View Single Post
Sitat av DumDiDum Vis innlegg
Ser man på politiet, spesialenheten for politisaker, grensekontroll og andre institusjoner som system tror jeg derimot det er nok å kritisere.
Vis hele sitatet...
Såvidt jeg kan se fungerer spesialenheten svært godt.

Hva er problemet med grensekontroll?

Det er velkjent at når det er bråk på byen er politiet sjeldent i nærheten. Det er ikke akkurat vanskelig å gjette hvilke taksikøer og når bråket som oftest skjer, men politiet er ikke der.
Vis hele sitatet...
Hvis politiet ikke er i nærheten så er det fordi de har det travelt med andre oppdrag. Mener du de skal ignorere andre voldsepisoder bare for å overvåke taxikøene du mener er viktigere enn alt annet?

Det er også velkjent at tyverier og annen småkriminalitet i meget stor grad går uoppklart. Det er såpass at de fleste jeg kjenner mener det er bortkastet tid å annmelde tyveri.
Vis hele sitatet...
Det kommer av at politiet har begrenset kapasitet. Og småkriminalitet føles veldig ille for hvert enkelt offer, men i en større sammenheng er det veldig trivielt. Politiet kan ikke bare bruke tiden på trivielle saker. De kan ikke etterforske alle saker, og må derfor prioritere noe bort.

Det er derimot velkjent at man må passe på i trafikken, fordi plutselig er det en sivil politibil som tar deg. Ofte kjører han litt under trafikkgrensen og tar deg når du kjører forbi.. eller så legger han seg rett bak deg så du gasser opp fordi han ligger for nærme.
Vis hele sitatet...
Politiet er på langt nær så aktive i trafikken som de burde ha vært. Jeg leste et sted at forskning på politiets bruk av tid viser at de bruker under 2% av tiden sin på trafikkrelaterte oppgaver.

Rundt omkring en gang i året dukker det også opp nyhetssaker om at politiet igjen har raidet en leilighet fordi noen spillte kort der. De som spillte kort var bare så uheldige at kortspillet de har blitt hektet på er poker.
Vis hele sitatet...
Politiet skal håndheve lovene. Tidligere klaget du over at de henla saker som er av svært triviell karakter. Men organisert gambling er ofte forbundet med mafiavirksomhet. Uansett, at du mener at gambling må være lovlig betyr ikke at politiet bare skal la være å ta seg av alle slike saker.

I det hele tatt, for folk flest er majoriteten av interaksjoner med politiet negative.
Vis hele sitatet...
Det er fordi du som regel ikke kommer i kontakt med politiet med mindre det har skjedd noe negativt.

Jeg vet de aller fleste er ukomfortable med å snakke om Breivik.. men det faktum at noen fikk sprenge opp regjeringsbygget vårt, deretter kjøre til en øy og i mange timer drepe rundt 80 ungdom, en etter en, er nesten uforståelig.
Vis hele sitatet...
Ikke egentlig. Det er umulig å planlegge for slike hendelser. Det er mulig å gjøre det bedre enn det ble gjort, men det hadde uansett blitt gjort mye feil fordi det tross alt bare er mennesker som skal ta seg av det.

Dessuten er politiet i Norge dimensjonert for hverdagsoppgaver og ikke digre krisesituasjoner.

7. september er det fem år siden Eugene Obiora døde. Han døde som følger av behandlingen han fikk av fire politimenn. Etter kveletak og mageleie utafor sosialkontoret øst i Trondheim sluttet Obioras hjerte å slå.
Vis hele sitatet...
Dette påstår du er et eksempel på at politiet slipper unna med mord, men der tar du feil. Obiora skal ha vært ruset, voldsom og direkte livsfarlig. Hadde ikke politiet tatt kontroll på ham hadde du sittet og kritisert dem fordi de lot folk komme til skade.

Faktum er at politifolkene brukte arrestasjonsteknikker de hadde blitt lært opp til å bruke, og de kan derfor ikke klandres når det medførte at Obiora døde.

Det er fem år siden, men jeg husker godt denne dagen og dagene som fulgte. Noen samla informasjon og delte med andre. Obiora ble drept. Folk som gikk forbi var sjokkert av brutaliteten til politiet. De hørte at Obiora ropte på hjelp og at han ropte at han ble drept. Han ropte til det ble helt stille, under fire politimenn som skal være trent til å løse vanskelige situasjoner.
Vis hele sitatet...
Folk som aldri har sett en arrestasjon før synes alltid de ser og høres veldig brutale ut. Arrestanten vil gjerne hyle og bære seg, og gjøre alt han kan for å slippe unna. Hva naive sivile som ikke har fnugg av livserfaring synes om saken kan man ikke tillegge særlig stor vekt.

Det må nødvendigvis se voldsomt ut når flere politifolk må til for å få kontroll på en diger, voldelig, ruset person. Obiora motsatte seg voldsomt da han ble forsøkt pågrepet, og dermed måtte politiet eskalere maktbruken til de faktisk fikk kontroll på ham.

At denne saken ikke har vært oppe i det sivile rettsvesenet er uansett absolutt helt fullstendig forkastelig. Det er absolutt ingen tvil om at Obiora ikke hadde dødd den dagen hvis politiet ikke hadde kommet, og da er rimelig komplett irrelevant at Spesialenheten for politisaker ikke synes at politioffiserene har gjort noe klanderverdig. Denne saken skulle vært i rettssystemet.
Vis hele sitatet...
Nei, det skulle den ikke. Politifolkene brukte godkjente teknikker og kan ikke klandres. De måtte ta seg av en diger, ruset, farlig mann og dermed gikk det som det gikk.

Politiet beskytter altså sine egne. Uansett om de har feil eller ikke. Når politiet henla skattesaken mot sine egne toppledere ble det toppen av kransekaka for min del...
Vis hele sitatet...
Spesialenheten er ikke en del av politiet. Alle saker som meldes inn kan heller ikke sendes videre til rettssystemet. Det må være et grunnlag for det, og det var det ikke i Obiora-saken (noe du også delvis har sagt deg enig i).

Å sende saker videre som åpenbart ikke har noe for seg er å kaste bort domstolens tid, og utsetter politifolkene for unødvendig mye bråk.

Jeg tror at i Norge så kan en hvilken som helst politimann som misliker en person sterkt nok gjøre veldig mye skade.. fordi folk flest tror det er såpass utenkelig og fordi politiet uansett vil beskytte han.
Vis hele sitatet...
Nei, en politimann kan ikke gjøre det. Og det er ikke slik at kolleger nødvendigvis vil støtte ham. Dessuten er spesialenheten ikke en del av politiet.

Det er visst en merkelig oppfatning om at politifolk helt magisk har et slags uløselig bånd bare fordi de har samme yrke. Slik er det ikke. Det kan nok være en viss grad av kollegial støtte mellom de som jobber sammen direkte, men husk også på at de fleste politiledere (de som eventuelt sender saker videre til spesialenheten) har juristbakgrunn og ikke politibakgrunn. Det har alltid vært en viss grad av konflikt mellom politiutdannede og jurister, da det tradisjonelt sett har vært påkrevet med juridisk kompetanse for å bli politileder, og juristene i politiet har kjempet for å beholde det slik.

Du bør med andre ord justere meningene dine en smule, for det blir litt for naivt og konspiratorisk.