View Single Post
Vi er ikke født med like muligheter. Vi er forskjellige som individer arvemessig (her genetisk, ikke pengemessig) som spiller en stor rolle. Men resten avgjøres av hvilken ræv du kommer ut av.

Akkurat som det er mulig at Preben Vestkant den III. jr kan bli en boms, kan Ronny Pøbel bli finansgigant. Men sannsynligheten for at en i utgangspunktet mindre begavet pappagutt blir en "vinner" i samfunnet er mye større enn sannsyligheten for at en like lite begavet østkant-lausunge blir en vinner. Man får en gratisbillett gjennom kulturelle verdier i hjemmet og i nettverket sitt.

Selvom det ikke er helt like muligheter for alle så tror jeg allikevel at det i Norge, sammenlignet med andre land, er en større sjanse for å avansere stort på "samfunnets rangstige" for hver enkelt.

Dessverre er verden urettferdig. Vi kan ikke gjøre stort med - og ønsker ikke at vi kunne gjort med - individuelle forskjeller i talent og evner. Derimot mener jeg at vi aldri bør stoppe å tilstrebe å utjevne de sosialøkonomiske forskjellene. Hvor du fødes er ikke din skyld.