View Single Post
Merk at det finnes flere IQ-skalaer etter hvor mange poeng de tillegger et standardavvik. Mensa opererer med 15, som betyr at hvis du er et standardavvik over resten av befolkningen, så ligger du på 115 i IQ. Dette tallet 15 er helt arbitrært valgt, og andre måter å måle IQ på kan sette dette til 16, 20 eller 30. Det er fortsatt antall standardavvik som gir en indikasjon på høy IQ i forhold til resten av befolkningen, men selve verdien kan variere.

Man kan si mye om IQ-tester generelt, men for å sammenligne deg med resten av befolkningen må du også utføre testen på samme måte som resten av befolkningen har gjort. Ofte betyr det et ganske sterkt tidspress, og du kan ikke angre deg etter du har startet på en test, eller ta samme testen på nytt igjen. Tester er også (i prinsippet) ferskvare, da de må kalibreres slik at medianen er ganske nær 100. Nå er slike tester ganske abstrakte, så det er ikke sikkert alder på testen har altfor mye å si.

En god del tester på Internett prøver også å selge deg noe, og vil gjerne at folk skal få en god score, så de forteller det til alle de kjenner og dermed reklamerer for nettsiden. Andre tar penger for å få se resultatene, noe de gjerne ikke opplyser om før du har tatt testen. Altså er det ganske mye shady der ute, og du skal være forsiktig med å ta alt for god fisk.
Sist endret av Dyret; 21. desember 2022 kl. 00:48.