Tråd: Kapitalisme
View Single Post
Up is the new down
SilverKhan's Avatar
Sitat av Skambank Vis innlegg
1. Har noe gått katastrofalt galt under utviklingen av dette systemet, eller har dette vært noe som har dømt til å skape større klasseforskjeller fra dag 1?
Vis hele sitatet...
Kapitalisme handler om konkurranse, og det er ikke meningen at alle skal vinne i en konkurranse. La oss si at alle mennesker i norge started med helt likt økonomisk utgangspunkt, og skulle prøve å finne noe de kunne selge for å tjene penger. Mange vil velge samme vare/tjeneste og må følgelig konkurrere med hverandre om hvem som skal tjene mest penger. De som har dårligst tilbud vil tjene minst penger og måte redusere foretningsvirksomheten sin, mens de som har best tilbud vil etterhvert få så god økonomi at de kan tenke seg å utvide og ønsker å ansette noen, fortrinnsvis noen av "taperne" i den kapitalistiske konkurransen. Altså har man fra et utgangspunkt der alle stilte likt (med unntak av intellektuelle gaver selvfølgelig), havnet et sted der noen er bedre stilt enn andre. Nå er dette et helt urealistisk scenario fordi det er masse faktorer som er ignorert her, men jeg mener at økte klasseforskjeller er en innebygget konsekvens av kapitalisme.

2. Vil dette systemet kollapse for så å føre til et sosialistisk system? Man ser allerede i dag at den Amerikanske regjeringen heller mer og mer mot sosialisme, enn hva de gjorde under f.eks. Regan-administrasjonen.
Vis hele sitatet...
Det er vel ikke akkurat sosialisme de beveger seg mer og mer mot, selv om de går fra ytre høyre inn mot sentrum. Heller mer keynesiansk, økonomisk politikk