feks de som importerer da de får mer for pengene sine og kan selge til samme pris som før. Altså økt inntjening.


Når kronekursen blir høy så blir også det norske valutamarkedet spennende for utenlandske investorer og det kan presse kronekursen opp ytterligere. Jo flere investorer som flokker seg i valutamarkedet jo flere utenlandske investorer ser vi gjerne på børsen. Problemet kommer plutselig når alle utenlandske bestemmer seg nærmest samtidig for at risikoen blir for høy og trekker seg ut, da blir det store svingninger.

Vært er det for fiskeindustrien siden de er de største eksportørene. Selges eksportvarene i Euro vil jo eksportørene få mindre for varen enn tidligere og det forsterker problemene.

Når problemet merkes for bedriftene må de kutte utgifter og presser sine leverandører og underleverandører. Dermed får kronekursen også ringvirkninger og lavere inntekter blir resultatet mens utgiftene blir de samme eller økende.

Og dermed rammer altså kronekursen til sist hele landet indirekte.

Oljen selges jo i dollar så den påvirkes like lett av kronekursen.
Sist endret av ompapa; 10. juni 2012 kl. 19:43.
Trigonoceps occipita
vidarlo's Avatar
Donor
Om vi antar at et produkt er verdt 10000 EURO, uansett kronekurs, så vil du få færre kroner til å betale arbeidarar og råvarer kjøpt innalands i Noreg ved høg kronekurs, noko som er gjer at eksportretta industri sliter. Om det er fem kroner per euro får du femti tusen for vara, men med ei svak krone vil du kanskje få 70000,- sjølv om råvarekost i kroner er den samme.
Er det mulig for staten å manipulere krona? Er det mulig å sende krona i været, gå til enorme innkjøp av varer for så å dumpa krona igjen? Regner med at det ikke er lov, men er det teoretisk mulig? På denne måten vil det kunne være mulig å kjøpe inn materialer og arbeidskraft fra utlandet til f.eks. det offentlige.
Joda det er mulig for staten å påvirke kronekursen, og her i landet gjøres dette av norges bank ved å feks endre styringsrenta. Aktiv pengepolitikk er viktig for kjøpekraftsparitet.

Blant annet har Kina fått pes for å holde sin valuta kunstig lav etter finanskrisen for å sikre fortsatt eksport.

En nasjon kan blant justere renta eller kjøpe eller selge landets valuta for endre verdien av valutaen målt opp mot feks euro og dollar.
Krona bør styrkes spør du meg. I alle fall til jeg er ferdig med å studere i utlandet...
Sist endret av emphi; 11. juni 2012 kl. 07:09.