View Single Post
I alle moderne strømforsyninger som er switch mode (elektronisk styrte trafoer som jobber på høy frekvens) er det en kondensator mellom fasene og jord. Denne er for å fjerne radiostøy. Men problemet er at denne lager litt kapasitiv feilstrøm, ca. 0,5mA. Dette lager jordfeil. Jordfeilbryteren kan være på 30mA, og har du mange apparater kan denne løse ut. Hvis du tar på et apparat, eks. En PC i metallkabinett vil du derfor måle nettspenning mot jord... dersom den ikke er jordet da. Derfor bør du jorde apparatene dine. Feilstrømmen følger også antenneledning eller hodetellefonledning og jord på linjeutgang... Smeller godt i forsterkeren! Mindre strømforsyninger som er dobbeltisolert har ikke denne problemstillingen. For å få vekk feilstrømmen på antennekontakten bruker en ofte antenneskiller som er en trafo med skille. Brukes i kabel tv anlegg. Hvis du har muligheten, legg opp jording dersom dette mangler. Eller du kan åpne strømforsyningen og klippe over kondensatorene, de er ofte loddet på pluggen inni strømforsyningen mot jordpinnen.

På cruise skip er dette et problem da 700stk. TV apparater vil lage en stor jordfeil, så her tar en tiltak med ujordet kontakt, og antenne isolator.

Håper dette var forklarende :-)

Hvis PC og forsterker er jordet sammen i samme stikk kan det lage krøll da forsterker uten ballansert inngang deler jord med PC en som har nettspenningen koblet til chassi... her må en prøve seg fram men PC bør være jordet, er ikke så farlig med forsterkeren. Skilletrafo kan også være aktuelt. Jeg bruker bærbar PC til forsterker. Denne er i plast og har ikke jordet metallkabinett så da eksisterer ikke problemet...
Sist endret av Tekniker2; 25. september 2014 kl. 11:59. Grunn: Automatisk sammenslåing med etterfølgende innlegg.